Danes je 23 Apr 2026, 19:47

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo

hex

Re: David Brunšek

Odgovor07 Dec 2013, 12:26

David imam eno vprašanje glede planiranja deloadov in dolžine cikla, intenzivnosti itd.. Trenutno treniram po principu 3x/teden celo telo s tem da je prvi dan bolj volumen, drugi trening malo bolj na izi in tretji trening ME oz postavljanje rekordov. Klasično linearno napredovanje iz treninga v trening mi ne gre več ker pravilno in redno treniram že več kot 2 na nekaj let slabše podlage in imam kar spodobne maxe. Do zdaj sem si vedno vzel deload po nekje 6 tednih oz takrat ko se cel teden nisem počutil OK na treningu. Recimo ko sem na 2,3 treningih naredil približno enak trening kot prejšnič kar se tiče teže in ponovitve se je pa zdelo zelo težko že od prve ponovitve. Pač tisti občutek da ni nobene prave aktivacije.
V tvojem treningu pa sem prebral da greš celo do opaznega padca moči in šele potem deloadaš in dosežeš še večjo superkompenzacijo. Prosim če mi lahko poveš malo več o teh principih za koga so primerni, kako se to izpelje oz če imaš kaj literature ki bi mi še bolj obširno odgovorilo na to vprašanje. Hvala
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor07 Dec 2013, 18:49

ines napisal/-a:Hvala za tole razlago.. Vnos sem dvignila zaenkrat na 120/180/50.. V ponedeljek pa bom dvignila še oh na 220g In bom pustila tak vnos, kot si rekel približno 2tedna. Torej te Refeede dneve naj imam 1x na teden in vnesem recimo +2000kcal?

Kardio bom spustila na 2x20min tedensko.. Kaj pa ko zaključim z tem procesom, kako pa naj potem dalje reagiram? Torej ko bom z tem vnosom, 2x20min kardia itd. nehala napredovati (recimo po 3tednih takšnega vnosa) kaj naj pa potem spremenim prvo?

Tu je nemogoče dati univerzalen nasvet vnaprej. Najbolje je, če si za tako obdobje vzameš dovolj časa, ker potem lahko bolje prilagajaš glede na to, kaj se dogaja s telesom. Če ti teža 10 dni ne narašča, enostavno še bolj povečaš vnos. Če imaš krajša obdobja se moraš zanašati bolj na občutek, je pa res da tudi škode lahko narediš manj, oz. je brez prenajedanja skorajda ne moreš.

Odvisno, koliko tehtaš, a mislim da bi bilo zelo smiselno višati do vsaj 1800 kcal/dan. Boljše več, kot premalo. Seveda zelo postopoma. Vem, da ste punce glede višjega vnosa bolj dvomljive, a pomaga razmišljanje, da četudi bi ta vnos bil zate za kakih 100 kcal previsok, je s takim presežkom fizično nemogoče pridobiti več kot 150 g maščobe v 14 dneh (v praksi pa še to ne). :)

Refeede lahko imaš 1-2 krat na teden, vneseš pa takrat malo več od vzdrževalnih kalorij. Če imaš redkejše, še malo več.

Kardio lahko nato postopoma dodajaš nazaj, ampak je fino imet še kakega asa v rokavu, tako da ne daš vsega naenkrat. Zatem lahko ponovno počasi (!) začneš spuščat vnos, seveda z vključenimi re-feedi. Zmanjšaš za nekaj 10 g OH/M, ko ni več napredka. ;)

Mimogrede, mogoče bi ti bolj ustrezal trening celega telesa 4-krat tedensko. Skupno gledano bi v enem tednu tako lahko naredila malo več serij, oz. bi čas bolje izkoristila. Če imaš veliko HIIT treningov recimo ne rabiš več toliko volumna za spodnji del kot za zgornji.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor07 Dec 2013, 19:58

hex napisal/-a:David imam eno vprašanje glede planiranja deloadov in dolžine cikla, intenzivnosti itd.. Trenutno treniram po principu 3x/teden celo telo s tem da je prvi dan bolj volumen, drugi trening malo bolj na izi in tretji trening ME oz postavljanje rekordov. Klasično linearno napredovanje iz treninga v trening mi ne gre več ker pravilno in redno treniram že več kot 2 na nekaj let slabše podlage in imam kar spodobne maxe. Do zdaj sem si vedno vzel deload po nekje 6 tednih oz takrat ko se cel teden nisem počutil OK na treningu. Recimo ko sem na 2,3 treningih naredil približno enak trening kot prejšnič kar se tiče teže in ponovitve se je pa zdelo zelo težko že od prve ponovitve. Pač tisti občutek da ni nobene prave aktivacije.
V tvojem treningu pa sem prebral da greš celo do opaznega padca moči in šele potem deloadaš in dosežeš še večjo superkompenzacijo. Prosim če mi lahko poveš malo več o teh principih za koga so primerni, kako se to izpelje oz če imaš kaj literature ki bi mi še bolj obširno odgovorilo na to vprašanje. Hvala

To, kar opisuješ je v bistvu lep primer texas method treninga. :)

Ne vem točno, kakšen je tvoj primarni cilj (bodibilding, powerlifting ... ?), a v vsakem primeru kot vir literature zelo priporočam knjige in zapise trenerjev olimpijskega dviganja uteži in Zatsiorskega. Pendlay ima nekaj dobrih člankov in posnetkov, priporočam tudi knjigo Supertraining ... Skratka, to je bolj literatura namenjena športnikom (atletom, dvigovalcem uteži ipd.), a vse to velja tudi drugje.

Trenutno se ne spomnem nobenega članka, ki bi odgovoril na tvoje vprašanje, zato bom s svojimi besedami naredil kratek povzetek, kaj se dogaja med ciklom in deloadom. Najverjetneje večino že veš, a bo koristilo še komu drugemu.

-----

Napredek je nekaj, kar telesu ni najbolj všeč. Gre v bistvu za adaptacijo na stres. Večja moč, več mišic ... vse to je adaptacija na stres, ki ga povzročimo s treningom. Glavni stresor je akumuliran volumen. To je število submaksimalnih ponovitev v najprimernejšem rangu obremenitve (% 1RM) skozi neko časovno obdobje. Telo se tega volumna skuša ves čas nekako "rešiti" - se regenerirati oz. se adaptirati nanj in posledica je večja moč. Vendar ne gre vse vedno čez noč.

V začetni fazi je volumen zaradi majhnih delovnih tež tako majhen, da se telo lahko regenerira v 24 urah in že na naslednjem treningu si močnejši. Kakšne dolgoročne akumulacije praktično ni, ker so adaptacijske sposobnosti dovolj dobre za bojevanje z dokaj majhnim stresom. Temu pravimo linearni napredek.

Kasneje, ko uporabljaš vedno večje in večje teže, je volumna čedalje več in telo ni več sposobno popolne regeneracije čez noč. Tako poteka nepopolna regeneracija, ko se telo čez noč vseeno adaptira na manjši del volumna, preostanek pa se ga akumulira. Še vedno lahko postajaš močnejši skozi cikel, vendar ne nujno vsak dan. Na koncu cikla se je nabralo nekaj akumuliranega volumna, od katerega se še moraš regenerirat. To storiš tako, da zmanjšaš količino novega volumna in daš času čas. Deload! Ko adaptacija poteče, si ponovno močnejši.
Tudi tukaj gre večinoma še vedno za linearni napredek, ker moč med ciklom redko bistveno pade.

Ko si zelo napreden, pa stvari postanejo komplicirane. Zdaj si že tako močan in prilagojen na visoko delovno kapaciteto, da je tistega akumuliranega volumna, ki se ga nabere skozi cikel že zelo veliko. Tvoje regeneracijske sposobnosti pa niso proporcionalno toliko boljše. To pomeni, da se skorajda ne boš regeneriral do naslednjega treninga, vsakič boš malo bolj utrujen in čez nekaj časa se bo to že poznalo na padcu moči. Dvigoval boš manjše teže, čeprav bo akumuliranega volumna ogromno. Tukaj se linearni napredek konča. Postal boš šibkejši.
Vendar pa to pomeni le, da boš potreboval več časa, da se regeneriraš od vsega tega volumna - potreboval boš daljši deload. Ko se boš regeneriral, boš vseeno postal močnejši. In glede na to, da si proti koncu cikla dvigoval manjše teže, bo razlika po opravljeni superkompenzaciji lahko zelo velika.

Na tej stopnji je bistveno potrpljenje in razumevanje procesov. Veliko športnikov in bodibilderjev trenira preko tega, v želji, da so na vsakem treningu boljši. Žal tako ne gre v neskončnost. ;)

Lahko si predstavljaš navidezni bazen, kamor se staka vsaka ponovitev. To je bazen akumuliranega volumna. Bazen ima omejen odtok imenovan adaptacija, ki je ves čas približno enak in ves čas odprt. Zaradi večjega pritiska, je odtok sicer malenkost večji, ko je bazen poln. A v grobem vsebina ves čas odteka približno enako hitro. Če želiš bazen sprazniti, je edini način, da upočasniš dotekanje.

Če že sicer bolj počasi dotakaš (npr. imaš 3 treninge tedensko, v primerjavi s šestimi), bo vsebine bazena manj. Če natakaš večje količine naenkrat (npr. imaš 3 treninge, vendar imaš tedenski volumen večji kot tisti s šestimi), bo vsebine bazena več. Vse to vpliva na to, kako hitro boš naredil deload in kako dolgo bo ta trajal (kako dolgo se bo bazen praznil).

Če se vrnem na tvoje vprašanje, kdaj točno je najboljši čas za narediti deload je lahko odvisno od večih faktorjev. Načeloma, bolj kot si napreden, globlje v pretreniranost moraš iti, da lahko dovedeš dovolj stresa za primerno adaptacijo. Skladno s tem, mora biti tudi deload daljši.

Težava je lahko, če je volumna enostavno bistveno preveč. Tako izgubiš nekaj adaptacije, ker vsebina bazena steče preko roba, namesto skozi odtok (oportunitetni strošek!). Vendar je bazen v večini primerov dovolj velik, da se to ne zgodi - razen pri že prej omenjenih primerih tistih, ki trenirajo praktično ves čas na 100%.

Sam cikel planiram vnaprej in do zdaj sem večinoma kar dobro zadel pravo razmerje treningov in deloada. Po navadi mi moč med ciklom nikoli ne pade za več kot 10%. Tvoj način vrednotenja težavnosti treningov in časa za deload se mi zdi kar smiselen. Seveda boš sčasoma potreboval še kak dan več trpljenja, a to moraš ugotoviti sam. Deloadi so še posebej taka zadeva, kjer je bistveno lastno opažanje. Če vidiš, da po deloadu, kljub temu da si fizično in psihično povsem odpočit, nisi nič močnejši, si morda le-tega začel malo prekmalu. ;)

Sicer pa, če zelo (preveč) poenostaviva tvoj in moj primer:
Ti: 3 treningi × 6 tednov = 18 treningov
Jaz: 6 treningov × 3 tedni = 18 treningov
Bistvo je, da tvoje lastno opažanje ni daleč od teorije. ;)
Uporabniški avatar

KK400

Odgovor07 Dec 2013, 21:41

Res hudo napisano! Vrhunski primer si uporabil. Je bilo užitek prebrati ta post
Uporabniški avatar

spartan

Odgovor07 Dec 2013, 22:22

KK400 napisal/-a:Res hudo napisano! Vrhunski primer si uporabil. Je bilo užitek prebrati ta post

+1

Djmisq

Odgovor08 Dec 2013, 01:37

Super razloženo.. :D Jas sem treniral hard (vlke teze - za moj nivo moči, blizo ali celo do odpovedi) recimo 3mesce in nisem vzel deloada.. In proti koncu sem začel celo nazadovati.. Zato sem vzel DELOAD, ki ga bom izvajal od srede do torka (v torek začnem že zares ker imam v sredo off).

Misliš da je čas deloada dovolj dolg? V teh dneh deloada sem/bom naredil 4treninge.. Ostalo počival :D
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor08 Dec 2013, 21:08

To je žal veliko premalo podatkov, da bi lahko karkoli povedal. Intenzivnost ne pove veliko o volumnu. To je še eno poglavje, v katerega pa se ne bom spuščal tako podrobno kot zgoraj. Na kratko: visoka intenzivnost + visok volumen = no go na dolgi rok. Nazadovanje ni vedno rezultat (pre)dolgega cikla, lahko je bil le-ta enostavno neprimeren za tvojo situacijo. ;)

Sicer pa je 6 dni deloada izredno kratko obdobje, sploh pa po treh mesecih treninga. Če bi bili ti trije meseci optimalno izvedeni, bi mirne duše lahko vzel tudi en mesec deloada. Seveda primerno strukturiranega. ;)

Na moji stopnji je recimo 7-10 dni minimum po treh tednih treningov v takem stilu kot jih opisujem v svojem dnevniku. Je pa to lahko zelo različno. Teoretično bi lahko naredil tudi cikel dolg 2 meseca in potem deloadal - seveda primerno dlje.

Djmisq

Odgovor09 Dec 2013, 02:04

Ok tnx.. Bom si vzel do četrtka DELOAD, se pravi 9dni.. Upam da bo dovolj in da lahko začnem čimprej spet trenirat (od sedaj naprej bom jemal DELOADE vsak 6ti teden). Več pa mi je bw jemati, ker mam filing da bo to čist dovolj + po pravici povedano mi ni za 1mesec vstran vrečt in imeti DELOAD, saj je želja po napredku in treningu premočna..

Res da sem treniral 3mesce brez loada, ampak pod 4-5pon nisem šel (skoraj) nikoli.. Misliš da bo vseeno dovolj in da je vrednost probati vzeti samo 9dni Deloada, glede na mojo situacijo in potem vsak 6ti teden spet..?

Lp
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor09 Dec 2013, 04:38

Za odgovor na to vprašanje bi te žal moral bolje poznati in spremljati vse tvoje treninge. Vse kar rečem, bo le ugibanje. ;)
Predlagam, da narediš tako kot sam misliš, da je najbolje, vsekakor pa vnaprej redno planiraj deloade. Deload ni nikoli izguba časa, razen če je trening neprimeren. V tem primeru je izguba časa trening, ne deload. :)

alpha

Odgovor09 Dec 2013, 14:36

David, kako pa izgleda pri tebi deload? Zmanjšaš število ponovitev, serij, teže, število treningov ali vsega po malem?
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov