Tiramisu napisal/-a:Do sedaj sprobal cikliranje, ketonsko in beljakovinsko že večkrat in sicer tudi po 6 mesecev diete v nulo.
Fizična forma je bila kar dobra, psihična ob koncu diet in "reboundu", ne tako zelo
Sam sem imel kar problem presedlat iz (več let) clean food (na na vsake 3 ure), na fleksibilno prehranjevanje.
Problem je bil kako se kontrolirati pri "junk food-u". Do takrat je bil junk vedno v stilu "all-out" na OFF dneve ali pa popolnoma nič (dieta).
S časoma, ko sem se naučil zadevo kontrolirat in predvsem spremenil odnos do hrane, pa je sedaj to nekaj, kar ne bi več zamenjal.
Prednosti fleksibilnega prehranjevanja, ki jih jaz vidim pri meni, v primerjavi s "clean food na 3 ure", česar sem se držal leta prej:
- Manj kompliciranja in obremenjenosti
- Več časa za pametnejše stvari
- Ni bojazni, kaj se bo zgodilo če bo zmanjkal piščanec, brokoli, jajca, olivno, ...
- Hrano prilagajam svojemu dnevnemu planu (služba, delo na terenu, študij, ...) in ne obratno kot prej
- Ne pogrešam nobenega junka več, ker vem, da ga lahko jem vsak dan, če hočem. Pa jem večinoma "clean", ker mi tako ustreza, pa tudi vnos imam razmeroma nizek in si ne morem privoščiti banjice sladoleda vsak dan.
- boljša forma kot kdajkoli prej in to ob večjem vnosu kalorij (genetik i guess)
Na koncu je pač najpomembnejše, da najdeš nekaj, kar ti ustreza in te ne obremenjuje, pa naj bo to keto, paleo, cikliranje, iifym, ...
Dober zapis, se strinjam z vsem, se najbolj pa z zadnjim stavkom.
Vedno ko mene kdo kaj vprasa o tej temi jim jaz prvo predstavim osnove in "fleksibilen pristop". Na koncu pa recem, da je najbolj vazno, da najdejo pristop katerega se lahko drzijo, ob njim "uzivajo" in se ob njim dobro pocutijo dolgorocno.
Uzivanje sem dal v narekovanje, ker je tako kot povsod tudi tukaj nekaj odrekanja in ni vse 100% uzivanje. Tisti, ki rece, da je ob fleksibilnem pristopu vedno srecen, ni lacen, itd. ni nikoli bil fatty, ima sreco ali pa laze
Jaz kot ex-fatty bi bil edino skoz srecen, ce bi dnevno pojedel ene 7k kcal. Vseeno pa ce hocem doseci neke cilj se morem drzati nekaj osnov in odreci nekaterim zadevom. Fleksibilen pristop pa je za mene v tem primeru najbolja alternativa oziroma je najboljsi trade-off.
V zadnjem letu, ce me kdo kaj vprasa (tema ni vazna) vedno recem, da so vse zadeve neki trade-off in da moras ti najti tak trade-off, kjer je price-performance razmeje najboljse za nek dolocen problem.
michelangelo napisal/-a:preveč je lih prou