Danes je 19 Apr 2026, 16:24

Pravilna prehrana z treningom

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo

biceps23

Pravilna prehrana z treningom

Odgovor10 Nov 2012, 18:22

Najprej bi vas vse tri lepo pozdravo že nekaj cajta vas spremljam in vas bom še naprej! Ful ste mi všeč :)

Zdej to temo sem odprl ker upam da mi bote pomagali...
Imam 75kg z preveč odvečnim špehom na trebuhu in spodnjem delu hrbta in drugod.(Z fitnesiranjem se ukvarjam nekje 5 let zadnje leto malo bolj aktivno)
Zato vaju naprošam za nasvete oziroma popravke ki jih bom sedaj napisal...
Pregledal sem metodo od Jureta se pravi ima split trening na spodnji in zgornji del telesa .
Bom nekako takole spisal da bo lažje vidno mogoče so bile to največje napake :S

Začnimo pri jedilniku: Prejšna leta nazaj sem jedo vse kar mi je prišlo pod zob in treniral zadnje leto sem to spremenil in sestavil tako da imam obrok vsake 3 ure, pri juretu sem opazil da komaj vsake 5 urc.

Jaz: ZAJTRK (5:30)pred odhodom v službo
50g ovsenih+Jogurt
1,5%+30g merico whey
2 jajce trdo kuhani
Jure: ZAJTRK
-50g ovseni+jogurt
-50g čokolino + 2 dl mleka
-30g wheya + 2 dl mleka
3 ure za tem spijem whey 2 merici
MALICA od 11ure dop naprej
Odvisno kaj dobim na šihtu(Temu obroku sem se pripravljen odrečit če bi ta en obrok delal prevelik problem) je pa topel obrok včasih tudi sendvič sej pravim odvisno...
Jure: Prigrizek med obrokom: -40g crispy vafljev, banana
MALICA 2 pred odhodom domov tam nekje ob 14:00
Pojem svojo tortico katero si naredim RECEPT: 40Gwheya+cela jajca zmešana+mal ovsenih dodam oreščke vse skupaj zmešam in postavim v mikrovalovko na 1min30sec
Jure:Kosilo:
-100g rezancev
-130g tune
-konzerva koruze
-solata
MALICA 3 Po 3 urah imam spet obrok kakšne polnozrnate testenine z tuno v lastnem sok(80g tune),riž+losos, krompir,piščanec odvisno..
Jure:Prigrizek med obrokom: -40g crispy vafljev, banana
Po tem obroku se odpravim v fitnes in to nekje 45 min po obroku...
Aja in pa še pred fitnesom spijem kreatin+bcaa
fitnesiram okrog 1h30min in po treningu spijem bcaa+glutamin+kreatin
15min zatem whey+malto
Po eni uri imam še en obrok spet mešano včasih palačinke z nutello ali pa kake testenine, skuta z wheyem ali sadjem
Jure: Malica:
-50g ovseni + sadni jogurt
-250g jagod
-50g maslenih keksov z jogurtom

Pred spanjem vedno spijem skuto+še dodam kak whey al pa banano in 30 min zatem grem spat...

Se pravi imam nekje 6-7 obrokov na dan(štejem tudi šejk)...........
Med tem kot pri juretu sem opazil samo 3 glavne in med obroki samo tisto lion čokoladico al kaj že ima :D
Zelo čudno mi je tudi ko se zbudi čaka s teščim trebuhom eno uro in potem ima šele zajtrk...npr jaz ga imam takoj :S

Res je zelo rad jem in se mi zdi vse skupaj nek nesmisel ker rezultati so se mi pa enostavno ustavli...NAPREDKA ENOSTAVNO VEČ NI :(

Da še na hitro o planu treninga uporabljam metodo 4 dni, čeprav imam energije da bi lahko bil v fitnesu vsaki dan
PON:prsa+triceps
TOR:Hrbet+triceps
SRE:počitek(kak lahek kardio)
ČET:Rame/trapez
PET:Noge
SOB/NED: mogoče kak lahek kardio ...

Vse skupaj mi že smrdi napredek je bil od začetka kasneje več nikamor naveličan sem trganja Bicepsa ali katerikoli druge mišice brez napredka recimo: primer za ponedeljek
ENOROČNI PRITEG ROČKE 4 ser po 8-10pon
PRITEG NA KABLU 4 ser po 8-10pon
HAMMER SEDE 4 ser po 8-10pon
Včasih sem dodal še 4 vajo ali pa sem šel delat navadne vzgibe...

In pri prsnih je enako delal sem 4 različne vaje po 4 se 8-10 pon
nato se spet nadaljuje z vsemi stvarmi za vsako mišico 4 serije po 8-10pon

Ker vidim da Jure uporablja večina samo počepe,deadlite,pa do benča bi tudi jaz prešaltat ampak se bojim ene stvari in mi ni jasna...
Jaz za PRSE naredim po 4 razmišlne vaje kot sem omenil in 8-10 ponovitev
Jure jih recimo samo 2seriji po 5-6 ponovitev??

Ali ko bom prešaltat na ta način treninga izgubim lahko potem v obsegu prsi,bicepsa oziroma bom tako rekel ali jih bom sploh dovolj natreniral?

Tukaj priznam da sem bedak ker nisem imel vključenega deadlifta ki je zelo pomemben in pa počepe sem recimo imel 4 serije po 8-10pon drugo pa vse na napravah.

Se pravi če grem na to metodo 2-1-2-1
PON:
benč
veslanje v predklonu
floor press
pulldown(trebuh???)
lateralni dvig
enoročni upogib hammer

Skrbi me potem za biceps ki je v tej vlogi samo ena vaja recimo, dela tudi pri drugih vajah ampak ne tak in pa recimo rame,triceps...

Imam še dva vprašanja: ne razumem kaj pomeni recimo:trening zgornjega telesa z kratico ME
in pa kaj pomeni deload zgornji del recimo

In isto me zanima potem za naprej skratka če mi sploh lahko kako rešita probleme ali se vama ne bo dalo odgovorit na vse to :(

Zelo bi bil hvaležen če mi lahko kako pomagate pri sestavi jedilnika+programa mi ni problem prit tudi na kaki skupni trening če izvajata tudi to?
Sem pa nekje iste višine kot jure kak centi ali dva nižji!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

Kristijan

Re: Pravilna prehrana z treningom

Odgovor10 Nov 2012, 19:52

Pozdravljen!

ME = Max Effort (heavy low rep benching)

DE = Dynamic Effort (speed bench / fast and explosive reps with light weight)
Uporabniški avatar

rbizjak

Odgovor10 Nov 2012, 21:31

sam sem treniral isti split pol pa šol na zgorn, spodn del. na tedn(oz. na vsake 14 dni če se mi ljubi) nardim 2 serije za biceps( prej sm delu 1x na tedn in to trgu dobesedno po 8 serij) pa ni blo prej napredka. zdej ko sm to zmanjšu za kake 90% (volumen za roke) ne sam da so mi roke še 1x tolk zrasle celo fakin strije sm dobo po obeh bicepsih :lol:
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor10 Nov 2012, 22:14

Živjo! :)

Vidim, da zelo rad primerjaš sebe oz. svoj jedilnik z drugimi (Juretovim). :) S tem ni nič narobe in je normalno, a moraš vedeti, da si ti ti in si edinstven.

Večina tukaj nas ne je po nobenem jedilniku, ampak se držimo načela "if it fits your macros". To pomeni, da se prehranjujemo fleksibilno - lahko vsak dan drugače in z drugo hrano - a macroti (beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe) so vsak dan ne glede na prehrano enaki.

Zato je tudi tisti Juretov "jedilnik" vzet izven konteksta in ga je nesmiselno imeti za referenco.

Predlagam, da si prebereš članke na strani in še kakšno temo na forumu, saj je zahvaljujoč mnogim NMZ članom, odličnih informacij v izobilju. En predlog, kje začeti na forumu: viewtopic.php?f=15&t=98

Vsekakor ti na 3 ure ni potrebno jesti (razen, če ti to tako zelo paše), upam si celo trditi, da je na papirju napredek boljši z obroki v razmaku vsaj 4 ure (4-6 ur). Bistvo je v tem, da si najdeš način prehranjevanja, s katerim boš lahko živel do smrti, te ne bo omejeval, ti bo izboljšal počutje in napredek ter bo ustrezal tvojemu življenjskemu stilu in okusu. ;)

Kar se tiče treninga, lahko odpreš temo tudi na podforumu Trening, da ne bo prevelike zmede. Ali pa ti damo samo kak hiter namig? ;)

P.S.: Seveda si izredno dobrodošel tudi na kakšnem NMZ skupnem treningu. En v Ljubljani bo verjetno zelo v kratkem. Spremljaj temo v Razno. ;) Če pa potrebuješ več pomoči pri izvedbi treninga/vaj in ti preko foruma ali na skupnem treningu ne bomo morali pomagat v celoti, najboljše da se obrneš na kakega izkušenega NMZ-jevca, ki trenira v tvoji bližini oz. na Jureta ali mene. ;)

biceps23

Odgovor10 Nov 2012, 23:17

To pomeni da si seštevaš OH, M ,B se pravi OH x4 telesna teža, Bx2 in Maščob nekje 60g....
In pa če gledamo na oh ga lahko tudi zafilaš z belim kruhom, čokoladico,navadnim cukrom?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor10 Nov 2012, 23:22

biceps23 napisal/-a:To pomeni da si seštevaš OH, M ,B se pravi OH x4 telesna teža, Bx2 in Maščob nekje 60g....

Prvi del povsem drži. ;)
Kar se tiče količine posameznih makrotov (B, OH, M) pa ni razdelitev taka, ampak zelo odvisna od posameznika in cilja. Rabiš cca. 2 g B/kg telesne teže, OH in M pa so bolj variabilne. Načeloma vzameš ene cifre in potem glede na gibanje svoje telesne teže prilagajaš. :)
biceps23 napisal/-a:In pa če gledamo na oh ga lahko tudi zafilaš z belim kruhom, čokoladico,navadnim cukrom?

Tudi lahko. S tem, da vsak kruh in čokoladica vsebujeta tudi B in M in tudi te je treba upoštevati. ;)

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost