Danes je 28 Mar 2024, 12:02


Vprašanje o prehrani

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo

babolat89

  • Prispevkov: 25
  • Pridružen: 27 Avg 2012, 11:37

Re: Vprašanje o prehrani

Odgovor21 Jun 2014, 08:08

Uvex, kaj se naj zamislim ? Ne bluzi kar nekaj v tri dni. Napisal si mi, da mi je prihranil denar in potem še to, da ne priznavam svojih napak - kakšnih napak neki ?

Nikjer nisem napisal, da nočem sprejemat mnenj drugih (kateri imajo malce drugačen pogled na hrano - in še to samo v zadnjih 2 letih - pred tem so imeli ogromno hrane na jedilniku in ogromno dodatkov (ni mišljeno za tebe gujdek)). Kot sem že 6x rekel, mene je zanimalo zgolj optimalno jemanje zgoraj omenjenih dodatkov in ne ZAKAJ IMAM TOLIKO BELJAKOVIN, ZAKAJ JEM SAMO "ČISTO" HRANO, ZAKAJ IMAM 7 OBROKOV, etc....

Gujdek tebi pa vsa čast, res si se zelo potrudil! ;) Bom upošteval tudi kakšen tvoj nasvet!
Samo to bi še dodal - zelenjave imam veliko manj kot si izračunal v programu, tudi sadja (maline/borovnice/jagode) imam minimalno - toliko da je malce okusa pri skuti (par malin ali jagod), tudi skuta ima par hidratov manj in tudi whey (imam isolate), arašidovo maslo je iz anglije tako da manj hidratov in seveda maščob, itd... Tako da pride definitivno manj kot 3000 kcal, ampak nima veze. Edino kar pa res nisem računal pod B, je pa bil glutamin in tisto kar dobim iz zelenjave oz. sadja. Drugače pa Gujdek, še enkrat tnx za vse!

BostjanBavcon, jaz sem tudi iz ovsenih štel B in M. Kar pa drži je pa to, da nisem štel B iz zelenjave in sadja (čeprav jih je skupaj minimalno).
Uporabniški avatar

gujdek

  • Prispevkov: 664
  • Pridružen: 09 Mar 2012, 21:52

Re: Vprašanje o prehrani

Odgovor21 Jun 2014, 20:18

babolat89 napisal/-a:Samo to bi še dodal - zelenjave imam veliko manj kot si izračunal v programu, tudi sadja (maline/borovnice/jagode) imam minimalno - toliko da je malce okusa pri skuti (par malin ali jagod), tudi skuta ima par hidratov manj in tudi whey (imam isolate), arašidovo maslo je iz anglije tako da manj hidratov in seveda maščob, itd... Tako da pride definitivno manj kot 3000 kcal, ampak nima veze. Edino kar pa res nisem računal pod B, je pa bil glutamin in tisto kar dobim iz zelenjave oz. sadja.

Če pri dveh skledah solate + porciji zelenjave zvečer ne nabereš 90 kcal, kolikor sem vnesel na ta račun, potem je škoda to pisat zraven v jedilnik.

Sem precenil tvoj vnos sadja, moja napaka. Izbrana skuta je tista z 70kcal/100g, dvomim da imaš kakšno s toliko manjšo energijsko vrednostjo, da bo na 300g izračun več kot 10 kcal manjši od mojega. Še manj je verjetno, ker si napisal da po tvojem izračunu prinese 40gB.
Na enak način bi lahko jaz pri mojem preračunu uporabil kakšno drugo pusto skuto, zamenjal mandlje z lešniki, jajca druge znamke z gramom več maščob, pa tega nisem storil, čeprav bi s tem izničil svojo napako pri sadju.
babolat89 napisal/-a: in tudi whey (imam isolate)

Iz tvojega izračuna v prejšnem postu:
babolat89 napisal/-a:60 g whey - okoli 45 g B

75% izolat? Ali to ni izolat, ali pa si v prejšnem postu pozabil štet 20g B (samo pri wheyu). Ne glede kaj od tega je, izola z več 5% manjšo energijsko vrednostjo od wheya, katerega sem za izračun uporabil jaz, si boš težko zmislil.
arašidovo maslo je iz anglije tako da manj hidratov in seveda maščob, itd...

Velja enako kot za whey, ne glede ali je reduced fat maslo, za 20g M in 10g B na 50g, kot si jih štel v prejšnem postu, je težko več kot 5% odstopanja od mojega izračuna.
babolat89 napisal/-a:BostjanBavcon, jaz sem tudi iz ovsenih štel B in M. Kar pa drži je pa to, da nisem štel B iz zelenjave in sadja (čeprav jih je skupaj minimalno).

Štel si v najboljšem primeru za 500kcal premalo. Sistem ki ga uporabljaš ti, je lahko natančen le če "pravično" zaokrožuješ (enkrat dol in enkrat gor) ali pa uporabljaš decimalke pri uporabi podatkov z živil in enako računaš hranilo, ne glede ali ga tretiraš kot primarno OH, B, M vir.

V tvojem izračunu s prejšnega posta poleg glutamina (20g B), zelenjave in sadja (ne bom ugibal, lahko da bo v naslednjem postu količina še manjša) manjka še 20g B iz wheya (če gre res za izolat, če ti je slučajno nekdo namesto izolata podtaknil čokolino pa še toliko bolje, ker bi imel na koncu tako ravno prav B in količino OH vsaj približno primerno nekomu tvoje velikosti) in ~30g B iz ovsenih in mandljev.

Pri maščobah manjkajo tiste z ovsenih ~10g M, par gramov iz jajc, ker nimaš low-fat jajc iz anglije, še 5g M z mandljev, malenkosti od pišč.fileja, sadja, zelenjave in tako dalje.

Pri OH si pa kar lepo previden, edino mandlji manjkajo.

Najbrž je iz nekaj zadnjih postov razvidno, da je čas da prešaltaš na digitalno obliko računanja, ne več na prste. ;)
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog

babolat89

  • Prispevkov: 25
  • Pridružen: 27 Avg 2012, 11:37

Re: Vprašanje o prehrani

Odgovor22 Jun 2014, 22:34

Sedaj pa že pretiravaš oz. si močno zatežen. Prvo pišeš, da je potrebno čim manj komplicirati, sedaj pa računaš za vsako kalorijo - pa še to določiš količine oz. izdelke kar po svoje (kot si storil pri zelenjavi, sadju, skuti, wheyu, itd). Koliko zelenjave/sadja imam oz. zakaj sploh napišem na jedilnik če je količina minimalna, naj te niti malo ne skrbi.

Drugače pa si spet odlično napisano. Se strinjam z vsem kar si napisal in ti dam prav. Vse kalorije si zadel popolnoma v nulo, jaz pa sem jih seveda za precej zgrešil (količino zaužite zelenjave, količino zaužitega sadja, arašidovega masla, skute, wheya, itd). In ja, namesto izolata sem kupil oz. nisem kupil, ampak so mi podtaknili čokolino (kot si že sam ugotovil), zaradi tega pa je bilo vse skupaj tako poceni. Seveda ne razlikujem čokolina/izolata, saj sem le 2 meseca "v tem". Absolutno bom tudi prešaltal na digitalno obliko računanja, kajti računanje na prste ni niti najmanj zanesljivo, saj je izračunalo kar 200 kcal premalo, kar pa je res ogromno in jih je nemogoče pokuriti, še posebej ker ne delam nič kardia, treninga z utežmi + ostale športe. Iz vprašanja, kdaj je najbolje uživati dodatke kot so l-carnitine, l-leucine in EAA, ste prišli tako daleč, da že dve strani "nabijate/drkate" oz. se obremenjujete, zakaj imam toliko kalorij v jedilniku, zakaj imam toliko beljakovin, zakaj ne štejem beljakovine iz glutamina, zakaj ne jem "okusne" hrane, zakaj imam kar 320 g B (po tvoje kar 370) pri majhni kilažici 110 kg, zakaj ne prodam brezveznih dodatkov (do pred dveh let, ste jih sami jedli na tone + še kopico ostalih dodatkov), zakaj ne naturalec, zakaj to, zakaj ono... :roll:

Iz zadnjih nekaj postov je razvidno, da je čas, da začneš odgovarjat samo na vprašanja, katera so bila zastavljena in ne na tista, za katera te ni nihče vprašal (popolnoma nič). ;)

p.s. seveda okoli 55g B pri izolatu (natančno 53), in ne 45, vendar nič OH-jev in M , tako da glede kalorij isti k....

In še DESETIČ! Ni me zanimalo (me ne zanima) tvoje/vaše mnenje o prehrani, treningu, količini zaužite hrane, "naturalnosti" in ostalih zadevah, ampak zgolj o optimalnem jemanju treh dodatkov oz. vbistvo samo enega (EAA). Odgovor glede tega sem že dobil, tako da hvala. Ne potrebujem več nobenega odgovora/komentarja.
Uporabniški avatar

Anel

  • Prispevkov: 493
  • Pridružen: 12 Mar 2014, 12:48

Re: Vprašanje o prehrani

Odgovor22 Jun 2014, 22:55

Lahko vzameš EAA pred treningom.

/zaključek teme
Uporabniški avatar

michelangelo

  • Prispevkov: 2826
  • Pridružen: 27 Nov 2011, 10:32

Re: Vprašanje o prehrani

Odgovor22 Jun 2014, 23:20

Slika


Vsi posti so bli dobronamerni ;)
»ma jeva k kralja.....brt dela ful rižote, različne rižote...«

alpha

  • Prispevkov: 1016
  • Pridružen: 03 Maj 2012, 21:33

Re: Vprašanje o prehrani

Odgovor22 Jun 2014, 23:45

Slika

Tratiš dragocen Gujdekov čas, namesto, da bi si malo prebral forum, kjer je bilo vse to že mnogokrat razloženo. Lahko bi bil malo bolj hvaležen in skromen. ker če bi se ti dejansko kaj sanjalo o prehrani, bi tudi sam zelo dobro vedel, kdaj se omenjeni dodatki jemljejo.

Da boš zadovoljen:
L-Leucin in EAA: med treningom oz. začneš piti že 20 minut pred treningom. Če imaš preveč denarja in zaužiješ premalo beljakovin, kar jih ne, lahko tudi med obroki.
Acetly L-carnitine: kadarkoli, vseeno
Green tea extract: pred treningom, na dneve, ko ne treniraš, pa zjutraj na tešče (čeprav je praktično vseeno, ker ni kaj prida fatburner, ampak bolj antioksidant)

babolat89

  • Prispevkov: 25
  • Pridružen: 27 Avg 2012, 11:37

Re: Vprašanje o prehrani

Odgovor23 Jun 2014, 00:07

Nič ne tratim jaz njegov "dragocen" čas, ampak si ga sam, ker piše oz. odgovarja na nekaj, kar ga ni nihče vprašal. Povsem nepotrebno. Kar sem spraševal v prvem komentarju, si npr. odgovoril ti - enostavno v treh stavkih. Drugače se mi "sanja" o prehrani, brezskrbi, le da sem hotel slišat kdaj je za vas (NMZ-jovce) optimalni čas jemanja za EAA, za ostalo me niti ni zanimalo toliko.



Se strinjam. Vsekakor je boljše oz. so bolj uporabni whey, kreatin in ostali dodatki katere si naštel, vendar kot sem že rekel jih ne bom prodajal.
Zadnjič spremenil babolat89, dne 23 Jun 2014, 00:22, skupaj popravljeno 1 krat.

alpha

  • Prispevkov: 1016
  • Pridružen: 03 Maj 2012, 21:33

Re: Vprašanje o prehrani

Odgovor23 Jun 2014, 00:15

Samo razložit ti je želel, zakaj timing in nasploh jemanje omenjenih prehranskih dopolnil niti ni pomembno, ampak so mnogo pomembnejše druge reči. Ena izmed teh je doslednost pri vnosu posameznih makrohranil in skupnega kaloričnega vnosa.
Če že imaš te dodatke, jih seveda porabi, čeprav je tudi Davidova ideja dobra. Če bi jih prodal, bi si dejansko lahko kupil kaj uporabnega, ki dokazano deluje, recimo: whey, kreatin monohidrat, vitamin D, vitamin K2, magnezij, cink, omega-3, citrullin malat, beta alanin, ashwagandha itd.
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

  • Prispevkov: 3221
  • Pridružen: 09 Mar 2012, 23:03

Re: Vprašanje o prehrani

Uporabniški avatar

gujdek

  • Prispevkov: 664
  • Pridružen: 09 Mar 2012, 21:52

Re: Vprašanje o prehrani

Odgovor23 Jun 2014, 11:58

Vem da si rekel, da ne potrebuješ več odgovora/komentarja, ga bom žal moral spet podat. Če ne drugega, mogoče na začetku o tem, zakaj dobivaš več odgovorov, kot si v resnici postavil vprašanj.

Za začetek preberi poste v tej temi, ki so bili objavljeni preden si se v njej pojavil ti. Razmeroma preprosto vprašanje v prvi objavi je dalo številne odgovore in mnenja nanj, ki so bila precej širša od zgolj direktnega odgovora na vprašanje. Uporabnik je mnenja prebral, sprejel in skušal pri svojem planu popraviti tisto, kar ga je matralo. Zraven se ni pritoževal, da je dobil nekaj odgovorov in mnenj, katera je najverjetneje že prej dobro poznal oz. na njih ni izrecno postavil vprašanja. Ni bilo nobene zamere z njegove strani, da se je morda o kakšni teoriji nekoliko motil, nihče pa tudi ni kritiziral njegovega intelekta ampak zgolj podal mnenje na načrt, s katerim je pristopil k stvari. Enake primer boš našel tudi drugje na forumu.

Kaj želim povedat? To je javni forum z jasnim namenom in strukturo, ki je že v osnovi namenjena debati. V Juretovi ali Davidovi Q&A temi bi lahko direktno povprašal koga od njih, mislim pa da bi dobil enako neuporabne (tvoje mnenje) odgovore. Morda imamo tukaj preveč moralnih zadržkov, da bi svetovali nekaj, s čimer se ne strinjamo ali menimo, da je ta pristop/dodatek neučinkovit ali neuporaben. Zakaj tako menimo, pa je razvidno tako s člankov kot postov na forumu, kjer lahko prosto predstaviš svoje protiargumente. In to brez brisanja in urejanja postov, katera niso v skladu s prepričanjem lastnikov, kot je to stalna praksa drugje.
Če te ne moti, da so morebitni pomisleki o učinkovitosti dodatka cenzurirani in da je primarno vodilo pri svetovanju prodaja in ne objektivni dokazi o učinkovitosti, obstaja dovolj forumov, kjer lahko brez problema dobiš preprost odgovor kdaj in koliko izdelka, ki ga prodajajo, moraš zaužiti za to da bo "optimalno".

Bistvo vsega tega je, v temo na javnem forumu z imenom "Vprašanje o prehrani" si objavil jedilnik s svojim izračunom in vprašanjem o timingu dodatkov. Pričakoval si odgovor v obliki ure in količine v gramih, dobil pa si dobronamerna mnenja na tvoj pristop in tudi odgovore na vprašanja. Če si pričakoval in želel drugačen odgovor, je to tvoja stvar. Mnenja se kot v drugih temah na forumu, nanašajo na navedbe v tem primeru tvojih postov. Nimaš pravice da namesto nas izbiraš kaj od tvojega pisanja in argumentov smemo komentirat.

Tratenje časa in poziv, da mi moraš bit hvaležen niso moje besede, to so napisali ostali. Verjetno precej bolj od tebe se zavedam, da ne razpravljava 1 na 1 ampak s prisostvujočim občinstvom, ki bo prebralo moje in tvoje argumente na izračun jedilnika in marsikdo bo dobil iz najine izmenjave zelo uporabne informacije. Ali si za skoraj 30% podcenil energijski vnos ti ali sem te z izračunom grdo prevaral jaz, bodo ostali razsodili po prebranem.
Lahko se pritožuješ na mojo vztrajnost pri komentiranju tistega kar si napisal in nisi želel, da bi jaz ali kdo drug komentiral. Ne bodi pa naiven, da so komentarji na pristop in jedilnik namenjeni zgolj tebi. Kot sem obrazložil že v enem izmed prejšnjih postov, nekdo bi pri tvojem izračunu in sklepanju dobil napačen vtis o pravilni oceni energijskega vnosa in ima vso pravico, da si prebere mnenja zakaj.

Moje odgovarjanje tebi, bi se lahko končalo že pri prvem postu, žal pa do svojega zadnjega posta še vedno zatrjuješ, da šteješ vse in da ti BostjanBavcon in jaz delava krivico. Sarkazem ti pri tem nič ne koristi, sploh če zraven ne podaš nobenega konkretnega argumenta na moj zadnji post.
Glede priporočila o manj kompliciranja se popolnoma strinjam, kljub temu sem v postu direktno komentiral tvoje navedbe o krivici pri računanju, ki naj bi ti jo storil. Priporočila o manj kompliciranja si namreč ignoriral že pri Davidovem postu.
Če si šalo s čokolinom vzel resno in kot napad na tvoje znanje ter razumel komentar o vnosu B kot posmehovanje tvoji TT, potem tukaj na tvojo veliko zadoščenje končujem.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron