Danes je 23 Apr 2026, 19:37

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

David Brunšek

Re: David Brunšek

Odgovor11 Dec 2013, 22:58

Zelo zmanjšam volumen. Običajno z ukinitvijo "volumenskih" serij. Lahke treninge pa spremenim v zelo lahke ali počitek. Intenzivnost prilagajam po občutku. Po navadi je na začetku deloada okoli 80% običajnih tež, na koncu pa poskusi novih PR-jev.

M4C0

Odgovor18 Dec 2013, 09:16

Pozdravljen David,

Imam vprašanje za 5/3/1 sistem, kako večati teže.
V bazi znanja si napisal: "Ko začnemo z novim ciklom k izračunu svojega 1RM dodamo 5 kg za dvige spodnjega dela telesa (počep in deadlift) in 2,5 kg za dvige zgornjega dela telesa (stoječi potisk, bench press) ter cikel ponovimo z novimi, večjimi obremenitvami."
Vendar če dodam omenjene teže k 1RM in naredim izračun, se mi teže sploh ne spremenijo. Zato me zanima, če dodam te omenjene teže kar k izračunanim delovnim serijam za tekoči cikel?
Npr. za počepe imam 60 kgs x 5, 65 kgs x 3, 75 kgs x 1+, bi naslednji mesec potem naredil 65 kgs x 5, 70 kgs x 3, 80 kgs x 1+ ?

Prav tako bi te vprašal ali je z vidika pridobivanja mišične mase bolj primeren 5/3/1 sistem ali split 5x5 zgornji/spodnji del 4 do 5x na teden?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor21 Dec 2013, 23:12

Pozdravljen!

Pri planiranju prvega cikla 5/3/1 za 1RM od katerega računaš procente za osnovne dvige, vzameš 90% svojega pravega maksimalnega dviga. Nato pa pri naslednjih ciklih 2,5 oz. 5 kg dodajaš k le-tej "5/3/1 1RM" vrednosti. Naprej procente izračunaš normalno.
Na kratko: omenjenih tež ne dodajaš k dvigom, ampak k 5/3/1 1RM, od koder potem izračunaš teže za dvige glede na procente objavljene v Bazi znanja.

Če bi bili dvigi tež za nov cikel po izračunu premajhni, da bi jih lahko naložil na palico, se ravnaj po občutku. Če si v preteklem ciklu opravil minimalno število zahtevanih ponovitev, lahko pustiš težo kar enako in ti naj bo cilj povečanje št. pon. Če pa si v preteklem ciklu opravil veliko več pon., ciljne teže povečaj tako, da k 5/3/1 1RM dodaš več kot 2,5/5 kg in se bo po opravljenih izračunih dodatek teže dalo naložiti na palico. ;)

S kakšnim planom boš bolje napredoval? Z vsakim dobro sestavljenim! Če ne veš točno, kako sestaviti dober plan, je 5/3/1 boljši. Vse je že vnaprej splanirano in težko zgrešiš. Ne vem, kako napreden si, a za nekega "intermediate" bodibilderja/powerlifterja, je praktično vseeno. V napredku ne bo opaziti nobene razlike - razen seveda, če je kateri izmed omenjenih planov slabo zastavljen oz. izpeljan. ;)

5/3/1 ni najbolj primeren za začetnike. Ti lahko hitreje napredujejo iz tedna v teden kot pa iz meseca v mesec in za njih bi bil 5×5 celo telo 3 do 4-krat tedensko najboljša in najenostavnejša izbira. ;)

jaskocare1

Odgovor26 Dec 2013, 22:25

Misliš da bi se obneslo istočasno delati smolov počep in smolov jr. bench? Asistence nebi delal veliko, mogoče nekaj serij pritegov ali veslanj. Planiral bi nekako tako: base mezocikel 4 tedni-4.teden testiranje max dvigov, 1-2 tedna deloada oz. speedwork in potem še intense mezocikel spet 4.teden testiranje max dvigov.

urban

Odgovor26 Dec 2013, 22:43

jaskocare1 napisal/-a:Misliš da bi se obneslo istočasno delati smolov počep in smolov jr. bench? Asistence nebi delal veliko, mogoče nekaj serij pritegov ali veslanj. Planiral bi nekako tako: base mezocikel 4 tedni-4.teden testiranje max dvigov, 1-2 tedna deloada oz. speedwork in potem še intense mezocikel spet 4.teden testiranje max dvigov.

Bom kar jaz odgovoril (upam da ne bo nič narobe) ker imam ravno izkušnje s smolov. Lani ko sem treniral sem delal bench med intense ciklom, se sicer ne spomnim točno ampak gre lepo skozi samo asistence mora biti res minimalno. Zdaj sem ravno zaključil istočasno smolov jr. za bench in počep (oz. samo base za počep) sem pa delal izmenično, torej vsak drugi dan počep-lower/bench-upper ker sem želel vključiti več asistence. Je kar težko priti skozi na ta način, tudi pri težah na počepu nisem čisto sledil po planu ampak sem višal počasneje (več jutri v mojem dnevniku). Po mojem mnenju je najlažje priti skozi tako da izvajaš oboje na isti dan po planu, asistence pa res minimalno, lower back sploh ne smeš dodatno obremenjevati ker ne bo zdržal (veslanja odpadejo).

Smolov je v osnovi sicer zasnovan tako da močno forsira 1 dvig in če želiš tak napredek kot ga plan obljublja moraš pač to sprejeti in se popolnoma posvetiti 1 dvigu, praktično vse ostale vaje pa podrediti temu in intenzivnost zmanjšati na minimum. Se pa da malo prilagoditi in gre vse skozi.
Uporabniški avatar

spartan

Odgovor26 Dec 2013, 23:28

tudi sam imam izkušnje stem. naredil base sq in base benč jr, ter oboje na intense. gre skozi tako kot je omenil Urban. torej oboje na isti dan po planu. sam sem dodal samo vzgibe, ter tu pa tam kaj za stabilizatorje. se mi zdi, da pri smolovu so tisti dnevi, ko ne treniraš z namenom :mrgreen:
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor27 Dec 2013, 02:28

jaskocare1 napisal/-a:Misliš da bi se obneslo istočasno delati smolov počep in smolov jr. bench? Asistence nebi delal veliko, mogoče nekaj serij pritegov ali veslanj. Planiral bi nekako tako: base mezocikel 4 tedni-4.teden testiranje max dvigov, 1-2 tedna deloada oz. speedwork in potem še intense mezocikel spet 4.teden testiranje max dvigov.

Odvisno od tega, kakšno delovno kapaciteto imaš razvito. Če si že navajen na višji volumen treningov, bo šlo brez težav. Če si vedno treniral low volume, bo šok.

Urban in spartan sta ti dala dobre nasvete. Vsekakor omeji asistenco na minimum in na koncu primerno deloadaj, pa bo! ;)

P.S.: Sestavi/poišči plan, ki ni namenjen 300+ kg squatterjem. Na spletu so namreč večinoma taki. :)
Uporabniški avatar

theone

Odgovor19 Jan 2014, 22:18

Da mal obudim temo :) Kakšne metode zdravljenja priporočaš za poškodovan aduktor?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor30 Jan 2014, 20:00

Oprosti, theone, tole vprašanje sem povsem spregledal! :oops:

Kar se tiče zdravljenja adduktorja, velja v prvi vrsti enako kot za vse ostale poškodbe:
Ugotoviti, za kaj natančno gre. To je najpomembneje. Če je dioagnoza napačna, je vse ostalo zaman in včasih lahko naredi še več škode.

Ker v tvojem primeru ne vem, za kaj točno gre, bom dal nekaj okvirnih predlogov.

1. Če imaš dejansko poškodovane stegenske mišice, ki opravljajo funkcijo addukcije, to lahko pomeni dvoje:
a) Imaš resnično poškodbo - npr. strgano, natrgano ali nategnjeno mišico.
b) Imaš zakrčeno mišico - to v grobem pomeni, da imaš kvaliteto tkiva na tem mestu zelo slabo (vozli, krči ipd.), bolečine pa so enake, kot da gre za kaj resnejšega.

V prvem primeru je tvoj cilj čim boljša regeneracija, torej v prvi vrsti počitek od vaj, ki obremenjujejo ta del. Priporočam tudi običajno masažo in druge tehnike za povečanje prekrvavitve (toplo-hladno ...). Pomaga lahko tudi kompresija, in če je prisotno vnetje, po nasvetu zdravnika NSAID zdravila. Ribje olje teoretično lahko minimalno prispeva k odpravi vnetja. Ko se zadeva poceli, lahko začneš s postopnimi obremenitvami, izvajanjem bolj grobih masaž, ki pomagajo pri popolnejšem celjenju in kvaliteti poškodovanega mesta ter z aktivacijskimi vajami.

V drugem primeru je zadeva precej bolj enostavna in s pravim pristopom skoraj vedno rešljiva v manj kot eni uri. Enostavno moraš ta del temeljito sprostiti, pri tem pa ugotoviti še, ali težava izvira od kje drugje (kakšni so kvadricepsi, TFL, gluteusi itd.). Tako sproščanje je izredno boleče, spada pa med najosnovnejše metode fizioterapije. S foam rollerjem, žogico ali pvc rollerjem zelo težko zadaneš ta del s pravo silo, zato rabiš pomoč nekoga.

2. Če imaš poškodovanega kaj drugega na tem mestu, je - jasno, pristop lahko povsem drugačen. Na forumu je bilo že veliko govora o t.i. "športni herniji" (http://en.wikipedia.org/wiki/Athletic_pubalgia) ali "groin strain". Tukaj gre poleg možnosti, da so poškodovani (nategnjeni ali natrgani) adduktorji, tudi za več drugih okoliških tkiv na medenici.

Razlog za te težave pri bb, pl in wl je običajno dvoslojen: slaba kvaliteta tkiva v okolici nastale poškodbe in/ali slabša mobilnost ter temu neprilagojen trening. Pogosto se to pojavi pri ne najboljši izvedbi počepa (boki premalo naprej ali prisiljeno nizko/hitro počepanje, čeprav mobilnost tega ne dopušča). Še veliko pogostejši faktor so sumo deadlifti ali pa dynamic sumo deadlifti (izjemno hitra izvedba zaključka giba). Vse to lahko vpliva tudi na nastanek opisanega pod prvo točko.

Po mojih izkušnjah se take težave izredno pogosto pojavljajo pri tistih, ki imajo zakrčene in slabo aktivne gluteuse. Imam tudi teoretično podlago, a raje ne bom podrobneje o tem, ker je le to - osebno razmišljanje, in je lahko napačno, dokler ne obstajajo kakšni dokazi.

Kar se tiče regeneracije pri tej težavi, lahko seveda najprej poskusiš s sproščanjem gluteusov. Velja enako kot pod točko 1b. Ko bo to ok, jih lahko pred treningom z aktivacijskimi vajami tudi malo "zbudiš". Če to ne pomaga, lahko težavo rešuješ tudi s sproščanjem mišic, ki so direktno povezane s točko bolečine. Tukaj boš žal potreboval nekaj več poglabljanja in izkušenj - lahko pa pomaga fizioterapevt. Če imaš zadevo že zelo razboleno in kronično boleče, bo verjetno treba najprej tudi malo počivati oz. odpraviti vnetje (glej točko 1a).

Nino

Odgovor30 Jan 2014, 20:07

Ker si med odgovorom, za možen razlog njegove poškodbe navedel tudi SDL, torej, ti ga sploh ne priporočaš? Raje navaden DL? Sam sicer kombiniram oba, SDL dodajam samo zaradi tega, ker se mi zdi da res bolj zadane zadnjo ložo, drugače mi je navaden DL precej bolj všeč. Pa še pri SDL mi nekje za kolenom rado kaj "poči", čuden občutek. :?

Kakšno pa je tvoje mnenje glede GHR vaje (na napravi) - glede poškodb? Jo priporočaš?
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost