Hvala za tale heads-up. Me veseli, da so nekateri končno povedali kar je bilo treba povedat, sploh v tisti Uroševi temi. Sem opazil da zadnje dni nekaj posameznikov tam začenja tudi malo logično razmišljat.
Predvsem se mi zdi dobro, da je nekdo končno omenil da gre pri tej "keto tudi za intenzivne športe" debati za eno osnovno oviro, katera je hitrost proizvodnje ATP.
Ne glede na to koliko mitohondrijev ima ali keto adaptiran je nekdo, ko zahteve mišičnega dela presežejo določeno stopnjo, niti MCT, ketoni ter maščobe ne pokrijejo potreb. Zgoret mora cukr.
Taka situacija kjer je potrebna glikoliza, je prisotna v veliki večini vzdržljivostnih športov, ker gre za tekmovanja in nobenega ne briga kakšen odnos ima nekdo do piškotov, šteje namreč dosežek.
Blizu 100% vrhunskih tekmovalcev ima večje količine OH v prehrani in imajo za sabo vrhunske time strokovnjakov, ki jim to svetujejo. Če bi obstajala najmanjša indikacija da bi keto dieta delovala bolje, bi se to definitivno izvajalo.
Ker pa Volek, Phinney in ostali nimajo poštimanih pojmov fiziologije, njihov sanjski keto protokol za športnike obstaja le v hipotetičnem smislu.