Danes je 26 Apr 2026, 14:18

najpomembnejši in najbolj učinkoviti dodatki

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

Šuša

Re: najpomembnejši in najbolj učinkoviti dodatki

Odgovor29 Okt 2012, 21:28

inal3igh napisal/-a: soja je vir bcaa

Da se malo vmešam, eno vprašanje, če slučajno veš. Seitan tudi verjetno?
We're born and then we die. What will you do in the meantime?
Uporabniški avatar

inal3igh

Odgovor29 Okt 2012, 21:31

Šuša napisal/-a:

Google pravi da je....ne vem pa, kako je s popolnostjo aminokislinske sestave žitaric....

guruja/gujdek....help?
Cowards never start. The weak never finish. Winners never quit.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor29 Okt 2012, 21:52

BCAA so prisotne v skoraj vseh virih beljakovin. To so samo tri izmed mnogih amino kislin.
Te BCAA, ki se uživajo kot dodatek se uporabljajo z namenom, da se vnesejo samostojno - brez ostalih amino kislin, saj je nekaj študij, ki ob določenih pogojih podpirajo MOŽNOST, da so koristne kot aktivator mišične rasti (zelo poenostavljeno). Seveda je drugo vprašanje, koliko je to dejansko v praksi res in sploh pri nekom, ki ni blizu genetskega maksimuma.

Mikimiška,
Težko boš dobila univerzalne odgovore. Načeloma ne rabiš nobenega dodatka, če lahko vse potrebne snovi vneseš z hrane. Whey je ravno zato za mnoge praktična izbira, ker sicer ne morejo vnesti dovolj beljakovin. D-vitamin za mnoge zato, ker ne živijo na območju, kjer je sončno celo leto. Kreatin je tudi ena redkih snovi, ki ima dokazan pozitivni efekt, pa ga nikakor ne moreš pojesti dovolj z normalno prehrano.
Kot je jasno, dodatki služijo dopolnjevanju prehrane. V tvojem primeru to pomeni, da lahko dopolniš tisto, kar ti manjka, ker ne uživaš mesa.

To sta NAJBRŽ (najbrž, ker ne vem, kako raznoliko sicer ješ in če res rabiš to) vitamin B12 in železo. B12 mora biti v obliki methylcobalamina in ga rabiš še posebej, če imaš slučajno v načrtu nosečnost - ampak o tem te bo itak obvestila zdravnica. ;)
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor29 Okt 2012, 22:12

inal3igh napisal/-a:
Šuša napisal/-a:

Google pravi da je....ne vem pa, kako je s popolnostjo aminokislinske sestave žitaric....

guruja/gujdek....help?

Ni popoln vir, ampak če to ni res edini beljakovinski vir v prehrani, se s tem ni treba obremenjevat.
Seitan je praktično izoliran gluten, ta pa ima nekje 15% BCAA, kar niti ni toliko manj od sirotke (okoli 20-25%).
Slika
Študija stara 52 let! ;)
Problem pri pšeničnih beljakovinah kot je gluten, je v zelo majhni vsebnosti lizina, to je tudi razlog zakaj le-te veljajo za nepopolne.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

Šuša

Odgovor29 Okt 2012, 22:25

O, hvala za tole :)
Jaz jem sicer piščanca (puran mi je začel že nekaj smdeti-ali pa sem dobila slabo meso velikokrat :/ )
Seitan mi je dobrega okusa... Zdaj se moram samo še na govedino navadet pa bo :D
We're born and then we die. What will you do in the meantime?

Mikimiška

Odgovor30 Okt 2012, 10:45

Soje ne jem, ker je ne maram na žalost. Sem zelo nedosledna pri prehrani, ker praktično nimam nič časa (sem na faksu od 8-8h), zato posegam po teh dodatkih. :(

Kristijan

Odgovor08 Nov 2012, 16:32

V našem malem mestecu je nova trgovina s športno prehrano. Pozna kdo?

http://www.maximize-sports-nutrition.be/

coko

Odgovor08 Nov 2012, 18:07

Probu sm tole: http://www.maximize-sports-nutrition.be ... 0-whey-pro in sicer okus banana. Čist uredu - fajn se meša, okus je pa tut super.
Če pa se ne motim, ima tudi strong.si neki od te firme..

climber

Odgovor08 Nov 2012, 18:56

Malo berem Lyle-a in me zanima kaj je to bromocriptine. No, saj ugotovil sem že, da na dieti nekako "prevara" telo da ne dietira in s tem se tudi metabolizem naj ne bi upočasnil. Je pa ta stvar najbrž na doping listi glede na to, da je nikjer ne prodajajo ali pa se dobi le kot zdravilo na recept. Ima kdo kake izkušnje s tem?

Aja, pa sprašujem zgolj iz zanimanja.

kefets

Odgovor08 Nov 2012, 19:35

Glede na to, da wikipedia pravi da vpliva na receptorje dopamina, mislim da gre za neke vrste antidepresiv (nisem bral do konca). Verjetno je kako zdravilo ki ga predpisujejo psihiatri, nisem pa ziher :)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov