Danes je 23 Apr 2026, 21:12

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

Misty

Re: David Brunšek

Odgovor24 Sep 2013, 21:13

David, nekaj časa nazaj sem pisala o bolečinah v zapestju. Bila sem pri fizioterapevtu. Težave povzroča Abductor Pollicis Longus. Na srečo ni sindrom karpalnega kanala.
Bor je omenjal težave z zapestjem zaradi false gripa. Lahko ta dolgoročno slabo vpliva na zapestje? Ker ga uporabljam tudi sama in ker iščem vzrok za svojo težavo, sem zdaj pomislila, da bi bil mogoče lahko kriv false grip. Kaj meniš ti?
Hvala za odgovor.
Posnemanje je najvišja oblika komplimenta.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor24 Sep 2013, 21:44

Lahko, da je kriv false grip. Pri false gripu moraš imeti zapestje vedno malo zvrnjeno nazaj, drugače ti palica uide iz rok. Tudi palec moraš imeti v malo čudnem položaju stlačen za palico. Pri obeh gibih sodeluje Abductor Pollicis Longus. ;)

Zato vedno priporočam uporabo pravega prijema z zravnanim zapestjem. Pa seveda predvsem zaradi varnosti. :) Upam, da ti je fizoterapevt kaj pomagal in da sta uspela sprostiti mišico. Pa res super, da ni karpalni kanal!
Uporabniški avatar

Misty

Odgovor25 Sep 2013, 14:43

Čisto OK še ni, ampak ker zadeva, izgleda , ni prišla čez noč, smatram, da čez noč tudi ne bo odšla. Bom spremenila prijem pa opazovala.
Hvala!
Posnemanje je najvišja oblika komplimenta.

hex

Odgovor26 Sep 2013, 11:51

Sem ugtovil kaj je jedro mojega problema in sicer medenica rotirana naprej na desni strani. Sepravi počep se čuti udoben samo če je leva noga nekoliko bolj naprej od desne in na ta način je spodnja pozicija videti simetrična ( če odštejemo da je ena noga bolj naprej). V kolikor imam pa noge vzporedno pa se položaj občuti nenaravaen in v spodnji poziciji me vleče v eno stran. Na desni strani ki je rotirana naprej imam zategnjen IT band in mislim daTFL na levi pa gluteuse. Misliš da je to sploh mogoče popravit sam brez da bi šel k fizioterapevtu? Obstajajo kakšne specifične vaje za to? Sem pregledal malo yt in tam so bolj vaje če je cela medenica rotirana naprej oz nazaj nisem pa našel nič pametnega za moj primer.
Uporabniški avatar

uVex

Odgovor28 Sep 2013, 23:58

Ponovno te moram nekaj prašati. Delam sem zdaj nekaj časa trening na opisani način :
Workout A
Squat 5x5
Bench Press 5x5
Barbell Row 5x5
Barbell Shrug 3x8
Skullcrusher 3x8
Chins 3x5-8
or Striaght Bar/Incline Curl 3x8
Hyperextention 2x10
Kneeling Cable Crunch 3x10-20

Workout B
Squat 5x5
Deadlift 1x5
Standing Press 5x5
Barbell Row 5x5 -10%
CGBP 3x8
Straight Bar or Incline Curl 3x8

Zdej pa me zanima če se ti zdi dober trening ( je od ICECREAMFITNESS) in kakšno je tvoje mnenje da bi mi bolje odgovorajal več ponovitev z manj serijami+manjša teža. Naprimer da bi namestu squata,MP,barbellrow,bench dal recimo 3x8(3 serije 8 pon.) ali pa 5x8 misliš z manjšo težo kot 5x5 misliš da bi dobro napredoval. Predvsem se mi zdi bolje več ponovitev z manjšo težo ker se mi zdi da bolje začutim mišico in nasploh mi trening bolje odgovarja nevem kako nej se povem počutje itd.. Kaj misliš?

Johnny

Odgovor02 Okt 2013, 09:43

Se da olimpijske dvigne z lahkoto naučiti sam doma ali je obvezno, da me na začetku uči strokovnjak? Skrbi me predvsem, da bi se naučil napačno tehniko in bi jo kasneje dosti težje izboljšal kot, da bi me od začetka učil strokovnjak. Sicer pa nimam tekmovalnih ambicij v olimpijskem dvigovanju, ampak so mi zgolj dodaten izziv. Olimpijske dvige bi delal na koncu treninga z rezervo. Najlepša hvala za odgovor!
Lp
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor04 Okt 2013, 16:24

hex napisal/-a:Sem ugtovil kaj je jedro mojega problema in sicer medenica rotirana naprej na desni strani. Sepravi počep se čuti udoben samo če je leva noga nekoliko bolj naprej od desne in na ta način je spodnja pozicija videti simetrična ( če odštejemo da je ena noga bolj naprej). V kolikor imam pa noge vzporedno pa se položaj občuti nenaravaen in v spodnji poziciji me vleče v eno stran. Na desni strani ki je rotirana naprej imam zategnjen IT band in mislim daTFL na levi pa gluteuse. Misliš da je to sploh mogoče popravit sam brez da bi šel k fizioterapevtu? Obstajajo kakšne specifične vaje za to? Sem pregledal malo yt in tam so bolj vaje če je cela medenica rotirana naprej oz nazaj nisem pa našel nič pametnega za moj primer.

Začni čim prej popravljati pozicijo počepa, tako da bosta obe nogi vzporedno in medenica poravnana ne glede na to kako čudno se čuti. Pri tem boš moral najverjetneje znižati tudi težo, ker je pri max. serijah težko nadzirati takšne malenkosti. Najboljše, če se snemaš vsako serijo in sproti popravljaš ali pa imaš zraven kakega kolega, ki ve, kaj mora gledati. :)

Če si težavo pravilno identificiral, v vmesnem času sproščaj TFL in zunanji del kvadricepsa na prizadeti strani. Sam IT band nima posebnega smisla sproščati, ker je to zgolj kita, ki jo natezajo druge mišice. Poskusiš lahko še z gluteusom (predvsem medius in minimus). Sproščaš lahko s kako trdo žogico, pvc valjem ali pomočjo prijatelja, ki ti močno pritisne na mišico, ki je zategnjena. Če prideš kdaj v Celje, lahko pogledamo skupaj; v gymu pa je tudi nekaj fantov, ki znajo mišice (sicer boleče) a hitro sprostiti največjih zakrčenosti. ;)

Na splošno je obisk fizioterapevta, če ne veš točno, kaj in zakaj delaš, zelo dobra ideja. ;)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor04 Okt 2013, 16:34

uVex napisal/-a:Ponovno te moram nekaj prašati. Delam sem zdaj nekaj časa trening na opisani način :
Workout A
Squat 5x5
Bench Press 5x5
Barbell Row 5x5
Barbell Shrug 3x8
Skullcrusher 3x8
Chins 3x5-8
or Striaght Bar/Incline Curl 3x8
Hyperextention 2x10

Workout B
Squat 5x5
Deadlift 1x5
Standing Press 5x5
Barbell Row 5x5 -10%
CGBP 3x8
Straight Bar or Incline Curl 3x8

Zdej pa me zanima če se ti zdi dober trening ( je od ICECREAMFITNESS) in kakšno je tvoje mnenje da bi mi bolje odgovorajal več ponovitev z manj serijami+manjša teža. Naprimer da bi namestu squata,MP,barbellrow,bench dal recimo 3x8(3 serije 8 pon.) ali pa 5x8 misliš z manjšo težo kot 5x5 misliš da bi dobro napredoval. Predvsem se mi zdi bolje več ponovitev z manjšo težo ker se mi zdi da bolje začutim mišico in nasploh mi trening bolje odgovarja nevem kako nej se povem počutje itd.. Kaj misliš?

Vse je odvisno od tega, kolikokrat na teden izvajaš ta trening in s kakšno intenzivnostjo. ;) Za vsak dan se mi zdi preveč volumna, za 3-4 krat na teden pa bi najbrž šlo skozi. Prav tako je preveč volumna za "all out" pristop, za pametno treniranje pa bi najbrž šlo skozi. Torej, kot vidiš, je vse zelo relativno. :)

Določene vaje so popolnoma nesmiselne, npr. barbell shrug. Tudi biceps curl ni nikakršna zamenjava za chin up.

V delu, ki sem ga označil z zeleno, govoriš o dveh različnih pristopih, ki sam po sebi noben ni "najboljši". Za bb namene se navadno kombinira oba - ali po obdobjih ali pa znotraj plana pri različnih vajah. Kot vidiš zgoraj v planu, so tam tudi nekatere bolj izolacijske vaje v višjem rangu pon.

Gre se za regulacijo volumna in intenzivnosti. Občutek v mišici ne pove POPOLNOMA nič o tem, kako dober je trening. Če boš 1 uro nosil polne vrečke iz trgovine, boš roke, ramena in trapeze prekleto dobro čutil, pa to ne pomeni, da ti bodo kaj zrasli. :) Predlagam ti, da prebereš tale članka na portalu, ki odlično razložita zadeve okrog števila ponovitev in volumna:
- http://www.naturalmusclezone.com/treni ... tenzivnost
- http://www.naturalmusclezone.com/treni ... a-treninga
;)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor04 Okt 2013, 16:45

Johnny napisal/-a:Se da olimpijske dvigne z lahkoto naučiti sam doma ali je obvezno, da me na začetku uči strokovnjak? Skrbi me predvsem, da bi se naučil napačno tehniko in bi jo kasneje dosti težje izboljšal kot, da bi me od začetka učil strokovnjak. Sicer pa nimam tekmovalnih ambicij v olimpijskem dvigovanju, ampak so mi zgolj dodaten izziv. Olimpijske dvige bi delal na koncu treninga z rezervo. Najlepša hvala za odgovor!
Lp

Vse je mogoče. :) Po mojih izkušnjah se jih sam brez podlage absolutno ne da naučiti do te mere, da bi izgledali "tako kot morajo" tudi strokovnjaku. Da pa se z veliko vloženega časa dobro napredovati v tehniki.

Bolj kot to, da se naučiš napačne tehnike, ki jo je težje popraviti, je lahko problematično, da se poškoduješ. Izvedba racka in "metanje pod palico" je lahko tudi nevarno, če te kdo ne opozori na morebitne napake. Če imaš možnost, je mogoče dobra vmesna varianta, da se zmeniš za par ur inštrukcij, vadiš nekaj časa sam in nato ponoviš. Toliko, da dobiš namige in nasvete. ;)

Johnny

Odgovor21 Okt 2013, 20:59

Imam še par vprašanj, ki se navezujejo na prejšne iz 133 strani. Prejšni mesec sem izključil LB počepe iz programa in jih nadomestil z deadliftu predvsem zato, ker sem ugotovil, da sem največje napredke v počepu napravil kadar ga sploh nisem delal oziroma sem delal DL :D Par dni nazaj sem si poškodoval kito v dlani in se zato odločil, da začnem z Smolov programu za počepe. Danes sem imel prvi trening in sem takoj že pri prazni štangi opazil,da me "zateguje" v ekscentičnem delu giba. Trening partnerja sem prosil, da me posname in nastala sta ta dva posnetka:
http://www.youtube.com/watch?v=I4eewVIBWV8
http://www.youtube.com/watch?v=eRLYAvMz-MU
Tu na posnetku nalašč nisem poskušal popravljat sorazmerja in sem počepal povsem naravno.
Opazila sma, da mi gre desna noga malenkost nižje od leve in rahlo rotiranje.Zdi se mi da mi dela težave predvsem ekscentrični del. Opazil sem tudi, da imam šibak aduktor in mi njegovo delo prevzemajo kvadricepsi, saj mi kolena pri večjih težah začne vleči rahlo navznoter. Sma pravilno diagnozirala težave? Eksterna rotacija desnega kolka še tudi ni povsem enaka levi, se pa je kar izboljšala saj sem povečal količino foam rollanja ter delal ta strech, ki si mi ga predlagal.Zanima me ali ta strech opravljam na obeh nogah ali le na slabše gibljivi ? Lahko po tvojem mnenju vseeno nadaljujem Smolova? Max za računanje tež bi vzel 30 kg nižji od realnega maxa. Bi bil kak drug plan bolj primeren za odpravo nesorazmerja? Kakršne koli vaje, kjer je treba obremenjevat dlan odpadejo. V planu imam veliko dela na mehkem tkivu in mobilnosti kolka, ter poskusit levo nogo spuščat nižjem od desne, saj se mi tako zmanjša rotacija. V kratkem imam v planu tudi obisk fizioterapevta in sicer Maksimoviča iz Topolšice, saj imam od njega darilni bon. Imaš še slučajno kakšen nasvet za odpravo tega nesorazmerja? Mi še lahko prosim malo pokomentiraš splošno formo počepa ? Imam še eno vprašanje, ki se ne navezuje name. Lahko oseba z rahlo obliko želodčne kile dviguje uteži ? Se opravičujem za nenehno teženje in se ti za odgovor najlepše zahvaljujem :)
Edit: Danes na treningu sem se konstantno snemal in popravljal in se mi zdi, da leva noga opravi večji del dviga. Zdi se mi, da sem dobil nesorazmerje med treningu čez poletje, saj sem treniral v malem lokalnem fitnessu in sem na koncu ugotovil, da je bila palica nesimetrična. Vse težave so se mi začele, ko sem zamenjal fitnes. Če sem si jo naložil povsem na sredino mi je palico vleklo v levo stran, vendar sem to opazil šele na koncu. Zdi se mi tudi, da imam levo kvadriceps večji kot desni. Torej moram pri počepu dodatno potiskat z desno nogo?
Lp
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost