Danes je 26 Apr 2026, 11:02

najpomembnejši in najbolj učinkoviti dodatki

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

David Brunšek

Re: najpomembnejši in najbolj učinkoviti dodatki

Odgovor07 Dec 2012, 18:41

ZMA se sicer oglašuje kot nekaj, kar izboljša spanec, ampak jaz tega še nisem videl v praksi. Tudi ne vidim razloga, da bi ga, razen malo magnezija. :)

Ina, a se zbujaš utrujena ali ne moreš zaspat ali kaj tretjega?

Sydney

Odgovor07 Dec 2012, 18:52

Ina, mogoče ne bi bila slaba ideja sprobat melatonina.
Uporabniški avatar

inal3igh

Odgovor07 Dec 2012, 20:15

@Jure vsekakor na mestu, čeprav nimam ravno problema da bi pig-outala (dobro na dopustu smo kdaj "preveč pojedli", ampak bil je predvsem mogoče prevelik vnos OH ker sem jedla z drugimi in tega nisem ustrezno posanirala z naslednjimi obroki), samo opažam, da če imam kak dan veliko OH, da veliko lažje zaspim in se zbudim bolj naspana

@David sicer tudi težko zaspim - ampak to me niti ne moti, pač grem spat ko sem zaspana, problem je bolj v tem, da se zelo zgodaj zbudim in pojem zajtrk, potem pa lahko komot še zategnem 2 urci :?

@Sydney tudi o tem sem že razmišljala..glede na to da je to hormon, ima jemanje kakšne negativne posledice?
Cowards never start. The weak never finish. Winners never quit.
Uporabniški avatar

matevz89

Odgovor07 Dec 2012, 21:11

Ina, pri meni je bil tudi to problem zjutraj. Sploh pa če sem mel malce bolj kaloričen zajtrk.
Od kar zajtrkujem "kasneje" nimam več tega problema.
Mrzu tuš zjutraj + black coffee right after and I am like on cocaine.
“A life spent chasing dreams that never come true is better than a life spent running away from dreams that could have.” - Alan Aragon
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor07 Dec 2012, 22:54

Poskusi si pustiti več OH za večerjo. Tudi kak pravi čaj (brez kofeina) ti lahko pomaga. Če delaš zvečer kak višjeintenziven kardio, ga prestavi na drug čas. ;)

Melatonin nima dokazanih stranskih učinkov, ampak tudi dvomim, da ti bo kaj pomagal in predvsem ni dolgoročna rešitev. :)

Sydney

Odgovor08 Dec 2012, 08:16

Res je, melatonin nima dokazanih stranskih učinkov, ima pa kar dosti interakcij z drugimi zdravili, tako da je to treba nujno preverit, če se odločiš za jemanje.
Mogoče je tudi, da se ti po nekem obdobju jemanja spanje izboljša tudi po prenehanju jemanja. Ima pa še dosti drugih pozitivnih vplivov, ne samo na spanje.
David, kakšne čaje imaš to v mislih, pravi čaji imajo vsi kofein... verjetno misliš zeliščne, ne prave?

mitoes

Odgovor08 Dec 2012, 09:22

verjetno je imel v mislih dekofeinizirane prave čaje...

Sydney

Odgovor08 Dec 2012, 09:36

To je bila tudi moja prva misel, ampak ti še vedno vsebujejo nekaj kofeina... ok, res da čisto malo :) ampak vseeno bolj vidim potencial za spanje v zeliščnih kot pravih.
Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor08 Dec 2012, 10:20

inal3igh napisal/-a:@Jure vsekakor na mestu, čeprav nimam ravno problema da bi pig-outala (dobro na dopustu smo kdaj "preveč pojedli", ampak bil je predvsem mogoče prevelik vnos OH ker sem jedla z drugimi in tega nisem ustrezno posanirala z naslednjimi obroki), samo opažam, da če imam kak dan veliko OH, da veliko lažje zaspim in se zbudim bolj naspana.

Če se prav spomnim iz tvojega pisanja, imaš energijski vnos na splošno precej nizek, kar je posledica dolgotrajnega ''dietiranja'' oziroma tistega tipičnega (ženskega) fitneserskega pristopa (low OH, ...).

Jaz bi na tvojem mestu v prihodnjih mesecih dal prioriteto počasnemu višanju vnosa in spodbujanju oziroma bolje rečeno normalizaciji metabolizma, kar ti bo potem dalo odlično izhodišče tudi za priprave v naslednjem letu (kjer imaš mojo 100% podporo! 8-) ). In tudi problemi s spancem se bodo nehali.

Glede ZMA ti je dobro odpisal David, glede melatonina se pridružujem mnenju @Sydney.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor08 Dec 2012, 11:55

Mislil sem na pravi čaj (Camellia Sinensis) - torej črni, zeleni, beli ... ker edino ta vsebuje l-theanin. Seveda nočeš spiti preveč kofeina pred spanjem, tako da pride v poštev kaka dekofeinizirana verzija ali pa beli čaj. Če ga je nekaj malega (15 mg), mislim da ne bo problema, ker theanin do ene meje lepo zakrije njegove efekte.

Čaj (teanin) zato, ker vpliva na GABO, ta pa na dopamin in serotonin in mislim, da je to - poleg tega, kar sta ugotovila že z Juretom - problem pri Ini (zato lahko zaspi po OH in zajtrku).
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov