Danes je 24 Apr 2026, 08:18

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo

Burzum

Re: David Brunšek

Odgovor27 Jan 2013, 16:13

David Brunšek napisal/-a:To, da z vodo razredčiš želodčno kislino, ne zdrži niti v teoriji, saj za spremembo pH-ja (kislosti; t.j. "efektivnosti") želodčne kisline iz 2 na 3, če se je pri obroku sprosti okrog 0,5 litra, potrebuješ 5 L nevtralne tekočine (vode). In tudi ph=3 je še normalen za želodec.

Samo informativno me zanima, če si to se spravil sam ugotavljat kako se spreminja pH ali je to 'splošno znano' (toliko, da se splača vedet)? :D
Zdej sem nekak ugotovil, da se spremeni za log(1+x/V). x=volumen spite vode, V=volumen 'raztopine', ki jo imaš prej v sebi. :lol:
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor27 Jan 2013, 16:48

Sydney napisal/-a:A manj želodčne kisline = slabša prebava hrane = manjša absorpcija hranil? In za koliko % se teoretično lahko zmanjša absorpcija zaradi tega?

Ja nekako tako, če je ž. kisline veliko PREmalo. Torej bolezen. ;) Ampak tega o procentih se ne da povedati.
Težava je lahko malabsorbcija vitaminov/mineralov in pa beljakovin. Seveda gre za bolezen in to primerno zdravi zdravnik.

Sydney

Odgovor27 Jan 2013, 17:00

Preden postavim vprašanje, naj povem, da vem, da je neumno in da me zanima samo iz teoretičnega vidika :D
Zmanjša se absorpcija vseh makro- in mikronutrientov, drži? Torej lahko nekdo s tako boleznijo hujša na višjih kalorijah, kot bi lahko, če je ne bi imel? :)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor27 Jan 2013, 17:32

Burzum napisal/-a:
David Brunšek napisal/-a:To, da z vodo razredčiš želodčno kislino, ne zdrži niti v teoriji, saj za spremembo pH-ja (kislosti; t.j. "efektivnosti") želodčne kisline iz 2 na 3, če se je pri obroku sprosti okrog 0,5 litra, potrebuješ 5 L nevtralne tekočine (vode). In tudi ph=3 je še normalen za želodec.

Samo informativno me zanima, če si to se spravil sam ugotavljat kako se spreminja pH ali je to 'splošno znano' (toliko, da se splača vedet)? :D
Zdej sem nekak ugotovil, da se spremeni za log(1+x/V). x=volumen spite vode, V=volumen 'raztopine', ki jo imaš prej v sebi. :lol:

Jaz sem računal takole:
- pH želodčnega soka oz. želodčne kisline je 2.
- Pri obroku se je sprosti cca. 0,5 L.
Te podatke najdeš na netu.

Koda: Izberi vse
pH = - log [H30+]
ph = 1 / (log [H3O+])     /pH=2. Poenostavimo in razčlenimo, kaj konc. pomeni. Spremenljivka mol.
2 = log (1 / (mol / 0,5 L))      /Znebimo se desetiškega log.
10^2 = 1 / (mol / 0,5 L)        /Znebimo se prvega dela ulomka na desni strani.
1/(10^2) = mol / 0,5 L          /Znebimo se drugega dela ulomka na desni strani.
1/(10^2) * 0,5 L = mol
mol = 0,005

n(H3O+) = 0,005 mol

Potem lahko enostavno računaš s tem, ker se št. H3O+ ionov z uživanjem vode ne bo spremenilo (recimo, da je pH nevt.).

Koda: Izberi vse
pH = - log [H30+]
ph = 1 / (log [H3O+])
pH = log (1 / (n(H3O+) / (V-kisline + V-vode)) )
pH = log (1 / (0,005 mol / (0,5 L + 5 L)) )
pH = 3
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor27 Jan 2013, 17:38

Sydney napisal/-a:Preden postavim vprašanje, naj povem, da vem, da je neumno in da me zanima samo iz teoretičnega vidika :D
Zmanjša se absorpcija vseh makro- in mikronutrientov, drži? Torej lahko nekdo s tako boleznijo hujša na višjih kalorijah, kot bi lahko, če je ne bi imel? :)

Mislim, da bi bil največji problem pri beljakovinah, ker HCl aktivira encime za razgradnji beljakovin (pepsin in še 2 druga).

Teoretično ja, ampak takim ljudem je po navadi cilj vse drugo kot zgubiti težo. :)

Burzum

Odgovor27 Jan 2013, 17:52

Oo super!
Zanimalo me je samo na kak način si reševal, ker jaz sem se čisto drugače lotil. Malo sem ti po nepotrebnem dal delo, ker nisem omenil, da ni treba pisat cel postopek, ampak samo koncept. Hvala. :)
Uporabniški avatar

inal3igh

Odgovor27 Jan 2013, 18:01

Sydney napisal/-a:Preden postavim vprašanje, naj povem, da vem, da je neumno in da me zanima samo iz teoretičnega vidika :D

malo se bom vmešala..ne vem sicer, če je to povezano, ampak moja sestra je imela kot otrok pomanjkanje žel. kisline (tega se spomnim, ker je morala jemati nadomestke) in je bila vedno zelo suha, kljub normalnemu vnosu hrane - sedaj ko nima problemov z želodcem, se njena teža kar ujema z vnosom
Cowards never start. The weak never finish. Winners never quit.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor27 Jan 2013, 23:23

Burzum napisal/-a:Oo super!
Zanimalo me je samo na kak način si reševal, ker jaz sem se čisto drugače lotil. Malo sem ti po nepotrebnem dal delo, ker nisem omenil, da ni treba pisat cel postopek, ampak samo koncept. Hvala. :)

Ja, saj je več načinov. Jaz vedno izberem takega, ki ga nihče drug in zato imam težave že od osnovne šole naprej. :D Hec.

inal3igh napisal/-a:

malo se bom vmešala..ne vem sicer, če je to povezano, ampak moja sestra je imela kot otrok pomanjkanje žel. kisline (tega se spomnim, ker je morala jemati nadomestke) in je bila vedno zelo suha, kljub normalnemu vnosu hrane - sedaj ko nima problemov z želodcem, se njena teža kar ujema z vnosom

Ja, možno, čeprav je razlogov lahko še 100 drugih! :)

Sydney

Odgovor28 Jan 2013, 00:06

Btw, kaj pa misliš o tistem dodajanju HCl-a, ki ga Poliquin tako promovira?

wade

Odgovor01 Feb 2013, 15:54

Za težave s piriformis sindromom recimo parkrat letno kakšne vaje bi ble koristne da se to nebi več ponavljalo. Gre za punco staro 20 let ki sicer trenira rokomet.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov