Danes je 28 Apr 2026, 04:28

Ketogena dieta

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo

Dark Lord

Re: Ketogena dieta

Odgovor24 Jan 2013, 09:43

David Brunšek napisal/-a:Enostavno ne morem, da ne bi napisal tega, ker se čutim odgovornega. Naši najmlajši so namreč predragoceni za igračkanje zmedenih staršev.

- Ketonska dieta za otroke (brez nadzora in brez medicinskega razloga - epilepsije).
- Ketonska dieta za nosečnice.

Please, don't.

A to dejansko priporočajo?!
Raziskave pri otrocih na ketonski (zaradi epilepsije) kažejo, da zaostajajo v rasti. Če bi kdo na tistem forumu dejansko bral raziskave (ne samo omenjal, kako bere cele študije, ko pa se ga opozori, da raziskava sploh ne dokazuje tega, kar misli da dokazuje, sploh ne razume, kaj se mu želi povedati), bi malo premislil, preden priporoči kaj podobnega :evil:
Uporabniški avatar

Band3

Odgovor24 Jan 2013, 11:32

wade napisal/-a:Grom je mel že miljon takih faz sem ga pa videl v tem času parkrat konrektno zamaščenega in nebi nikoli reku da ima kakršnokoli povezavo s fitnesom, zdravo hrano ali čemerkoli.

Ne vem, mogoce bo komu izpadlo ad hominem, ampak ni misljeno tako. Poleg s ketonsko Grom vedno nabija tudi z life-extension, upocasnjenim staranjem etc., ampak meni vsaj po fotkah deluje in je vedno deloval nekako starejsi od tega, kar pravi EMSO. Predvsem koza na telesu (glej maxx avatar).

Sydney

Odgovor24 Jan 2013, 13:39

Kakšne pa so lahko posledice ketonske pri otrocih/nosečnicah? Nekdo je omenjal slabši razvoj pri epileptikih na ketogeni dieti, kaj še?
Razumem, da se za nosečnice in otroke ponavadi že v štartu odsvetuje vse, kar ni 100% dokazano kot neškodljivo in da je nesmiselno, da bi se nosečnica lotila ketogene prehrane med samo nosečnostjo... ampak recimo, da je že par let na takšni prehrani, zakaj bi morala v nosečnosti prekiniti z njo? Ne telo itak samo naredi glukozo, kolikor je rabi preko glukoneogeneze?

Dark Lord

Odgovor24 Jan 2013, 14:21

Vprašanje, ali lahko. Fetus poveča tudi potrebo po glukozi in zaenkrat nisem zasledil, da bi se kdo "igral" (delal eksperimente) s tako delikatno zadevo. Neprimerna prehrana v nosečnosti ima lahko zelo resne posledice na otroku (nizka teža pri porodu je še najmanjši problem). Je pa res, da največje težave lahko povzroči pomanjkanje beljakovin.

Težava, ki jo imam osebno s takimi priporočili, je v tem, da gre za ekstremno dieto (carbs are the devil, devil I say!) in se preveč radodarno razmetava s tem, kako je "optimalna za vse", čeprav je daleč od tega, da bi za to obstojali trdni dokazi. Floskule tipa "vedno več znanstvenikov meni" in "razne študije potrjujejo" brez konkretnih, preverljivih, kredibilnih virov za take trditve niso dovolj.
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor24 Jan 2013, 14:30

Dark Lord napisal/-a:Težava, ki jo imam osebno s takimi priporočili, je v tem, da gre za ekstremno dieto (carbs are the devil, devil I say!) in se preveč radodarno razmetava s tem, kako je "optimalna za vse", čeprav je daleč od tega, da bi za to obstojali trdni dokazi. Floskule tipa "vedno več znanstvenikov meni" in "razne študije potrjujejo" brez konkretnih, preverljivih, kredibilnih virov za take trditve niso dovolj.

+1

Beseda katabolizem in otroci preprosto ne gre skupaj, kakorkoli obrneš. Nisem pa bral točno izjav komu je bilo to svetovano, naj da kdo link do posta.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog

Sydney

Odgovor24 Jan 2013, 14:45

Pa saj to mi je jasno, mene zanima, glede na to, da je telo sposobno dnevno naredit kar velike količine glukoze preko glukoneogeneze, torej dovolj za matero in plod, kaj je potem tisti problem, da bi ketogena dieta lahko negativno vplivala na plod, če ne pomanjkanje glukoze?
Kot že rečeno, jasno mi je, da se nosečnicam že po defaultu odvsetuje vse, kar ni 1000% dokazano kot neškodljivo.

Drugače pa verjetno to leti na ta Gromov odgovor:
http://maxximum-portal.com/forum/viewto ... 6&start=15
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor24 Jan 2013, 23:08

Če moramo utemeljevati, zakaj določena ekstremno neraznolika dieta ni primerna za najbolj občutljivo skupino ljudi, preden se utemelji zakaj je primerna, je pa res kriza.

Sydney

Odgovor24 Jan 2013, 23:50

Ne me narobe razumet, David. Jaz ne nasprotujem nobenemu, niti nimam toliko znanja, da bi lahko. Zanima me samo teorija, ki je zadaj... ker če nekdo reče, "to ni primerno" in konec, mu lahko samo verjamem ali ne... jaz pa želim razumet ;)
Če razmišljam s svojim (sicer ne ravno širokim :mrgreen: ) znanjem, najprej pride na misel glukoza... ampak, te se preko glukoneogeneze lahko proizvede več kot dovolj.
Potem mi pridejo na misel mikronutrienti, ker je tudi npr. zelenjava omejena... ampak spet, kolikor povprečna nosečnica poje zelenjave, po moje ni neke bistvene razlike. Torej tudi tista pomanjkanja, ki so prisotna, so verjetno značilna za obe skupini. (Ok, ne gre samo za zelenjavo, so še drugi viri, tu je samo kot primer.)
In tako naprej... samo razmišljam in iščem znanje ;)
Uporabniški avatar

alexjug

• Kraj: Ljubljana, Slovenia

Odgovor25 Jan 2013, 10:27

@Sydney.. če smem jaz poseči v to, s tudi ne ravno širokim znanjem ampak s preprosto kmečko pametjo ;). Moje razmišljanje.
Dieta, ki je ekstremno restriktivna pri kateremkoli makronutrientu IMO ne more biti primerna za otroke oz. nosečnice. Tudi za širšo populacijo ne, vsaj ne na dolgi rok. Če se prav spomnim, se nosečnicam, ki so bile na dieti pred nosečnostjo svetuje, da naj prekinejo z dieto (razen, če je kakšna specialna zaradi zdravstvenih razlogov).

Tu ni govora samo o glukozi. V račun moraš vzeti, da se pri ženskah v tem obdobju dogajajo velike hormonske spremembe (tisti, ki smo to že dali skozi vemo kako "pasje so lahko ;)). Lahko se pojavi anemija in še precej drugih nevšečnosti. Pri zarodu je običajno vse OK, ker telo ščiti le-tega, ampak ima pa dolgotrajno lahko posledice. Moja žena je morala prebiti v bolnici 10 dni z iglo v roki intravenozna, ker ni jedla NIČ in jo je nenormalno pobralo! Kritično stanje že. Edino kar je lahko sprejela je bil jabolčni kompot, pa še to komaj. No .. dohtarji so naju pomirili, da je s tamalo vse OK, češ, da materino telo poskrbi, da zarod dobi dovolj hranil, da pa tega ne more zagotavljati dolgo.

Naša telesa so narejena, tako da potrebujejo raznoliko hrano. V paleo temi sem že podal svoje razmišljanje o tem. Imamo sekalce, ki so značilni za "zveri" tj, za trganje mesa. Imamo kočnike, ki so namenjeni prežvekovanju. Imamo precej dolg prebavni trakt, ki poskbri, da prebavimo tako meso in zelenjavo. Človek je dejansko (vsaj zame), vrhunec evolucije. Skoraj vse se je poklopilo v primeru človeka. Edino pri pameti je šlo malo narobe ;).

Pri svoji tamali mi niti pod razno ne pade na pamet, da bi ji katerokoli živilo omejeval. WTF.. čimveč vsega ji poskušam ponuditi. Na voljo ji je res VSE. Edino kar omjejujemo je količina oz. ima tamala že sama občutek kdaj ima dovolj. Pri njej je, tako da, ko začuti, da je dovolj sita, zaključi z obrokom. Ne silimo je, da mora spraznit cel krožnik in da ne sme nič ostati na njem. Kuham pri nas večinoma jaz, ker ima žena zelo "čuden" odnos s hrano (njej je to samo nujnost. le gorivo, ki ga telo potrebuje). Tamala pa obožuje mojo hrano, tako da običajno itak ne ostane nič ;).

Skratka.. nimam nič proti keto, paleo,... katerikoli drugi dieti. Vsak se odloči zase. Zdrava pamet pa pravi, da otrokom in nosečnicam diet NE svetuješ, če ni zdravstvenih razlogov za to, pa še to naj svetujejo strokovnjaki (beri: doktorji medicine).

BTW.. ne paše ravno sem.. morda zgolj v razmislek pri svetovanju "ekstremno restriktivnih"diet. Bojda si po zakonu lahko kriv uboja iz malomarnosti, če nekomu svetuješ, da naj ne jemlje zdravil in ta oseba umre na podlagi nejemanja zdravil, ki mu jih je predpisal dr... Če me spomin ne vara, je bil pred kakšnimi 2 ali 3 leti en primer, ko je otrok umrl, ker so se šli starši veganstva in so to "prakticirali" tudi pri dojenčku. Mislim, da sta imela še 2 ali 3? otroke in so jima vse odvzeli in dali v rejništvo.

mojih nekaj centov.

Edit: dodani linki:
http://www.zurnal24.si/veganstvo-ni-zdr ... nek-131944
"Hrana je najpomembnejša v prvih letih življenja, ne samo za zdravje v tem obdobju, ampak tudi kasneje v otroštvu in odraslem obdobju. Pomanjkljiva in nepravilna prehrana, ki ima lahko za posledice pomanjkanje vitaminov, mineralov ... lahko vodi v motnjo rasti, razvoja, tudi intelektualnega, pogostejše zbolevanje za okužbami. Pomembna je tudi prehrana noseče in doječe matere. Na podlagi teh znanj in spoznanj so različna strokovna združevanja oblikovala smernice, kako naj se hranijo otroci v različnih starostnih obdobjih."

http://www.dnevnik.si/slovenija/v-ospredju/1042465126
Njegova kolegica prim. Marjeta Sedmak pojasnjuje, da je vegetarijanstvo pri dojenčkih odsvetoval razširjeni strokovni kolegij za pediatrijo, medtem ko vegansko in makrobiotsko prehrano za dojenčke prepoveduje: " Dojenček mora v prvem letu starosti potrojiti težo. Takšno napredovanje lahko preprečita bolezen ali neuravnotežena prehrana. Slednja povzroči kalorično pomanjkanje in slab vnos makro- in mikrohranil ter rudninskih snovi, kar lahko privede do življenjsko ogrožajočega dogodka."
http://missionsuperbody-sl.blogspot.com/ | A GOAL without a PLAN is only a WISH | MFP -> http://goo.gl/KUO0QW | Never look down on anybody unless your helping them up, as there may be a day when you are the one looking UP!

Sydney

Odgovor25 Jan 2013, 11:08

Seveda, alex, všeč mi je vsako mnenje, spodbujam debato ;)
Moje razmišljanje v odgovor na tvoj post: Ampak ali je res večja verjetnost, da pri ketogeni prehrani pride do pomanjkanja nečesa, kot pri povprečni prehrani? Česa? Kaj je tisti mikronutrient, ki ga v mesu, jajcih, itd. in nekaj zelenjave ne bi našli (dovolj)? Se mi zdi, da je problem predvsem v potenacialni premajhni kalorični vrednosti hrane, ne toliko izbiri živil. Vegetarijanstvo je pa tudi sicer skoraj čisto nasprotje ketonske.
Pa da ne bo pomote, že stotič ponavljam, da nimam namena dati svojih bodočih otrok na ketonsko ( :mrgreen: ), samo zanimajo me fiziološki razlogi proti ketogeni dieti.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov