makary napisal/-a:Prednosti in slabosti, če na podlagi izkušenj primerjaš WSB vs. 5/3/1?
To je zelo odvisno od tega, kako si nastaviš vse skupaj. Oba programa sta zelo prilagodljiva, tako da bom napisal samo za tak način kot sem delal jaz in kot sem opazil jaz.
WSB:- boljši za trening max dvigov
- večj serij glavnih vaj z večjo težo (>60% 1RM) >> boljše obvladovanje večjih tež
- bench press se da zelo "pametno" izboljšati, ker pri vsakem failanem dvigu vidiš, kje je "kritična točka" in lahko dodaš več dela za šibko mišico
- DL v program ne paše najbolje, bolj je vaja ki jo lahko vključiš "vsake toliko časa"
- dynamic effort treninge je pametno menjavati z bolj volumenskimi - mislim, da od njih raw ne odneseš maksimuma, sploh če počepaš oly stil
- bolj prilagodljiv (če nisi razpoložen za 1RM, pač narediš 3RM in če je bench zaseden pač delaš floor press)
- večja možnost "igranja": bandsi, boxi, boardi, verige ...
- težje za sledit napredek, razen če delaš glavni vaji ves čas enaki, vendar potem odpadeta zgornji dve plus točki
- težji za regeneracijo
- ni strukturiran (nobenih procentov, vnaprej določenih ciljev itd.) - to nekaterim paše, drugim ne
5/3/1:- vse temelji bolj na ponovitvah, postavljajo se ponovitveni rekordi, ne max. dvigi
- nikoli se ne gre preko 85% 1RM (in še to samo v 1 seriji 1× na mesec)
- imaš eno serijo na trening kjer greš na vse ali nič, ostalo je bolj "easy"
- manj je serij glavnih vaj; če pa jih delaš kot asistenco, so teže majhne <60% 1RM (moč pri max. dvigih ne raste tako kot pri več pon., ker nisi "navajen" večjih tež) >> manj kontrole velikih tež, slabši core
- zaradi manjših tež, je možnost poškodbe manjša - to se mi zdi bolj pomembno pri kakih športnikih ali neizkušenih fitneserjih; drugi z več PL izkušnjami bodo znali biti 100% sfokusirani tudi pri max. težah
- Vsak dvig se dela samo 1× tedensko, razen če ga opraviš kot asistenco tudi pri drugem treningu. Vendar so potem teže majhne in volumen te vaje na oba dni majhen (npr. 3+5 serij). Zato najbrž nisi najbolj učinkovit/tehnično dovršen pri teh dvigih.
- napredek je lažje sledljiv; ne v max. dvigu, ampak v št. ponovitev, ki jih narediš v 1+ tednu
- lažji za regeneracijo
- je strukturiran - nastavljeni so približni procenti, tako da si predvidene teže lahko zračunaš za cel mesec vnaprej
Oba sta odlična in oba si mora vsak narediti taka, da mu ustrezata. WSB bo bolj všeč tistim, ki radi preiskušajo svoje meje, imajo radi velike teže ali jih zanima maksimalna moč, klasičen 5/3/1 pa bo bolj všeč tistim, ki sicer težko napredujejo ker jih zanesejo čustva in rabijo zato neke procente (prehitro povečevanje teže, forsiranje, do zdaj niso dobro napredovali z drugimi pristopi) ali pa jim je pomembno to, da imajo za vsak trening že daleč vnaprej določen cilj in vaje.

Iz BB vidika nisem opazil kakih razlik.
WSB je mogoče tudi malenkost boljši za tiste, ki počepajo v PL stilu, ker je tam prenos na DL (ki ga v programu drugače sploh ni redno) boljši, prav tako je boljši prenos iz pl stil počepa na box - ki ga WSB-jevci ogromno vključujejo, na počep/dl. Tisti, ki počepa oly stil mu dynamic effort iz boxa ne bo toliko koristil. Odboj je drugačen.
Bom pozimi stestirali še kakšen ruski, kitajski ali bulgarski sistem.