David je tako super napisal, da nimam kaj dosti dodat.
David Brunšek napisal/-a:Oprosti za tale roman, inal3igh. Sama si kriva, kaj si mi pa vrgla kost!inal3igh napisal/-a:kjer pa opažam probleme (enako težavo sem zasledila tudi v enem izmed dnevnikov na tem forumu): če si recimo pripravljam obroke doma, so večinoma taki, da si lahko na easy zračunam sestavo (rečimo temu da so "clean" - npr. ovseni, skuta, otrobi, svašta B mešanic..skratka stvari, kjer vse piše na škatli), če pa začnem jesti npr. čokolado (dobro to je ekstremen primer) mi odlomi in pojem veliko preveč, hkrati pa opažam, da sem takoj spet lačna..enako v primeru kakšne druge hrane, ki ni tako natančno odmerjena - glede tega mi je jasno, da je vse v buči, ampak me zanima, kako ste se navadili na uživanje hrane, ki je ni mogoče čisto natančno secirati na makrote? (p.s. obstaja kak app s katerim se da enostavno voditi evidenco, ali sem preveč apple freak
)
Pri hrani, ki jo kupiš je ugotoviti macrote zelo enostavno. Tudi čokolade imajo večinoma te podatke napisane na zadnji strani. Edina težava so obroki v restavracijah, kjer lahko vrednosti le ugibaš. A s časom postaneš tudi pri tem kar točna in če nisi zelo omejena z vnosom, se da tudi z rednimi obroki zunaj lepo shajati.
Problem, ki ga omenjaš je predvsem v tem, da se je nekaterim (vključno z mano do pred nekaj meseci/leti) težko odvaditi povezovati hrano, ki je bila dolgo časa "prepovedana" s prenajedanjem. Vsi smo imeli vprogramirano, da čokolada ni ok in se je je treba izogibati. Vendar je jasno, da do smrti ne moreš kar izklopiti čokolade iz svojega vsakdana. Zato smo se slepili s t.i. off obroki, ko smo pojedli 1 kg čokolade - za en mesec naprej in nazaj. Čez čas vedno ko pomisliš na čokolado, pomisliš tudi na prenajedanje z njo, saj drugačnega načina uživanja te ne poznaš več.
Bistvo je v tem, da se s hrano ne obremenjuješ na način ali je prepovedana ali ne. Na koncu koncev je vsa hrana iz vidika obnašanja v telesu enaka, če so skupno vnešeni macroti enaki. Ravno zato košček čokolade in zapisane vrednosti za le-tega, niso nobena težava, ko se navadiš na nedeljenje hrane na "junk" in "clean". Hkrati pa moraš priti do spoznanja, da se da pojesti tudi samo 2 keksa namesto cele vrečke, 10 g nutelle namesto celega lončka in 1 tablico čokolade namesto celega zavitka.
IIFYM način prehranjevanja pomeni v osnovi to, da ješ kar želiš, če to ustreza tvojemu vnosu posameznih hranil. Torej ješ hrano, ki ti ustreza. Če ti iz takih ali drugačnih razlogov vsa hrana ne paše, ni s tem nič narobe. - Ješ, kar želiš!
Tole zgoraj je zelo pomemben del in sam ga ne bi mogel lepše povedati. Potrebno je razviti nek zdrav odnos do hrane, katerega s klasično BB dieto in podobnimi dietami ne moreš. Slej ko prej, razen pri res redkih posameznikih, katerih jaz še nisem spoznal, pri takem omejevanju človek odpove. Kot smo že večkrat poudarili je upoštevanje tipičnih BB nasvetov o prehrani, ki delijo hrano na junk in clean, super za razvoj prehranskih motenj.inal3igh napisal/-a:prav tako opažam, da predvsem guruja bolj malo pišeta o uporabi B pripravkov (whey, casein..), ali večino hranil vnašata s trdo hrano? kaj pa kakšne beljakovinske ploščice (glede na to da sem sama v USA praktično živela od tega - pač princip "hudoooo-to-je-treba-probat")? nič?
Whey in ostali beljakovinski praški so enakovreden vir beljakovin vsem ostalim. Predvsem so zelo priročen način za vnos manjka beljakovin, to je pa tudi vse. Jaz jim zaradi tega pretirane pozornosti ne posvečam, čeprav whey redno uporabljam. Je pač poceni in enostaven.
Tudi beljakovinske čokoladice niso nič drugega kot twix ali mars z malo več beljakovinami. Nobena čuidežna nad-hrana niso. Ker ta ne obstaja. Običajno prideš ceneje, nič manj praktično in z enakimi macroti skozi, če kupiš kako izmed običajnih čokoladic in zraven spiješ whey.
Tako. Če pogledaš sestavo tipične beljakovinske ploščice, se lahko hitro prepričaš, da gre za pregrešno drag mars/twix/snickers/... z malo več B. Wheya jaz porabim kar nekaj, saj mi predstavlja okusen in praktičen vir beljakovin, še vseeno pa veliiiiiko manj kot včasih, ko sem po nepotrebnem pretiraval z beljakovinami in zapravljal denar. S tem denarjem sem se zdaj raje odpravil v Ameriko.
inal3igh napisal/-a:in pa še morda najbolj butasto vprašanje..najbrž princip o koncentraciji OH okoli treninga velja tudi za IIFYM, ali ne
Prav nič butasto - zelo na mestu.
OH okoli treninga so smiselni. Na koncu dneva resda ne bo razlike v napredku, če boš vse OH pojedla za večerjo ali pa razporejeno okoli treninga in če bo trening enak. Vendar pa je trening brez OH v času pred njim pri večini slabši kot z. Zaradi tega pa je dolgoročno že lahko kakšna majhna razlika v napredku. OH takoj po treningu z utežmi pa ne naredijo nobene razlike.
Vadbeni center Natural
http://www.centernatural.si
http://www.NaturalMuscleZone.com
E-mail: rus.jure@yahoo.com
http://www.centernatural.si
http://www.NaturalMuscleZone.com
E-mail: rus.jure@yahoo.com