Danes je 25 Apr 2026, 09:47

prehrana

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

David Brunšek

Re: prehrana

Odgovor23 Okt 2012, 18:51

Občutljivih na gluten je 6-7% populacije.

Na tole sem naletel nekaj časa nazaj. Je le en članek, a povzame moje misli:
Gluten sensitivity has gone mainstream.

Gluten is a component of the complex protein mixture contained in wheat flour. Because of this, many experts believe that gluten cannot be considered the only culprit responsible for the abdominal pain, diarrhea and other neurological and psychological complaints seen in individuals who eat bread and pasta. In fact, other proteins such as certain enzyme inhibitors, or even yeast, may be involved with allergic reactions to wheat flour. Interestingly, carbohydrates may play a role, as some of those contained in bread and pasta have been shown to escape absorption in the intestine, resulting in abdominal pain and diarrhea. Thus, starch absorption defects may represent part or all of the gastrointestinal distress experienced by otherwise healthy people who eat wheat flour.

This brings us to a consideration of the "nocebo effect." In medicine, a nocebo (Latin for "I will harm", versus the Latin for placebo-"I will please") reaction or response refers to harmful, unpleasant, or undesirable effects a subject manifests after receiving an inert dummy drug or substance. Nocebo responses are not chemically generated and are due only to the subject's pessimistic belief and expectation that the inert substance will produce negative consequences.

In other words, nonceliac gluten sensitivity may be the result of the nocebo effect of wheat or gluten ingestion. A study of self-reported lactose intolerance published in the "New England Journal of Medicine" in 1995 found this phenomenon to be a powerful force in patients who believe themselves to be food-sensitive.

Taking mind and body into consideration, and in the interest of forestalling the possibly unjustified transformation of gluten preoccupation to an urban dogma that gluten is toxic for most living beings, more clinical research is needed---research that addresses the psychological and the physical ramifications of gluten sensitivity, and the "belief' in gluten sensitivity.

The last thing society needs is a possible health problem becoming a social problem, resulting in a mental health problem.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor23 Okt 2012, 18:56

Kar se tiče laktozne intolerance, je to posledica pomankanja encima laktaza, ki razgrajuje laktozo. Pomankanje tega encima je lahko predvsem genetsko (Evropejcev je takih samo 2-5%), lahko pa je encim tudi manj aktiven, ker se nekdo dlje časa izogiba mlečnih izdelkov. Ta bo imel nekaj časa po ponovnem uvajanju mleka v redno prehrano težave podobne tistim z laktozno intoleranco, a se bo vse skupaj hitro normaliziralo. ;)
Alergije na mlečne izdelke so prav tako izredno redke (2%).
Uporabniški avatar

inal3igh

Odgovor23 Okt 2012, 20:42

^^ eeej nisi fer :lol: meni je ena kolegica rekla da jaz nimam laktozne intolerance, ampak je to fashion statement :P

let me tell you...ko 1x greš čez test za lakt. int., 4x gastro in 1x kolonoskopijo, te bi vsak "fashion statement" že davno minil :mrgreen: (predvsem kolonoskopija je najhujša stvar ki se lahko izvaja na zavestnem človeku, da en dan prej niti ne govorimo - pa sem že dala marskej invazivnih in neinvazivnih stvari skoz :!: ampak ta je bla pa tajača)

test za laktozno intoleranco zgleda tako, da najprej na tešče v šusu spiješ v vodi raztopljeno laktozo (mnde ene 2l tekočine..ne spomnim se več čist točno), potem pa vsake pol ure 5x daš kri iz prsta....v lab. izmerijo, če se ti dviguje krvni sladkor - če se ti ne, se ti laktoza očitno ni prebavila - meni se recimo ni

test za celiakijo pa naredijo pri gastro - pogledajo resice v začetku tankega črevesja in nekaj razberejo iz tega...

meni je recimo gastroenterolog svetoval nekajtedensko pavzo od vseh mlečnih izdelkov in potem postopno uvajanje (trdi siri, mehki siri & skuta, jogurt..), dokler ne začutiš kakšnih težav - meni je ratalo priti do tekočega jogurta :D

vem da marsikdo raznorazne simptome danes pripisuje neki alergiji/intoleranci, ampak ne prehitro sodit ;) jaz se včasih kar glupo počutim ko moram folku pojasnit da RES ne morem mleka :|
Cowards never start. The weak never finish. Winners never quit.

wade

Odgovor23 Okt 2012, 21:25

meni tako gluten kot mlecni izdelki nepasejo.sploh mlecni izdelki v kolicini vecji od obrok skute/dan dobim takoj mozolje na čelo pa drugace jih nimam nikoli tko da je to jasno opazno in veckrat testirano. Enako velja za gluten kaksem obrok s toasti ni problem da bi pa vecino oh dóbil iz bele moke pa mi zjebe prebavo. Bi mi sigurno koristilo ce bi to dvoje skenslu ampak to je nazalost ogromno zivil in bi si precej zakompliciral izbiro
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor23 Okt 2012, 21:53

Hej, Ina in wade, da me ne bosta narobe razumela - nisem rekel, da vama ne verjamem! ;) Napisano sem objavil, ker je danes - sodeč po objavah na raznoraznih forumih in spletnih straneh - že vsak drugi občutljiv na laktozo in gluten. Kar je pa daleč od resnice. ;)

Če imaš diagnozo, potem je jasno, da se boš izogibal hrane, ki ti povzroča težave. Pa naj gre za mleko, moko ali oreške. ;)

P.S.: Ina, sočustvujem s tabo glede preiskav. Sploh, da si morala na gastroskopijo za test na celiakijo. :o Mislim, da se da lepo narediti tudi (dosti manj invazivni) krvni test. Pa še logično je - protitelesa pri avtoimunskih boleznih.
Uporabniški avatar

inal3igh

Odgovor23 Okt 2012, 22:55

hehe saj ni panike, itak se strinjam, da danes veliko ljudi krivi alergije in intolerance za svašta problemov..

pomoje je tudi razlika, če ti neka stvar ne paše najbolj (npr. izdelki iz moke) in pa celiakija - s tem se ni za zafrkavati in se je treba res držati diete, ker lahko ima resne posledice

jaz sem šla na gastro zaradi drugih težav, pa so naredili še biopsijo mimogrede, pa tudi krvni test za celiakijo, pa je noben ni pokazal, tako da ne kompliciram z glutenom..pri mleku pa kar popazim, ker mi ni fajn ravno hoditi naokoli s prebavnimi motnjami -.- je pa res, da kakšna bela kava ali sladoled tudi padeta - ampak od tega ni resnejših posledic (sem pa pred nekaj leti na morju par dni za zajtrk jedla kosmiče v mleku, pa mi je lepo podrlo sistem za kar nekaj časa)
Cowards never start. The weak never finish. Winners never quit.
Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor24 Okt 2012, 06:12

Potrebno se je tudi zavedat, da se ob "mlečni abstinenci” proizvodnja laktaze močno zmanjša. Živila, ki vsebujejo laktozo, je potrebno potem postopoma uvesti v jedilnik, da se izognemo prebavnim motnjam.

Velikokrat, sploh med fitnes populacijo, ni problem intoleranca kot taka (genetske osnove, ...), ampak bolj to, da se večina po nepotrebnem izogiba laktoze, kar privede do zgoraj opisane situacije.

Nino

Odgovor24 Okt 2012, 09:21

no, če pa recimo nekdo res ima celiakijo, pa nevedoč da jo ima, redno uživa glutenske izdelke, lahko sploh kako posumi, da mu nekaj ne štima? Se kažejo kakšni znaki? Enako pri laktozni intoleranci?

wade

Odgovor24 Okt 2012, 11:37

seveda opazis celiakija je ob uzivjnju glutena zelo resna bolezen. Tle se bolj pogovarjamo o obcutljivosti na gluten ki je zelo nedolzna oblika v primerjavi s celiakijo. Tudi ce imas laktozno intoleranco to opazis ob uzivanju mlecnih izdelkov beri post od ine. Vseeno pa je celiakija precej bolj zoprna zadeva

Nino

Odgovor24 Okt 2012, 11:45

aja pardon, sem malo pomešal zadeve, celiakija pa občutljuvost na gluten ima skupnega samo eno - gluten, ni pa to eno pa isto. Torej, tudi če npr. jaz nimam celiakije (itak da je nimam), sem pa lahko občutljiv na gluten. Torej, kako pa ugotoviš, ali si občutljiv na gluten?
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov