uVex napisal/-a:Sedaj pa imam še eno vprašanje glede prehrane. Zanima me ali je to v zvezi s sladkorjem in inzulinom vse skupaj bs? Ker ubistvu NMZ smernice so makroti OH=OH , m=m, b=b sepravi imam tamle vrečko bonbonov, ki imajo 370kcal na 100g. In naprimer jih pojem 100g sepravi sem dobil 370kcal. Če je to v sklopu mojih kalorij in OH je vseeno ali ni glede takšne količine sladkorjev. Ker potem bi ubistvu lahko pokril celoten del ohja s sladkorjem na žlico in to na izgled nebi vplivalo bi pa vplivalo na zdravje, ker nebi dobil potrebnih vitaminov, itd. če prav razumem?
Razmišljaš v pravo smer. Priporočam ti še branje obeh delov člankov "Konec slave glikemičnega indeksa".
Pri ekstremih - kot je tudi omenjenih vsak dan 300 g sladkorja na žlico, pridejo do izraza ravno tiste stvari, ki jih zagovorniki "clean" hranjenja tako radi dajejo kot protiargument fleksibilnemu prehranjevanju. Torej povsem neživljenjski scenariji, ki nimajo smisla. Res pa načeloma vseeno ne bi smelo biti nobenih razlik v izgledu, predvsem pa ne kratkoročno.
Običajno gre pri opažanjih kot so "3 dni sem jedel slabo hrano in se zredil" za enega izmed spodnjih vzrokov, ki pa so lahko tudi povezani:
A) Vnos je bil previsok.
B) Vnos soli se je zaradi izbora živil drastično povečal in to je povzročilo večje zadrževanje vode v telesu.
C) Hrana je vsebovala sestavine, na katere zaradi dolgotrajnega izogibanja nisi več navajen in lahko zaradi tega povzročijo zadrževanje vode v telesu/prebavilih. Lep primer so mlečni izdelki.
D) Zaradi hitre spremembe načina prehranjevanja si naenkrat začel vnašati manj vlaknin in prebava se je upočasnila. To je zelo pogosto pri tistih, ki se prehranjujejo pa kakem kvazi keto načinu in pojedo dnevno 50+ gramov vlaknin iz zelenjave (ali otrobov, ki so bili tudi nekaj časa nazaj hit