Danes je 26 Jul 2026, 13:12

Počep in hrbet

Pogovori in vprašanja o treningu v naravnem bodibildingu, powerliftingu, olimpijskem dvigovanju uteži ter drugih športih.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

uVex

Počep in hrbet

Odgovor26 Sep 2013, 11:53

Imam eno vprašanje!
Delam zdravstveno šolo in danes sem delal na ortopediji. Tam sem vprašal fizioterapevtko malo okoli počepanja, če ga priporoča, njeno mnenje. Malo mi je razložila da je odvisno če imamo dovolj močne kvadre, zadnjo ložo itd. Prašala me je o koliko kg je govora pri počepu.( Sam delam okol 75 kg odvisno od dneva (5x5 ).Rekel sem ji okoli 70kg. Odgovor me niti malo ni presenetil, prav tako mnenje imajo zdravniki itd.(zdravnik, ki tudi operira sklepe kot so kolki, kolena itd). Vsi odsvetujejo počep pri taki kilaži, pa ne toliko zaradi kolen temveč zaradi hrbetnice. Odsvetovali so mi ga ŠE POSEBEJ ker naj bi bil še v obdobju rasti in razvoja ( vsaj tako so mi rekli) pa čeprav sm star 18 let.(naj nebi bilo dobro za hrbet in spinalni del. Sploh nevem več ker na enih straneh razlagajo, da je vse kul, spet na drugih da ni kul, še vseno pa se mi zdi ogovor nekoga, ki se stem ukvarja celo življenje(operira te dele telesa), fizioterapevti itd. nevem no do sedaj nisem upošteval nekih nasveto ampak čedalje bolj premišlujem, če je res to normalno delati pri moji starosti itd. (saj vendar niso zdravniki in fizioterapevti tako levi). Kaj menite ? David , Jure? Mogoče kakšen predlog s katerim vajam čimbolje nadomestiti počep?
Uporabniški avatar

Pajac

Re: Počep in hrbet

Odgovor26 Sep 2013, 12:19

Kirurg ni oseba, ki trenira športnike, tako kot trener ni oseba, ki jih operira :)

uVex napisal/-a:Odsvetovali so mi ga ŠE POSEBEJ ker naj bi bil še v obdobju rasti in razvoja ( vsaj tako so mi rekli) pa čeprav sm star 18 let.?

Če delaš pravilno je ravno obratno, boš imel na stara leta večjo kvaliteto življenja.

Mogoče kakšen predlog s katerim vajam čimbolje nadomestiti počep?

Je ni.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Re: Počep in hrbet

Odgovor26 Sep 2013, 16:07

Jaz bi začel odgovor pri koncu ... :)
uVex napisal/-a:(saj vendar niso zdravniki in fizioterapevti tako levi).

Zakaj točno niso levi? Med svojim izobraževanjem namenijo študiju počepanja v povprečju malo manj časa kot študiju priprave jastoga v paradižnikovi omaki (beri: nič). Ker je nekdo strokovnjak na svojem področju, še ne pomeni, da je strokovnjak tudi povsod drugod. Tako kot bo dober kuhar vedel več o pripravi jastoga, bo tudi dober trener vedel več o pripravi športnikov. :)

Prepričan pa sem, da zdravniki namenijo veliko časa preučevanju kostne gostote in kako šport pozitivno vpliva nanjo (to lahko najbrž potrdi Jure). Prav tako vejo, da je pomembno v starost prinesti čim več uporabne mišične mase in biti čim bolj v formi, saj je to pogoj za dolgo in aktivno življenje.

Med drugim so tudi zdravniki ugotovili, da je počep vaja, ki ne vpliva negativno na kolena, ampak jih krepi (citation needed, poiščem študijo, če te zanima). Skratka - tisti, ki se podrobneje ukvarjajo s počepi in športniki, vejo da vaja ni škodljiva, ampak celo ena izmed boljših stvari, ki jo lahko zdrava oseba počne.

Razlogi za to so:
- Večja kostna gostota.
- Večja masa vretenc.
- Bistveno močnejše mišice, ki so pomembne za zdravo hrbtenico in le-to RAZBREMENJUJEJO.
- Večja gibljivost.
- Boljša sposobnost regeneracije v primeru poškodb izven športa.
- Boljša splošna fizična pripravljenost.
- Boljša sposobnost koncentracije.
- Boljša kontrola telesa v prostoru.
- Bistveno močnejše mišice gluteusov, ki so danes neopazne pri velikem delu sedeče populacije in doprinesejo velik del k slabi drži, poškodbam hrbtenice itd.
- In še bi lahko našteval.

Najverjetneje je poškodb zaradi neizvajanja počepa, tako v športu, kot izven, več kot poškodb zaradi izvajanja počepa.

Seveda vse našteto velja, če se počep izvaja pravilno. Ker ga je pravilno izvajati težje kot npr. potisk z nogami na napravi, bodo zdravniki, jasno, raje priporočali opcijo, ki je povprečni osebi lažja. Vendar ti nisi povprečna oseba. ;)

Vaja, ki je na prvi pogled varnejša (recimo potisk z nogami na napravi), se na dolgi rok izkaže kot veliko slabša izbira, ki povzroča mišična nesorazmerja in ne prinaša zgoraj opisanih pozitivnih lastnosti počepanja. Dolgoročno boš imel več možnosti poškodb z izvajanjem takih "alternativ".

Seveda pa ima vsak vrhunski šport določene negativne plati, a razlika med vrhunskim in rekreativnim športom je velika in ne sodi v to temo. ;)

Vrni se na Trening

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov