Danes je 27 Apr 2026, 06:48

OFF TOPIC

Pogovori o vsem ostalem, kar ne spada med zgornje oddelke. Če ne veš, kam - piši tukaj!
  • Avtor
  • Sporočilo

VanKenobi

Re: OFF TOPIC

Odgovor24 Nov 2013, 18:33

jaskocare1 napisal/-a:A vsi rezultati bodo objavleni?

http://mitjahumar.mojforum.si/mitjahumar-about798.html

Nino

Odgovor24 Nov 2013, 20:41

Se spozna kdo na jedkanje tiskanih vezij? V službi namreč moram to včasih počet, z solno kislino + vodikov peroksid (se mi zdi) + še neka zadeva. Zadeva smrdi oz. ne moreš vdihnit niti slučajno ker ti bo dihala razneslo (peče), no, kot zašč. opremo zraven pa dobim neko masko za par centov kot jo nosijo kitajci tisto čisto navadno :) Bi moral odreči to nalogo? Če nihče ne ve, bom šel do zdravnika pa vprašal tam, konec koncev gre za moje zdravje.

btw: nazadnje ko sem to delal me je po tem bolela glava + težko sem požiral, nato pa še staknil prehlad za 1 teden. Slednje je mogoče žgolj naključje, ostalo ne.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor25 Nov 2013, 00:03

O jedkanju tiskanih vezij sicer ne vem ničesar, a lahko ti nekaj pomagam iz povsem kemijskega vidika.

Obe snovi sta zdravju potencialno nevarni. Kako zelo, je odvisno predvsem od koncentracije (označene z M, c ali w), ki bi morala biti napisana na embalaži.

Ponovno odvisno od koncentracije, a načeloma bi se moral izogibati stika hlapov s sluznico (dihala, oči ...) in v primeru, da delo traja dlje časa, uporabljati digestorij (ventilirano komoro). V laboratorijih se zato vedno uporablja zaščitna očala in rokavice. Maske navadno niso potrebne, ker se steklenico redno zapira oz. se dela v digestoriju.

Vsekakor bi bilo pametno odgovorne povprašati o tem. Če boš pred tem ponovno opravljal to delo, pa ti priporočam, da stekelnice z vsebino ves čas zapiraš, se izogibaš neposrednemu vdihavanju (sklanjanju nad) hlapov in predvsem da paziš oči. Če je koncentracija kolikor toliko "spodobna" ti lahko ob stiku in nepravilnem ravnanju povzroči opekline.

Čudno se mi zdi, da za takšno delo ni potrebno nobeno usposabljanje ... Pričakoval bi, da se razložijo vsaj osnove varnosti pri delu in postopki v primeru nesreče. Kaj narediš, če se ti steklenica razbije ali ti kapljica pride v oko?

alpha

Odgovor25 Nov 2013, 00:25

Točno tako, kot je napisal David. K obvezni opremi spadajo zaščitna obleka, rokavice, očala, prijemalka za tiskano vezje in digestorij, v katerem poteka večji del procesa. Če digestorija nimaš, moraš poskrbeti za dobro prezračevanje prostora in masko, ki zadostuje ustreznim standardom: http://www.spekter-zalec.si/avto/img/09 ... 0maske.pdf

Nino

Odgovor25 Nov 2013, 06:30

Najlepša hvala obema, bom poskušal doseči pri delodajalcu kaj več. Kar se pa tiče delodajalcev in njihovih skrbi za tvoje zdravje (usposabljanje, oprema, ipd,...) pa nimam besed...republika banana pač

Kristijan

Odgovor01 Dec 2013, 11:14

R.I.P. Paul Walker :(

dado20

Odgovor01 Dec 2013, 19:49

Kristijan napisal/-a:R.I.P. Paul Walker :(

:cry: Paul Walker:'' če me bo nekega dne ubila hitrost ne jokaj, kajti jaz bom nasmejan!!!'' :|

Nino

Odgovor07 Dec 2013, 09:02

je kdo iz grosupljega ali okolice? :P :D

edit: Jure, si igral kaj eurojackpot? :)
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

Odgovor07 Dec 2013, 10:35

dado20 napisal/-a:
Kristijan napisal/-a:R.I.P. Paul Walker :(

:cry: Paul Walker:'' če me bo nekega dne ubila hitrost ne jokaj, kajti jaz bom nasmejan!!!'' :|

Slika

Nino napisal/-a:je kdo iz grosupljega ali okolice? :P :D

edit: Jure, si igral kaj eurojackpot? :)

Jaz sem večraj na bencinski v Grosupljem vplačal dobitno kombinacijo. U mad son? :D

Nino

Odgovor07 Dec 2013, 11:00

hehe, u wish :D
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost