Super, da si to vprašal, ker mi že dolgo leži na duši, pa še nisem mel priložnosti napisat.

Med bodibilderji kroži prepričanje, da moraš vaje redno menjat, da se telo ne navadi in da je potem ko zamenjaš, napredek večji.
Recimo, da imaš v programu počep. Prvih 14 dni super napreduješ ... povečaš delovno težo za 10 kg. Potem se napredek počasi upočasni in v naslednjih 14 dneh dodaš "samo" 2,5 kg. Rečeš si: "Telo se je navadilo, bom malo zamenjal vaje," ter zamenjaš počep z deadliftom. Spet super napreduješ prvih 14 dni, potem pa se napredek spet upočasni. Rečeš si: "telo sem šokiral, zato sem dobro napredoval, zdaj pa se je spet navadilo in bom spet menjal" ...
Ampak, kaj se zgodi v resnici?V resnici se je v prvih 14 dneh, ko telo soočiš z novo vajo, adaptiral živčni sistem. Vzpostavile so se boljše živčne povezave, telo se je "naučilo" bolje uporabljati svoje mišice in napredek je bil hiter. Šele ko se ta adaptacija zgodi, lahko napreduješ, ker se okrepijo (tudi) mišice. Stalno menjavanje vaj je tako kvečjemu kontraproduktivno, ne pa koristno.
Ves čas se trudiš privaditi na novo vajo, da bi lahko pri njej izkoristil kar se da velik odstotek mišic, ko pa se to končno zgodi, jo zamenjaš! Dodatna težava pri pogostem menjanju vaj je izguba rdeče niti, kakšne so tvoje obremenitve, napredek ...
Seveda je vseeno, če menjaš vaje za biceps, triceps itd. - to so vaje, ki nikjer "ne štejejo", ker vse kar je od njih, je majhna pikica na i (bistvo je v heavy osnovnih vajah), ampak te taglavne je pa dobro vsaj kakšne 3-4 tedne pustiti enake. Asistenco lahko po želji menjavaš kakor želiš, s tem pa lahko tudi malo vplivaš na to, na kaj želiš dati poudarek itd.
Jaz si pri asistenci dostikrat zastavim tako, da se odločim, da bom eno obdobje (4 tedne) dal več poudarka na nekaj, potem pa naslednje 4 tedne na nekaj drugega. Za hrbet sem recimo v preteklem mesecu delal večinoma veslanja, naslednje 4 tedne pa bom dal malo več poudarka na pritege in dvigovanja.