Danes je 26 Apr 2026, 12:37

prehrana

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo

alpha

Re: prehrana

Odgovor15 Sep 2013, 09:36

Ima kdo kakšno dobro študijo, ki postavi konopljino olje na realna tla? Zadnje čase se tako intenzivno oglašuje, da je treba čudežne obljube nekoliko omiliti z realnostjo in najboljši način je, da nekomu vržeš študijo pod nos :).
Uporabniški avatar

Band3

Odgovor15 Sep 2013, 09:41

Veš, to je tako kot dokazovanje, da Bog ne obstaja. Logično bi bilo obratno, a ne? Zakaj bi bilo torej potrebno dokazovati, da konopljino olje ne deluje, če ne obstaja nobena tehtna študija, da deluje? Samo tovrstni guruji (in zaslužkarji) se vedno obešajo na zarote farmacevtske industrije, ki baje skriva rezultate etc.

Šrauf

Odgovor08 Okt 2013, 18:48

Pozdravljeni vsi na forumu.

Po vsem prebranem na tem forumu je stanje v moji glavi kaotično. Iz prebranega sledi, da sem se lotil narobe treninga (sledil sem programu znanega slovenskega BB), zdaj me zanima še, kako je s prehrano. Če sem prav razumel ni toliko pomemben vir, ampak količina - kaj pa timing?

Do sedaj sem imel prakso med treningom 40g, po treningu pa 50g OH (malta+glukoza). Napad lakote po treningu pa sem reševal s 150g pšeničnega grisa. Okoli treninga sem zaužil torej okoli 60% dnevnih OH. Ostali hidrati so iz "prave" hrane. Kaj porečete na to? Je bolje OH razdeliti bolj enakomerno?

P.S. Pohvale za trud na forumu, ki je prava osvežitev na slovenski sceni in dobra alternativa komercialnim forumom.
Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor08 Okt 2013, 19:34

Pozdravljen!

Da si malo razjasniš zadeve, ti v branje priporočam serijo člankov o fleksibilnem prehranjevanju na naši glavni strani. Po tem si boš lahko odgovoril tudi na zastavljena vprašanja, če pa se kje zatakne, pa kar z besedo na dan. ;)

Šrauf

Odgovor09 Okt 2013, 18:41

Članek sem prebral. Zelo koristne informacije. Vidim, da imam prehranjevanje celo preveč porihtano. Kljub temu zadnje leto ni bilo napredka, pridelal sem si celo nekaj maščobe, čeprav sem bil solidno spucan.

Glede na to, da so bili moji treningi zadnje leto preveč intenzivni se mi po tednu dni programa 5/3/1 zdi dobesedno kot da nisem naredil ničesar. Sicer sem že prej vsak teden delal BP, SQ in DL a je bilo ostalega veliko preveč.

Zanima me sledeče:

1. Bi moral zmanjšati količino OH, glede na to, da sedaj opravim manj dela (trenutno imam med 350-370g OH, pri 86 kg telesne teže)? Beljakovin in maščob imam dovolj.

2. Kako pa je z OH-ji na deload teden? Ostanejo enaki?

Hvala za odgovore.
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor09 Okt 2013, 19:10

Šrauf napisal/-a:Glede na to, da so bili moji treningi zadnje leto preveč intenzivni se mi po tednu dni programa 5/3/1 zdi dobesedno kot da nisem naredil ničesar. Sicer sem že prej vsak teden delal BP, SQ in DL a je bilo ostalega veliko preveč.

To je veliko bolj pogost pojav kot si misliš. :)
Bolečina v mišici ali utrujenost med/po treningu žal ne pove, če boš napredoval optimalno. To lahko oceniš le skozi daljše obdobje.
Šrauf napisal/-a:1. Bi moral zmanjšati količino OH, glede na to, da sedaj opravim manj dela (trenutno imam med 350-370g OH, pri 86 kg telesne teže)? Beljakovin in maščob imam dovolj.

Odvisno kako tebi paše. Res je da je poraba OH med treningom z utežmi razmeroma majhna, se pa OH brez problema porabijo za energijo v času ko ne treniraš. Bolje je da si zastaviš makre ali ciljni energijski vnos, potem pa vidiš kako ti živila katera ješ pašejo v vnos in se na podlagi tega odločaš koliko OH boš imel.
Šrauf napisal/-a:2. Kako pa je z OH-ji na deload teden? Ostanejo enaki?

Ni nekega fiksnega pravila, še vedno je namen da si vsaj na vzdrževalnih kalorijah ali pa v suficitu, tako kot pred deloadom (odvisno ali dieteraš ali ne). Tudi v času deloada se rast MM nadaljuje (če je bil cikel pred deloadom uspešen).
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

spartan

Odgovor15 Okt 2013, 21:51

trenutno vnos; 200b, 300oh in 50-60m. deficit. jutri me čaka pohod. nekje 5 ur hoje, srednji tempo. najverjetneje bi bilo zaradi večje porabe glikogena pametno dvigniti OH oz. kcal. recimo na, 200b, 400oh in 60m. refeed mam trentno vsaki 6 dan(naslednji bo v nedelo). mnenja?
Uporabniški avatar

jokamskos

Master Troll

Odgovor15 Okt 2013, 22:03

sparto na vsake 2 ure dodaj milko 500g, na vsake 6 ur pa 2 milke 500g...da boš lahk obdržal maso
Uporabniški avatar

spartan

Odgovor15 Okt 2013, 22:58

hahah, zanimiv protokol. predvidevam, ne samo da bi obdržal ampak bi tudi nekaj še dodal -čiste mišične mase :mrgreen:
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor15 Okt 2013, 23:21

spartan napisal/-a:trenutno vnos; 200b, 300oh in 50-60m. deficit. jutri me čaka pohod. nekje 5 ur hoje, srednji tempo. najverjetneje bi bilo zaradi večje porabe glikogena pametno dvigniti OH oz. kcal. recimo na, 200b, 400oh in 60m. refeed mam trentno vsaki 6 dan(naslednji bo v nedelo). mnenja?

Odvisno kako velik deficit ti predstavlja tak vnos in kaj želiš doseči. Če želiš imeti absoluten deficit enak kot ostale dni, bi na tvojem mestu dvignil še za več kot si napisal. Teh 400 kcal več boš pokuril v eni uri. Če pa želiš s pohodom ustvariti še dodaten deficit (in veš da regeneracija zato ne bo trpela), je tudi majhno zvišanje kot si predlagal ok. ;)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov