Luka20 napisal/-a:Imam eno vprašanje glede razlike med recimo 3-5RM in 3-5x3-5 serijami s konstantno težo. S tem ne mislim na samo izvedbo, to mi je jasno, bolj me zanima kako eden in drugi način vplivata na napredek, kakšne so razlike, kako ju smiselno uporabiti pri načtrovanju treninga, za kaj sta v glavnem namenjena itd.
Malo sem gledal tudi treninge natural projev in recimo Jeff Alberts v svojem power treningu (
http://www.youtube.com/watch?v=96bB18_gXeU) ne dela RM serij kot v osnovi tudi drugi ne.
Če bi lahko malo ti ali Jure obrazložil glede tega ali pa če imata mogoče kakšno uporabno čtivo na to ali podobno temo.
Hvala!
Napreduje se lahko na več različnih načinov. Imaš weigtlifterje, ki redko trenirajo z 1RM, ampak delajo večinoma bolj volumenske treninge in imaš weightlifterje, ki delajo 1RM dvige na vsakem treningu. Večina uporablja kombinacijo obojega. Ne dvigajo vsi 1RM, dvigajo pa vsi vsaj neko obdobje v obmčju nad 85-90% 1RM, kar pomeni 3-5RM.

Weightlifterje omenjam zato, ker se principi treninga / periodizacije ne razlikujejo od principov katerega koli drugega športnika, ki so mu pomembne mišice in moč.
To sta pač dva različna pristopa, ni eden pravilen in drugi napačen.

Napreduješ lahko z obema, razlike pa so v tem, na kak način se adaptiraš - ali na večji volumen (po navadi niso samo 3 serije s 5 ponovitvami, ampak več - 5, 10 ...) ali na večjo intenzivnost. Po raziskavah je predvsem volumen tisti, ki bi naj bil pri napredku pomembnejši, a tudi intenzivnosti ni za zanemarjati, predvsem če je cilj se navaditi in dvigniti max. težo.
To je zelo težko na kratko (pa tudi na dolgo

) razložiti, zato predlagam, da si prebereš knjigo Science and Practice of Strength Training (Vladimir Zastsiorsky), kjer mislim da je to na grobo razloženo.