Danes je 24 Apr 2026, 19:47

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

David Brunšek

Re: David Brunšek

Odgovor26 Okt 2012, 14:39

climber napisal/-a:Davida, hvala. Še eno. ;)

Malo sem bral Lyle-a in pravi, da OH redijo po dveh poteh. Prva je DNL, a je ta proces energijsko potraten in se zato le malo OH direktno pretvori v maščobo. Druga pa ta, da se zaradi preveč OH vsa zaužita M nalaga v špeh, saj se za energijo porabljajo izključno OH-ji. Sedaj pa me zanima kaj se zgodi v primeru, če si ravno tako v suficitu in vnes 0 M (teoretično), ostalo pa B in predvsem OH.

Če je tisti prvi proces (DNL) zanemarljiv oz. majhen, drugega pa ni, ker ni zaužitih M, potem bi veljalo, da se ne bi smel pretirano redit oz. da bi višek OH enostavno "zgorel". Najbrž obstaja, nekje ena finta, a?

Ko je presežek kalorij prisoten, se res OH pretvorijo v maščobo tako kot praviš. Če ne ješ maščob in si v presežku, pa (žal) ne bojo kalorije čudežno izpuhtele, pač pa se bo odvečna energija shranila v maščobo preko DNL. De novo lipogeneza bo v takem primeru postala dosti bolj aktivna. ;)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor26 Okt 2012, 14:40

climber napisal/-a:
inal3igh napisal/-a:saj če si v suficitu in vnašaš hipotetično 0g OH in 0g M, torej samo B, se boš vseeno redil....maths still works ;)

Lahko pa višek OH pospeši metabolizem in se točka vzdrževanja pomakne više. In se ne rediš... Samo sklepam.

Dobro razmišljanje! :)
Lahko se zgodi tako, če si imel pred tem majhen vnos OH, ampak matematika še vedno drži. ;) Še vedno se rediš, če poješ več kot porabiš. In hujšaš, če poješ manj kot porabiš. Le poraba je različna. :)

Luka20

Odgovor26 Okt 2012, 19:18

Zanima me ali je res, da ocvrta (pohana) hrana zbija testo preko trans maščob?
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor26 Okt 2012, 19:20

David Brunšek napisal/-a:
climber napisal/-a:Davida, hvala. Še eno. ;)

Malo sem bral Lyle-a in pravi, da OH redijo po dveh poteh. Prva je DNL, a je ta proces energijsko potraten in se zato le malo OH direktno pretvori v maščobo. Druga pa ta, da se zaradi preveč OH vsa zaužita M nalaga v špeh, saj se za energijo porabljajo izključno OH-ji. Sedaj pa me zanima kaj se zgodi v primeru, če si ravno tako v suficitu in vnes 0 M (teoretično), ostalo pa B in predvsem OH.

Če je tisti prvi proces (DNL) zanemarljiv oz. majhen, drugega pa ni, ker ni zaužitih M, potem bi veljalo, da se ne bi smel pretirano redit oz. da bi višek OH enostavno "zgorel". Najbrž obstaja, nekje ena finta, a?

Ko je presežek kalorij prisoten, se res OH pretvorijo v maščobo tako kot praviš. Če ne ješ maščob in si v presežku, pa (žal) ne bojo kalorije čudežno izpuhtele, pač pa se bo odvečna energija shranila v maščobo preko DNL. De novo lipogeneza bo v takem primeru postala dosti bolj aktivna. ;)

Če lahko dodam kljub temu da je Davidova Q&A tema:
Prek DNL se v skrajnih primerih hranjenja samo z OH, lahko sintetizira tudi nad 200g M dnevno, če govorimo o stanju energijskega presežka.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor26 Okt 2012, 21:50

Luka20 napisal/-a:Zanima me ali je res, da ocvrta (pohana) hrana zbija testo preko trans maščob?

Pri podganah, ki so kot vir maščob jedle samo hidrogenirano olje je bilo to res. In se strinjam, da imajo trans maščobne kisline lahko pri dolgotrajnem uživanju v ne-običajnih količinah zelo negativne učinke na človeka.

Vendar pa nihče ne pije hidrogeniranega olja, zato ne vidim težave. ;) Hrano lahko namreč doma cvreš na katerem koli olju in na kateri koli temperaturi, pa trans maščobne kisline ne bodo nastale. To je možno samo pri industrijsko in pod pritiskom hitro ocvrti hrani.
V tem primeru pa tudi mislim, da to ni težava za zdravje, saj so taki obroki bolj ali manj redki in ne predstavljajo velikega deleža dnevno vnešenih maščob. Če imaš takšno hrano iz restavracije rad (domača ni NIKAKRŠEN problem), si jo občasno brez težav privoščiš. Najboljše pravilo je še vedno tisto, ki velja povsod: zmernost, pa bo. ;)

Zabavni intermezzo: Najdražja trans maščobna kislina je CLA. Poznano? ;)

Kami

Odgovor28 Okt 2012, 00:39

David, rekel si, da ste nekje v US kupovali sir v listicih z 0g mascobe. Se spomnis kje ste to kupovali in kako se rece temu siru? :)
michelangelo napisal/-a:preveč je lih prou :D
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor28 Okt 2012, 06:00

Slika
Mi smo sicer namesto American, kot na sliki, jemali Swiss. Švicarski sir je ena vrsta ementalerja. ;)
Trgovine se pa žal ne spomnim najbolje - Albertsons ali pa Ralphs.

Drugače imajo pa v večjih Wallmartih tudi 0 fat naribano mozzarello.

Eva

Odgovor28 Okt 2012, 09:28

David Brunšek napisal/-a:Slika
Mi smo sicer namesto American, kot na sliki, jemali Swiss. Švicarski sir je ena vrsta ementalerja. ;)
Trgovine se pa žal ne spomnim najbolje - Albertsons ali pa Ralphs.

Drugače imajo pa v večjih Wallmartih tudi 0 fat naribano mozzarello.

Mislim, da smo ga v enem ogromnem Wallmartu tudi dobili.

Oh, pogrešam ta sirček in druge low fat zadeve..
Uporabniški avatar

Ferrarilover

Odgovor28 Okt 2012, 13:03

Takle low fat sir se tudi pri nas dobi v Lidlu, ampak ima 12%M ta iz amerike verjamem da je še veliko manj :lol:
I am the man responsible for who I am. When I look in the mirror each day, I stare my creator in the eyes.
I am responsible for what I have and will become, I am accountable for what I will or will not accomplish.
I believe in myself, I bow to no man.

Nino

Odgovor28 Okt 2012, 13:17

ta iz US je fat free torej 0gM/100g :) Enkrat so imeli v Eurospinu mislim da je bil Trapist? Vglavnem je mel čez 30gB pa 5gM / 100g. Vsaj meni osebni pa niso ravno najbolj okusni tile low fat siri...še to...Šmarski rok je bomba, 31gB/12gM/100g, okus pa odličen.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov