Peter dobro izgleda in mislim da bo v prihodnosti, če bo ubral pravi pristop, lahko mešal štrene na vrhu - rad trenira in je discipliniran, to pa je ključ do uspeha. Odnos do drugih gor ali dol.
Kar se tiče debate okoli prostih uteži in treninga na napravah: Z vidika funkcionalnosti mislim, da mi ni potrebno izgubljati besed. Kar se tiče napredka v BB, je David napisal zelo dober post: ravno večje tveganje za razvoj poškodb zaradi nesorazmerja med posameznimi mišičnimi skupinami in/ali vsiljenega tira gibanja pri delu na napravah je izmed glavnih razlogov, da so tudi iz vidika estetskega napredka proste uteži precej bolj primerne in bi za moje pojme morale predstavljati hrbtenico vsakega treninga z obremenitvijo.
Kot smo že večkrat povedali, je za napredek zelo pomembno dolgoročno napredovanje v delovnih težah. Z leti, ko postajamo čedalje bolj NAPREDNI BB, mora biti po mojih izkušnjah trening čedalje bolj PL usmerjen. To pa je seveda precej bolj varno in smiselno početi s prostimi utežmi. Predvsem pa je potrebno imeti v mislih, da tak kompleksen organizem, kot smo mi, ni narejen za izolacijo posameznih mišičnih skupin in tudi napredek je boljši, če se vključuje kompleksne vaje.
Poleg tega je razvitost nekaterih mišičnih skupin direktno pogojena s treningom z velikimi težami. Če pogledamo tipična BB tekmovanja, redko zaslediš BB, ki ima vrhunsko razvit zadnji del nog z zadnjo ložo. Prav tako redko zaslediš BB, ki dela heavy počepe in podobne vaje. Naključje? Ne.
Še malo random misli, ker smo ravno v offtopic-u:BB je veliko več kot samo biti ogromen v off-season obdobju. Prav nasprotno, večina natural BB izgleda, kot da ne bi hodili v fitnes, ko so/smo v tekmovalni formi oblečeni v kakšen pulover. Sam sem imel že leta 2010 85 kg, torej toliko kot lani spomladi. Nisem potem v dveh letih nič napredoval? Mislim, da sem.

Poleg podkožne obstaja tudi medmišična maščoba in prav zanimivo je, kako hitro kopnijo kg, ko se prvič odločiš zdefinirati do tekmovalne forme.