Danes je 25 Apr 2026, 00:14

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo

Luka20

Re: David Brunšek

Odgovor24 Sep 2012, 19:08

Imam eno vprašanje glede razlike med recimo 3-5RM in 3-5x3-5 serijami s konstantno težo. S tem ne mislim na samo izvedbo, to mi je jasno, bolj me zanima kako eden in drugi način vplivata na napredek, kakšne so razlike, kako ju smiselno uporabiti pri načtrovanju treninga, za kaj sta v glavnem namenjena itd.

Malo sem gledal tudi treninge natural projev in recimo Jeff Alberts v svojem power treningu (http://www.youtube.com/watch?v=96bB18_gXeU) ne dela RM serij kot v osnovi tudi drugi ne.

Če bi lahko malo ti ali Jure obrazložil glede tega ali pa če imata mogoče kakšno uporabno čtivo na to ali podobno temo.

Hvala!

zaninho

Odgovor24 Sep 2012, 20:49

cilj...,predvsem bol atletsko postavo oz. da še lahk delam šprinte,špilam fusbal tenis, uglavnem športna ppostava ne bodibildrska, kardia pa tut še zj delam...pnavad zvečer okol urce...učas pa tut laufam v hribe.... zamislu sm si tak ....neddela , petek noge.....pon -rame triceps,tork-prsa biceps, sreda fraj...četrrtek hrbet tri ceps
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor25 Sep 2012, 07:41

zaninho napisal/-a:cilj...,predvsem bol atletsko postavo oz. da še lahk delam šprinte,špilam fusbal tenis, uglavnem športna ppostava ne bodibildrska, kardia pa tut še zj delam...pnavad zvečer okol urce...učas pa tut laufam v hribe.... zamislu sm si tak ....neddela , petek noge.....pon -rame triceps,tork-prsa biceps, sreda fraj...četrrtek hrbet tri ceps

Potem lahko pustiš vse enako. Zakaj bi spreminjal nekaj, kar deluje? :) Takšna razdelitev se mi zdi veliko slabša in nelogična, kot pa zgoraj-spodaj. ;)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor25 Sep 2012, 07:59

Luka20 napisal/-a:Imam eno vprašanje glede razlike med recimo 3-5RM in 3-5x3-5 serijami s konstantno težo. S tem ne mislim na samo izvedbo, to mi je jasno, bolj me zanima kako eden in drugi način vplivata na napredek, kakšne so razlike, kako ju smiselno uporabiti pri načtrovanju treninga, za kaj sta v glavnem namenjena itd.

Malo sem gledal tudi treninge natural projev in recimo Jeff Alberts v svojem power treningu (http://www.youtube.com/watch?v=96bB18_gXeU) ne dela RM serij kot v osnovi tudi drugi ne.

Če bi lahko malo ti ali Jure obrazložil glede tega ali pa če imata mogoče kakšno uporabno čtivo na to ali podobno temo.

Hvala!

Napreduje se lahko na več različnih načinov. Imaš weigtlifterje, ki redko trenirajo z 1RM, ampak delajo večinoma bolj volumenske treninge in imaš weightlifterje, ki delajo 1RM dvige na vsakem treningu. Večina uporablja kombinacijo obojega. Ne dvigajo vsi 1RM, dvigajo pa vsi vsaj neko obdobje v obmčju nad 85-90% 1RM, kar pomeni 3-5RM. ;) Weightlifterje omenjam zato, ker se principi treninga / periodizacije ne razlikujejo od principov katerega koli drugega športnika, ki so mu pomembne mišice in moč.

To sta pač dva različna pristopa, ni eden pravilen in drugi napačen. ;) Napreduješ lahko z obema, razlike pa so v tem, na kak način se adaptiraš - ali na večji volumen (po navadi niso samo 3 serije s 5 ponovitvami, ampak več - 5, 10 ...) ali na večjo intenzivnost. Po raziskavah je predvsem volumen tisti, ki bi naj bil pri napredku pomembnejši, a tudi intenzivnosti ni za zanemarjati, predvsem če je cilj se navaditi in dvigniti max. težo.

To je zelo težko na kratko (pa tudi na dolgo :D) razložiti, zato predlagam, da si prebereš knjigo Science and Practice of Strength Training (Vladimir Zastsiorsky), kjer mislim da je to na grobo razloženo. ;)

zaninho

Odgovor25 Sep 2012, 11:40

aha ok...js sem samo mislu da če bi imel deljene treninge, da bi lahka recimo več dvignu za hrbet,oz. prsa...kot pa če mam skupi...bi mi lahka še na hitr napisu vaje-serije, za zgorn/spodn telo, če je že kej novga :D hvala lp
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor25 Sep 2012, 17:23

V tem kratkem času se ni ničesar spremenilo. :) Imej enako kot do zdaj ali pa zamenjaj kako asistenčno vajo z drugo podobno, če si to želiš. Treninga se ne spreminja brez razloga. Tako, da spremeniš takrat, ko je to potrebno in veš, kaj želiš s tem dosečt.
Če se npr. napredek pri počepu ustavi, ugotoviš zakaj se je, in če ni težava v programu samem, zamenjaš kako asistenčno vajo da daš poudarek na šibko točko in podobno. Če tega ni, ni potrebe. ;)

zaninho

Odgovor25 Sep 2012, 19:07

ok...kaj praviš na tole...da bi torej pustil isto ko do zj...samo da bi enkrat na teden za zgorn in spodn del naredu....majhne kile, okol 10 ponovitev, ampak bi vaje izvajo čisto počasi(tu mišica peče,..podobnu gigantskemu sistemu), drugič bi pa šel vlke kile mal ponovitev ti. pump serije
lp
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor25 Sep 2012, 20:01

Kaj pravim? :) Ne kaj dobrega ...
Zakaj bi to počel? Za vse kar vključiš, rabiš razlog. Če ga imaš, super in lahko koristi, drugače pa ni nobene prednosti v treningu, kjer vaje izvajaš počasi, razen tega, da boš postal boljši v tem - torej v počasnem izvajanju. :)

Ali mišica peče ali ne, ni pokazatelj efektivnosti treninga. Asistenčne vaje je tako ali tako pametno kdaj izvajati tudi v rangu do 8 ali 10 ponovitev tako da ta predlog je ok, za počasno dviganje pa ni nobenega razloga, niti plusa - kvečjemu veliko minusov. ;)

Na trening je treba gledati kot celoto skozi daljše obdobje in se poti proti cilju lotiti z različnimi metodami, ampak te so dostikrat drugačne, kot si mislimo na prvi pogled. Sploh ker je v bodibildingu toliko mitov in napačnih teorij. ;)
Tudi tebi priporočam knjigo Science and Practice of Strength Training, kjer so te metode dobro razložene na znanstven, a razumljiv način, hkrati pa hitro spoznaš, da pekoč občutek v mišici in 14-dnevni muskelfiber ne povesta popolnoma nič o efektivnosti treninga. ;)

mulc

Odgovor25 Sep 2012, 20:25

Kje dobiš to knjigo?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor25 Sep 2012, 20:50

Amazon.com. :)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani