Danes je 25 Apr 2026, 04:51

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo

strojnik

Re: David Brunšek

Odgovor17 Avg 2012, 11:52

David Brunšek napisal/-a:Kar se tiče treninga, lahko začne tukaj: http://www.naturalmusclezone.com/?p=118

Prehrana je ZELO individualna stvar, tako da je nemogoče reči "jej tako in tako". Odvisna je od mnogo faktorjev: njene aktivnosti, metabolizma ...
Vem da te vseeno zanimajo kakšne cifre ( :) ), zato bi pri povsem povprečni punci (srednje aktivna, normalen metabolizem ...) verjetno začel z okrog 30-45 g maščob, 100 g beljakovin in preostanek energije iz ogljikovih hidratov. Količino OH (in po potrebi tudi M) uravnava tako, da tedensko pridobiva kakšnih 0,2 kg. Primer: lahko začne recimo s 150 g OH in po potrebi viša.

Kot sem rekel, je ta količina zelo odvisna od velikega števila dejavnikov, ki jih tukaj ne vemo, tako da se nikakor naj ne oklepa mojih primerov številk, ampak vnos prilagodi sebi - kako hiter metabolizem ima, koliko trenira, koliko je še drugače aktivna, kakšen je njen cilj ... ;)

Hvala za odgovor. Sem si prebral članek. Sem misli, da je trening drugače zastavljen in potem vidim, da piše ''Trening za ženske je v osnovi enak treningu za moške!'' :)

Lp.
Uporabniški avatar

dh1

Odgovor17 Avg 2012, 19:39

(vprasanje za oba z Juretom)

ker se treningi ponavadi zavlecejo do ene 2-2.5h(treniram namrec 2x/teden), a bi bilo ok dodat neke hidrate vmes? eni govorijo ja, eni ne... zanima me ce sta kaj testirala. predvsem z vidika moci.
"Don't do your best, Do whatever It takes!"
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor17 Avg 2012, 19:49

Če treniraš na tešče, se bo definitivno poznalo. Če pa ješ normalno pred treningom najbrž ne bo razlike. :)
Jaz sem imel včasih OH med treningom in zadnji obrok pred treningom 4 ure prej. Potem ko sem moral med pripravami vnos znižat, pa sem raje začel jesti poln obrok kakšni 1-2 uri pred treningom in ne opazim razlike v energiji. Od začetka je malo hecno, ker nisi navajen trenirat s hrano v želodcu. Pač poskrbiš, da se ne napokaš ravno do konca. :) Je pa res, da verjetno vsem ne ustreza tako. ;)
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

Odgovor17 Avg 2012, 20:12

Meni osebno izjemno paše trenirat na prazen želodec. Ali pa da zelo malo pojem do treninga.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor17 Avg 2012, 20:46

V takem primeru nekaj oh pred ali med lahko naredi razliko (vsaj jaz sem tako opazil). :)
Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor17 Avg 2012, 21:25

Kot Boštjanu tudi meni bolj paše trenirat z relativno praznim želodcem. Ponavadi imam vsaj 4-5 ur pred treningom obrok, zato si dam vmes nekaj enostavnih hidratov (+BCAAjke). Če imam obrok slučajno bliže treninga, potem ponavadi ne dam nič.

Danes sem npr. imel zajtrk ob 8.00, treniral pa sem že okoli 10.30, tako da nisem imel vmes nič razen vode. Jutri bo zajtrk ob približno isti uri, trening pa šele ob 14.00, tako da bom dal vmes zagotovo en OH napitek.

Se mi pa zdi, da sem bil včasih, ko sem jedel na max 3 ure, bolj občutljiv na nihanje sladkorja med treningom; zdaj tega ne opažam, tudi če čisto na tešče treniram. Smo si pa ljudje različni. Npr. Eva je na to nihanje med naporom bolj občutiljiva in jih nekaj gramov sladkorja med treningom kar prav pride.

Imam pa na definiciji manj tekočih OH, ker jih raje pojem. :)

Nino

Odgovor18 Avg 2012, 07:11

To, da pa brez BCAAjk na dieti kuriš mišice, je bolj ali manj že mit? :)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor18 Avg 2012, 11:03

Odvisno, kdaj in pa kaj si predstavljamo pod kurjenje mišic. :)

Če boš imel amino kisline v krvi (še kar nekaj ur po normalnem obroku), ne. Če pa boš treniral na tešče, lahko (= morda !) da bo bo na biokemijski ravni razlika (vprašanje ali tudi opazna na dolgi rok) - vsekakor pa napredek ne bo negativen kot nekateri mislijo in raje ne trenirajo, če jim zmanjka praška. :D Da bi mišice kar razpadale, če nimaš BCAA (tudi če treniraš ali delaš kardio na tešče) je pa seveda bedarija. :)

Ali so BCAA lahko koristne tudi v ostalih pogojih (dovolj AK v krvi, dovolj B v prehrani na splošno) še ni jasno.

Nino

Odgovor18 Avg 2012, 13:23

[quote="David Brunšek"]Odvisno, kdaj in pa kaj si predstavljamo pod kurjenje mišic. :)

Če boš imel amino kisline v krvi (še kar nekaj ur po normalnem obroku), ne. Če pa boš treniral na tešče, lahko (= morda !) da bo bo na biokemijski ravni razlika (vprašanje ali tudi opazna na dolgi rok) - vsekakor pa napredek ne bo negativen kot nekateri mislijo in raje ne trenirajo, če jim zmanjka praška. :D Da bi mišice kar razpadale, če nimaš BCAA (tudi če treniraš ali delaš kardio na tešče) je pa seveda bedarija. :)

Ali so BCAA lahko koristne tudi v ostalih pogojih (dovolj AK v krvi, dovolj B v prehrani na splošno) še ni jasno.[/quote]
To je me je pravzaprav najbolj zanimalo. Ker če je trenirat na dolgi rok z ali brez BCAAjk + OH enako v smislu napredka, se mi zdi škoda tistih €, raje kaj več pojem namesto teh B in OH. Se mi zdi, da bi bilo super imet za dodatke samo whey - če ti manjka B, pa ribje olje, ostalo dobiš itak vse s hrano.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor18 Avg 2012, 16:57

Če ne treniraš na tešče, tudi po mojem mnenju ne rabiš nujno. ;)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost