Danes je 24 Apr 2026, 06:48

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

spartan

Re: David Brunšek

Odgovor26 Feb 2013, 22:42

moraš še razumeti eno stvar, sprednji je dejansko asistentična vaja za clean-in tu hočeš biti čez cel gib vertikalen, da obdržiš štango na ramenih. bolj ko si vertikalen pri sprednjem, večji je potencial za večji clean-da ga uspešno narediš.

pri zadnjem počepu si pa lahko privoščiš malo večji kot(ni potrebe biti skost verikalen!)-pri mrtvi točki(v luknjo pa tako in tako želiš priti vertikalno in to je zelo pomembno pri tej tehniki! ;) ) , to pomeni malo več dela za posterior chain in večji potencial za dvig večjih bremen.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor27 Feb 2013, 17:16

Ja. Jaz se sicer trudim ostajati ves čas kar se da pokončen, kar mi pomaga pri boljši uporabi gluteusov pri sprednjem počepu (občutek po koncu kot da mi raste zadnjica Kim K. :D).
Uporabniški avatar

michelangelo

Odgovor27 Feb 2013, 17:20

David Brunšek napisal/-a:Ja. Jaz se sicer trudim ostajati ves čas kar se da pokončen, kar mi pomaga pri boljši uporabi gluteusov pri sprednjem počepu (občutek po koncu kot da mi raste zadnjica Kim K. :D).

nared še 3x20 kettelbell swingov (holy pump) in boš meu filing da že imaš od Kim K. tazadno ;)
»ma jeva k kralja.....brt dela ful rižote, različne rižote...«

Johnny

Odgovor01 Mar 2013, 15:31

Kaj poleg foam rollanja bi mi priporočil za občasne bolečine v križu? Spodnjega dela hrbtenice naj ne rolam preveč ne? Bolečine se mi zdi, da so se mi pojavile pri deadliftanju, ko sem enkrat reskiral formo za par dodatnih ponovitev. Od tedaj naprej se mi bolečina večkrat pojavlja.Bolečino najbolj čutim pri spuščanju uteži nazaj na stojala, predvsem pri počepu in veslanju. Večkrat se mi pojavi tudi na kickbox treningih pri kakšnem gibu in nato, kar nekaj časa ne zgine.Zgodilo se mi je že tudi, da sem šel v fitnes v bolečinami, ki so po 1+ seriji deadlifta izginile :D Hvala za odgovor. Lp
Uporabniški avatar

alexjug

• Kraj: Ljubljana, Slovenia

Odgovor01 Mar 2013, 16:18

Meni pomaga dolgo namakanje v topli vodi. Zna biti, da imas rahlo 'zakrcene' erektoje. Kaksna je bolecina? Ostra\pekoca ali bolj topa?
http://missionsuperbody-sl.blogspot.com/ | A GOAL without a PLAN is only a WISH | MFP -> http://goo.gl/KUO0QW | Never look down on anybody unless your helping them up, as there may be a day when you are the one looking UP!

Johnny

Odgovor01 Mar 2013, 17:49

Bom poskusil z dolgo kopeljo.Bolecina je ostra ;)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor01 Mar 2013, 22:43

Kako dolgo se ti že to dogaja in ali te boli tudi drugače (npr. ko zjutraj vstaneš)?

Johnny

Odgovor02 Mar 2013, 14:04

Dogaja se mi približno kak mesec, zjutraj ko vstanem me ponavadi ne boli, večkrat pa čutim rahlo bolečino tudi čez dan, še posebej pri kakšnem nerodnem gibu.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor02 Mar 2013, 15:00

Natančen odgovor je v tem primeru zelo težko dati, ker ne vem za kakšno poškodbo točno gre. Pa tudi sicer nisem zdravnik, tako da če je kaj resnejšega, ga vsekakor obišči. :)

Pri takih gibih kot so DL so najpogostejše poškodbe mišic v križu razna natrganja in nategi (google: "low back strain"). To lahko traja od enega tedna pa tudi do več mesecev, a so po navadi precej tečni (boli tudi čez dan, še najbolj pa v položajih, ko je hrbet v predklonu in redko se zgodi, da bi kar nehalo). To se je že zgodilo tudi meni.

Če gre za to, potem pomagata masaža (lahko foam rollaš dokler se poškodba ne izboljša) in počitek. Križa ni pametno obremenjevati, ker s tem ne daš dovolj časa mišici, da bi se zacelila, lahko pa povzročiš še vnetje. Če je vnetje enkrat že prisotno in greš k zdravniku, ki se spozna, ti bo najverjetneje tudi napisal kako zdravilo kot je npr. ibuprofen in po mojih izkušnjah lahko v tej fazi zelo pomaga.

Če v tem mesecu stanje ne postaja postopoma boljše, ti vsekakor svetujem kak teden počitka in izvajanja zgoraj napisanega. ;)

Kljub vsemu k tej "diagnozi" ne sodi to, da te kdaj na treningu popolnoma nič ne boli in bi zato bilo pametno vprašati za mnenje še kje drugje (kak ortoped, fizioterapevt ...) - morda niti ne gre za mišico, ampak hrbtenico samo. ;)

UrhD

Odgovor03 Mar 2013, 15:35

Zdravo, imam vprašanje glede raztegljivosti/gibčnosti. Do lanskega leta se praktično nisem ukvarjal z športom, zato sem izredno neraztegljiv/zapet. Tukaj se še kako strinjam z vsebino članka "postajam genetik" kjer je Jure Rus izpostavil kako pomembno je, da se ukvarjaš z športom v letih, ko se telo najbolj razvija! Ker treniram kickboks je to zame dokaj velika ovira. Pri udarcih z nogo kjer gre noga naravnost gor (simoblična slika: http://research.microsoft.com/en-us/um/ ... /teep3.jpg) nimam sicer neke višine vendar lahko zadenem glavo. Ogromno težav oziroma bolečin v bokih pa imam pri izvajanja tega udarca. (https://www.youtube.com/watch?v=JH2Vk7UNaOY primer, da boš vedel za kakšno gibanje gre.) Ko ga izvajam čutim ostro bolečino v gluteus medius. Raztegujem se pred vsakim treningom in po njemu, ter po vsakem obisku fitnesa. Od kar pa delam počepe pa imam občutek, da sem še bolj zapet v noge! Sicer sem na internetu poiskal ogromno informacij na to temo, vendar so si zelo nasprotujoče, zato nevem komu naj vrjamem.
Predvidevam, da bi bilo dobro če si nabavim foam roller? Pa tudi sumo deadlifti naj bi baje pomagali...
Uglavnem vesel bi bil kakršnegakoli nasveta.

Lp
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov