Danes je 27 Jul 2026, 13:18

Kako zdrav je mrtvi dvig?

Pogovori in vprašanja o treningu v naravnem bodibildingu, powerliftingu, olimpijskem dvigovanju uteži ter drugih športih.
  • Avtor
  • Sporočilo

alpha

Kako zdrav je mrtvi dvig?

Odgovor04 Sep 2013, 20:11

Pred dvema tednoma sem si pri deadliftu nategnil križ in ker se situacija do zdaj ni bistveno izboljšala, bom pomoč poiskal pri fizioterapevtu, za katerega sem dobil pozitivna priporočila, pa tudi dobre reference ima (Atletska zveza Slovenije, lokalni športni klubi, ...). Danes sva se že slišala po telefonu in po kratkem pogovoru o mojih težavah mi je povedal, da deadlift sploh ni zdrava vaja. Ravno nasprotno, je zelo škodljiva pri takšnih težah in bi si naj z njo nakopal samo dolgoročne težave.

Seveda ne mislim preveč pametovat in bom raje upošteval njegove nasvete, da se poškodba čim prej sanira. A kljub temu ne bi škodil kakšen dober protiargument, po možnosti ne iz bro science vira, ker on pač ima s fizioterapijo že 15 let izkušenj in verjetno nekaj ve :). Ima kdo kaj pametnega?
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

Re: Kako zdrav je mrtvi dvig?

Odgovor04 Sep 2013, 21:00

Vsaka vaja je škodljiva ob velikih težah in napačni tehniki. Vedno je deadlift na udaru bench press pa skoraj nikoli. Ali pa bicep curl. :D

Deadlift se je včasih imenoval health lift. :)

alpha

Odgovor04 Sep 2013, 21:03

Ampak on pravi, da je škodljiva tudi ob pravilni tehniki. Kaj več se o tem nisva pogovarjala, ker niti nisem imel kaj za oporekat, ko me je vprašal, če sem kaj študiral biomehaniko :).
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor04 Sep 2013, 21:53

Največ boš izvedel, če ga vprašaš, zakaj točno je škodljiva ob pravilni izvedbi. Tu lahko debatiramo v neskončnost, pa ne vemo točno, o čem. :) Sicer pa je res, da vsaka ekstremna obremenitev telesa se lahko smatra kot škodljiva.

Nepovezano z vprašanjem, ampak tudi dihanje je škodljivo - vse je odvisno od perspektive, s katere gledaš. ;)
Zadnjič spremenil David Brunšek, dne 04 Sep 2013, 22:20, skupaj popravljeno 2 krat.

Sydney

Odgovor04 Sep 2013, 22:02

O katerem fizioterapevtu pa je govora, če ni skrivnost?

masoli

Odgovor05 Sep 2013, 00:07

Fizeoterapevt s 15 leti izkušenj gor ali dol. Vsako izjavo je potrebno podkrepit z argumenti. Ne daje ti noben naziv pravice da trosiš trditve, ljudje pa ti morajo slepo verjeti. Se pa deloma strinjam z njim, da mrtvi dvig ni zdrava vaja. Po moje ni zdrav v primeru, če ni pravilno vključen v trening. S tem mislim da ni pravilno uravnovesen z drugimi vajami, kar lahko pripelje do mišičnih nesorazmerij, ki negativno vplivajo na izvedbo veliko ostalih gibov in vodijo v poškodbe. Drugače je pa ob nepravilni izvedbi nezdrav, tako kot vsaka druga vaja. Temu potem ne moreamo več rečti deadlift, ampak neka druga variacija. Banana deadlift recimo, deadlift z zvrnjenimi koleni, kakšne ekstremne variacije deadlift z enim zvrnjenim kolenom in visenjem štage v desno...svašta vidiš, če delaš bedarije boš pač najebal.
Slika

kugla

Odgovor05 Sep 2013, 06:07

Verjetno gre za istega fizioterapevta, ki je meni razložil to svoje mnenje nekako tako:

Deadlift ti ne da nič takšnega, česar ne bi mogel povsem enakovredno dobiti z drugimi vajami, veliko bolj varnimi ... obstaja pa velika verjetnost, da bo šlo (vsaj na srednji rok) nekaj narobe in pri deadliftu gre lahko zelo narobe.

Nekako tako sem ga razumel ...
Uporabniški avatar

Mauro

Odgovor05 Sep 2013, 07:31

Moj brat k je meu operacijo hernije, sem v šali vprašu fizioterapevtko če bo lohka še kdaj deadliftu, pa je rekla da je zelo priporočljivo da jih dela!
Tko da se ne bi preveč obesu na mnenje enega, najbrž je odvisn spet od vrste poškodbe ipd.

Aja pa kolega ki ima /je imel težave s hernijo (brez operacije) si je precej pomagal s tem ko si je ojaču hrbet s to vajo.
Uporabniški avatar

Terminator

Odgovor05 Sep 2013, 07:37

Ta "kolega" sem najbrž jaz :)

in ja tako kot je rekel Mauro, s hernijo se borim že od 18. leta in odkar sem začel delat počepe in deadlift se mi je bistveno izboljšalo stanje (manj bolečin).

V vsakem primeru moram še vedno zelo zelo paziti na izvedbo in nisem ravno čisto "sproščen" pri dvigih, ampak v vsakem primeru mislim, da je deadlift zelo koristna zadeva, če se je lotiš pravilno :)

alpha

Odgovor05 Sep 2013, 11:19

Vsekakor se bova na terapiji pogovorila in bom sporočil obrazložitev. No, to je že en dober argument, da ga nekateri fizioterapevti priporočajo po operaciji diskus hernije. Obstajajo morda tudi kakšna uradna priporočila, napotki, kjer je mrtvi dvig naveden kot priporočljiv?

Kolikor sem razbral it tistega kratkega pogovora, je mnenja, da je škodljiv tudi ob pravilni izvedbi, podrobnosti sledijo :).

Sydney napisal/-a:O katerem fizioterapevtu pa je govora, če ni skrivnost?

O Tomažu Zamrniku.
Naslednja

Vrni se na Trening

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost