Danes je 26 Apr 2026, 15:52

prehrana

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

Anel

Re: prehrana

Odgovor16 Mar 2014, 11:04

Že samo to, da je dnevna priporočena doza sladkorja manj kot 100g ti pove, da bi bili nezaželeni učinki. Kar se tiče videza je po mojem mnenju bolj pomembno če si v suficitu/deficitu in pa če dobiš potrebne OH za energijo ter nutriente iz ostale prehrane.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor16 Mar 2014, 23:29

uVex napisal/-a:Sedaj pa imam še eno vprašanje glede prehrane. Zanima me ali je to v zvezi s sladkorjem in inzulinom vse skupaj bs? Ker ubistvu NMZ smernice so makroti OH=OH , m=m, b=b sepravi imam tamle vrečko bonbonov, ki imajo 370kcal na 100g. In naprimer jih pojem 100g sepravi sem dobil 370kcal. Če je to v sklopu mojih kalorij in OH je vseeno ali ni glede takšne količine sladkorjev. Ker potem bi ubistvu lahko pokril celoten del ohja s sladkorjem na žlico in to na izgled nebi vplivalo bi pa vplivalo na zdravje, ker nebi dobil potrebnih vitaminov, itd. če prav razumem?

Razmišljaš v pravo smer. Priporočam ti še branje obeh delov člankov "Konec slave glikemičnega indeksa".

Pri ekstremih - kot je tudi omenjenih vsak dan 300 g sladkorja na žlico, pridejo do izraza ravno tiste stvari, ki jih zagovorniki "clean" hranjenja tako radi dajejo kot protiargument fleksibilnemu prehranjevanju. Torej povsem neživljenjski scenariji, ki nimajo smisla. Res pa načeloma vseeno ne bi smelo biti nobenih razlik v izgledu, predvsem pa ne kratkoročno.

Običajno gre pri opažanjih kot so "3 dni sem jedel slabo hrano in se zredil" za enega izmed spodnjih vzrokov, ki pa so lahko tudi povezani:

A) Vnos je bil previsok.
B) Vnos soli se je zaradi izbora živil drastično povečal in to je povzročilo večje zadrževanje vode v telesu.
C) Hrana je vsebovala sestavine, na katere zaradi dolgotrajnega izogibanja nisi več navajen in lahko zaradi tega povzročijo zadrževanje vode v telesu/prebavilih. Lep primer so mlečni izdelki.
D) Zaradi hitre spremembe načina prehranjevanja si naenkrat začel vnašati manj vlaknin in prebava se je upočasnila. To je zelo pogosto pri tistih, ki se prehranjujejo pa kakem kvazi keto načinu in pojedo dnevno 50+ gramov vlaknin iz zelenjave (ali otrobov, ki so bili tudi nekaj časa nazaj hit :) ).
Zadnjič spremenil David Brunšek, dne 17 Mar 2014, 20:59, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar

uVex

Odgovor17 Mar 2014, 17:47

Hvala za izčrpen odgovor.
Uporabniški avatar

uVex

Odgovor24 Apr 2014, 08:51

Imam eno vprašanje glede hrane. Sem na definiciji, lakkta je tako tako.. Če imam preveč časa sem lačn drugače pa ne:-) imam vprašanje katero.hrano priporočate, ki te nasiti zelo in ima malo kalorij, da bo lazje na dieti ko bom vnos še spustil. Trenutno na 2050Kcal...prakticiram zelje,brokoli,solata še kšna ideja za posamezno živilo ali nasitno jed. Hvala za pomoč..
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

Odgovor24 Apr 2014, 12:42

I know that feel bro. Kako misliš, da je bilo meni na 70 30 150? :D

Karkšnokoli jagodičevje (jagode, borovnice). Lahko poješ tono pa je malo kcal, kot si rekel solata.

Najboljša solucija je get busy. Beri knjige, igraj igrice, pejt iz bajte v glavnem karkoli, da ne misliš na hrano.

alpha

Odgovor24 Apr 2014, 13:00

Jaz se moram tudi zelo nizko spustiti s kcal za definicijo, pod mejo užitka v prehranjevanju. Zelenjava in sadje so tvoji najboljši prijatelji, seveda z nekaterimi izjemami (banane, koruza ...). Lahko tudi poskusiš nabavit vlaknine, recimo psyllium.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor24 Apr 2014, 13:35

Jaz ne maram tone brokolija, zato prisegam na gres, pire krompir + goveje meso, home made hamburgerje, polento, Hofer pico in podobno. :) Veliko razliko naredi tudi, da ješ manj večjih obrokov - ob zelo zasedenm urniku na "dieti" redko sploh pomislim na več kot 3, dostikrat pa sta dovolj že 2 na dan. ;)

urban

Odgovor24 Apr 2014, 13:38

Zamenjaj riž in makarone s krompirjem
Uporabniški avatar

uVex

Odgovor24 Apr 2014, 20:11

hvala za nasvete. Gres delam z vodo. Porcija 100g gresa, 400g vode (1:4) + gozdni sadezi. Kar nasiti za nekaj časa. Pojem pa dnevno 300g piščanca, pa delam šejk skuta, pa gozdni sadezi.. Pojedel celo skledo solate, tko, da danes grem res sit spat. Sploh ne morm dat nič več vase.( dobr lažem zmer loh vsaj še en piškot, pa če pojem tono :D:D zmer se plac najde hhh)
Uporabniški avatar

Zeratrem

Odgovor27 Apr 2014, 00:25

uVex napisal/-a:Porcija 100g gresa, 400g vode (1:4) + gozdni sadezi.

Hvala za to idejo! Kmalu grem na 1500-1600 kcal in bo to prišlo še prekleto prav. UD+beljakovinska+ketopaleo mode ON.
Mati, masla bi!
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost