Danes je 25 Apr 2026, 09:30

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

David Brunšek

Re: David Brunšek

Odgovor25 Jul 2012, 20:05

Hehe, si imel ti vseeno bolj prav. ;)
Jaz sem si najbrž zapomnil za skupno količino skladiščene maščobe pri "overfeedu", ne samo tisto, kar neto na koncu prispeva DNL. ;)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor25 Jul 2012, 20:10

climber napisal/-a:Kaj je to "de novo lipogeneza"? Na kratko, v par besedah če lahko.

V tem kontekstu najenostavneje povedano pretvorba odvečnih OH v maščobo. Ugotovili smo, da je zanemarljiva (kakih 5 g dnevno od vse pridobljene maščobe).

climber

Odgovor25 Jul 2012, 20:42

Ne zastopim ravno. Če pojem 200g OH preveč ali 400g preveč najbrž na koncu dneva ni enako? Pridobljene maščobe mislim.
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor26 Jul 2012, 08:16

climber napisal/-a:Ne zastopim ravno. Če pojem 200g OH preveč ali 400g preveč najbrž na koncu dneva ni enako? Pridobljene maščobe mislim.

Mislim da si 1x že imel identično vprašanje:
viewtopic.php?f=13&t=36&p=3455#p3455
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog

climber

Odgovor26 Jul 2012, 08:20

Ne saj to vem. Ampak teh 5g pridobljene maščobe katere ste zgoraj omenjali me bega.

Dark Lord

Odgovor26 Jul 2012, 08:33

Glede na to, da sem jaz "kriv", za to debato, upam, da David ne bo jezen, če poskusim na kratko (in upam da enostavno) odgovoriti.
Seveda ne bo enako pridobljene maščobe pri presežku 200 in 400 g OH, ampak ne toliko zaradi tega, ker bo telo glukozo pretvarjalo v maščobo in jo shranjevalo, ampak ker bo pri večji količini glukoze (OH) oksidacija maščobe, ki jo poješ, manjša in se je bo več shranilo.

Bottom line - če si v kaloričnem presežku (zelo pomembno!) in ješ več OH in malo maščobe se OH porabijo za energijo, maščoba pa se shrani, če ješ malo OH in več maščobe pa se poveča poraba maščobe za energijo, ampak je še vedno ostane dovolj, da se je nekaj shrani v špeh. Rezultat=enak.

Nino

Odgovor26 Jul 2012, 09:23

spet tečnarim ampak mi ne preostane drugega :( zgleda da sem včeraj na treningu staknil novo poškodbo levega ramena. zanimivo je da me ne boli, če krilim z iztegnjeno roko, če jo pa probam dvignit v zrak tako kot če bi delal military press z ročkami, me pa zaboli, ampak samo do prve polovice giba (torej od spodaj do polovice), še malo bolj me zaboli če jo postavim naprej pred obraz in hočem izvest MP, ravno tako samo do polovice giba. Sicer je pa še več potez, pri katerih me zaboli, npr. ko pijem s kozarca itn..včeraj sem treniral zgornji del, sumim pa dve možni napaki: prva je ta, da sem se na koncu za ramena spravil delat samo z eno ogrevalno serijo (zato ker sem itak že bil od drugih vaj ogret), delal sem MP z štango za glavo, vertik. letenje za stranske pa v predklonu za zadnje, druga možna napaka je pa letenje za prsa z ročkama, tukaj sem že pri prejšnjem treningu ko sem po daljšem času delal to vajo, začutil, da ko sem šel dol, tako kot bi se nekaj vtrgalo, takšen neprijeten občutek (verjetno sem šel preveč dol z ročkami), pa takrat je bilo vse skupaj tudi malo boleče, ampak po treningu me več ni bolelo. No, včeraj pa sem kakih 4-5 ur po treningu opazil to bolečino. Upam da veš za kaj gre, še bolj pa me zanima, kako bi lahko pospešil okrevanje, mogoče z kakšnimi obhladki?

hvala vnaprej in lep pozdrav!
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor26 Jul 2012, 20:34

climber napisal/-a:Ne saj to vem. Ampak teh 5g pridobljene maščobe katere ste zgoraj omenjali me bega.

Kaj točno? :)

De novo lipogeneza iz OH je zelo energijsko potraten proces in očitno celo tako zelo, da v povprečju dnevno iz tega procesa ni več kot 5 g končne telesne maščobe. Pri ogromnih presežkih se pa ta cifra (logično) veča.
Važna je skupna količina presežka. Verjetno nikogar ne zanima, s kakim procesom nastane maščoba, ki jo ima shranjeno po telesu ... najlažje za telo je, če je to iz prehranskih maščob. Če imaš višek energije, se bo zaužita maščoba pač praktično vsa skladiščila. Če maščob v prehrani nimaš, bojo zato drugi procesi aktivnejši, na koncu je pa isto.
Če vnašaš presežek, se rediš, če vnašaš primankljaj, hujšaš. ;)

climber

Odgovor26 Jul 2012, 21:19

Aha, OK mi je že bolj jasno.

Glede zadnjega stavka, pa ob primankljaju najbrž hujašaš nekaj časa dokler se metabolizem ne upočasni do neke mere oz. se telo navadi na ta zmanjšan vnos. Tako potem dejansko nisi več v primankljaju in je potreba za hujšanje spet to, da zmanjšamo vnos. No, tako si jaz to predstavljam.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor26 Jul 2012, 21:20

Točno tako je tudi v resnici! ;) Potreben vnos za vzdrževanje teže se lahko zelo spreminja tekom diete.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov