Za strokovno mnenje pa sem povprašala še prof.dr. živilske tehnologije gospoda Rajka Vidriha, profesorja Tehnologij sadja in zelenjave na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, ki mi je povedal sledeče: ‘Miksanje je problematično glede vitaminov in posledično antioksidacijskega potenciala. Vitamin C se zelo hitro oksidira, najprej v dehidroaskorbinsko kislino, ki pa je na srečo skoraj tako izkoristljiva kot C vitamin. Daljše čakanje močno poslabša vse skupaj. Problem so tudi kovinski deli, ki pospešujejo oksidacijo. Ni hudo, če po miksanju smoothie hitro zaužijemo.’
Če vse skupaj povzamem … Mešanje/miksanje spreminja samo teksturo in konsistenco sadja in zelenjave, nima pa bistvenega vpliva na njeno hranilno vrednost. TO SI JE VREDNO ZAPOMNITI. Tako kot s paličnim mešalnikom razbiješ celične strukture in molekule v živilih, jih z neko silo razbiješ tudi z grizenjem in žvečenjem. Sedaj pa si hitro privošči eno osvežilen smoothie. Nekaj okusnih receptkov najdeš tule.
zasledil v enem članku. zanima me še vaše mnenje