Danes je 26 Apr 2026, 10:00

najpomembnejši in najbolj učinkoviti dodatki

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

gujdek

Re: najpomembnejši in najbolj učinkoviti dodatki

Odgovor20 Dec 2012, 15:48

Sydney napisal/-a:Hvala, ampak ali misliš, da je razlika med BCAA in EAA opazna, če sicer treniraš na tešče, ampak imaš potem kasneje čez dan dovolj kompletnih B? Razmišljam glede na to, da protein sinteza še ne poteka med samim treningom, ampak kasneje?

IMO ne bi opazil razlike.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor20 Dec 2012, 18:46

Tole sem verjetno napisal že 100x, a mislim, da je vredno ponoviti: garantiram ti, da v praksi ne boš opazil prav nobene razlike - osredotoči se predvsem na dnevni vnos in to je to. Zavedam se, da se nekaterim zdi to preveč poenostavljeno in tudi sam tega verjetno ne bi poslušal nekaj let nazaj, a to je eno izmed bistvenih ''spoznanj'' do katerega sem prišel v zadnjih letih. V teoriji se vsi ti mehanizmi slišijo zelo sofisticirano, učeno, optimalno, ... v praksi pa so razlike tako ekstremno minimalne, da jih lahko zanemarimo, raziskave pa so kot take neuporabne.

Smo izjemno kompleksen organizem s številnimi, prepletenimi metabolnimi potmi in ne da se vse tako izolirat, kot nam hočejo pokazati prodajalci športne prehrane s svojimi ''študijami'' in reklamami za izdelke.

Peraz

Odgovor20 Dec 2012, 19:32

jure to mislis tudi ce treniras na tesce in imas naslednji obrok sele po 3-4 h?
Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor20 Dec 2012, 21:15

Če se ok počutiš in lahko dobro odtreniraš, lahko narediš tudi tako. Drugače pojej kakšen piškot, puding, spij čokoladno mleko enkrat okoli treninga in je to to.

Jaz sem danes jedel okoli 6ih zjutraj, treniral sem ob 16ih, vmes sem spil eno kavico in pojedel bonbon ter kivi. Ostalih 140g B, 260g OH in 35g M sem pospravil od cca. 17.30 do sedaj. :)

Peraz

Odgovor20 Dec 2012, 21:26

kaj si pa mel za zajtrk da te "drzi" tako dolgo?

Sydney

Odgovor20 Dec 2012, 22:43

Jure, saj mene v bistvu bolj teorija zanima, ker so mi ful zanimive te zadeve glede prehrane... drugače uporabljam med treningom BCAA+ponavadi še nekaj OHjev ;) Je pa res, da pogosto tudi v praksi sprobavam na novo pridobljeno znanje, četudi se mi že vnaprej dozdeva, da bo efekt minimalen oz. se sploh ne bo opazil... Mi je všeč, da na svoji koži izkusim, koliko teorija drži.

PublicEnemy_NO_1

Odgovor21 Dec 2012, 05:28

Pri PEAK-u so pri razvoju Amino Fusion-a merili koncentracije aminokislin med treningom in ugotovili, da gre najprej Leucin, nato še ostale BCAA »po gobe« In takrat tudi pade MPB v negativno – iz tega se potem da sklepat na to, kakšen je katabolizem AK med vadbo.

Problem jemanja wheya namesto EAA je predvsem v tem, da če hočeš zadostno količino EAA/BCAA dvigneš s tem tudi količino encimov za oksidacijo ( to predvsem na račun NEAA ) in potem se te AK ne izkoristijo optimalno za gradnjo pač pa za energijo + kinematika AK iz wheya je drugačna kot pa proste AK.

Kar se pa tiče superiornosti kompletnega wheya proti EAA mešanici je to predvsem zaradi BCAA dipeptidov v BLG frakciji wheya. Ti imajo tudi največji vpliv na homeostatične mehanizme ki preprečujejo preveliko rast mišic. Dr. Scott Connelly je imel podobne ideje v USA in celo izdelek na tej bazi.

Kevin Tipton ima zdaj en dober online rewiev o tej kompletni tematiki. Problem vseh dosedanjih študij je, da vedno testirajo samo en dejavnik nikoli vsega in potem lahko samo iz poznavanja mehanizmov in logičnega sklepanja zaključiš, kaj bi bilo najbolje za maksimalno miš.rast.

Na žalost pa to v »real world« ne bo opazno pri večini čeprav so mnogi poročali o boljši regeneraciji z precej BCAA med treningom in še zdaj čakam da Jim Stopani objavi tisto famozno študijo Whey proti BCAA pred treningom.
V glavnem tu je še ogromno neznank … jaz še vedno menim da je boljše imet normalni obrok stran od treninga pa potem delat s prostimi AK/CM/BA

wade

Odgovor21 Dec 2012, 16:03

Ja ampak mene zanima recimo daljše obdobje po treningu ne samo kaj se dogaja med treningom. Kakšne so razlike v MPS 24 ur po treningu med skupino ki je zaužila vse kar ti zagovarjaš druga skupina pa recimo le obroke pred/po in obe skupini enako količino dnevnih makrotov. Sicer se ne spoznam podrobno v te procese ampak je tukaj še ogromno nejasnega tko da praktično nihče nemore zagotovo trdit kakšna je dejanska razlika. Regeneracija ne traja samo 2 uri po treningu in konec. Recimo js sm včasih vedno po treningu spil šejk whey, malto, kreatin v zadnjem obdobju ga spijem čez kakšno uro ali pa ga sploh ne odvisno od situacije. Pa se ne regeneriram nič slabše napredek je celo bistveno boljši kot kdajkol prej. Zakaj tako delam? Enostavno mi sede odklopit razmišljanje kako bi stvari optimizeru ker me to le obremenjuje morebitni dodatni mini napredek pa tega sigurno ne odtetha. Dostikrat celo direkt po ali pred fitnesom 1,5h različnih športov in vmes praktično nič beljakovinskega potem pa pade ogromen obrok in je stvar rešena. Delovne teže rastejo konstantno, teža tut tko da nebi reku da gre vse v špeh :D Kar hočm povedat je to da več kot očitno suplementacija okrog treninga ni najbolj pommebna stvar pri napredku.
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

Odgovor21 Dec 2012, 19:09

bojangermic welcome back. :mrgreen:

Nino

Odgovor21 Dec 2012, 19:17

BostjanBavcon napisal/-a:bojangermic welcome back. :mrgreen:

heheh si mi vzel z jezika. :D
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana