Danes je 23 Apr 2026, 22:53

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

David Brunšek

Re: David Brunšek

Odgovor21 Avg 2013, 02:29

uVex napisal/-a:David.
Hvala za tvoje prejšnje odgovore. Amapak ponovno potrebujem pomoč, saj sem že izgubljen kar se tiče teže. Prosim če še enkrat pogledaš moj post zgoraj ko sem pisal od moje teže in vnosa. Na koncu sva dorekla 2400 kalorij in naj spremljam en teden. Držal sem se vsak dan. Teden je okol in ponovno vaganje kot vedno torek zjutraj na tešč..In ponovno teža je padla za 0.5kg.. :( Zdaj pa res nwm kaj je narobe. Držal sem se kalorij kot sva jih nastivila pri zgorjnem postu in to je 2400kcal. 50g M/ 152g B/ ostalo OH. Sedaj premišlujem če bi si zastavil 2600kalorij.. 50g M / 152B/ ostalo oh(+50g OH) in spremljal. Počutim se pa precej polnega(imam občutek kot da me zaliva) a ko grem na tehtnico enkrat na teden na tešče ne izgleda tako.. (možno da je občutek zaradi toliko hrane, ker prej niti prebližno nism toliko jedel).. Prosim te da malo pokomentiraš. To je bil moj zdaj 5 teden IIFYM-a in še kar iščem vnos.. :(

Borov predlog glede tehtanja vsak dan je na mestu, a po moje dvorezen meč in ga zato sam ne priporočam. Sicer dobiš zanesljive podatke, kjer se opazijo velika odstopanja (nihanja), vendar je tehtanje super zasvojljivo, še posebej če si malo "obsesivno-kompulziven" tip človeka. To pa nato vodi tudi v pretirano polaganje pozornosti na vsakršne spremembe v teži. :)
"Svojim" večinoma predlagam, da se tehtajo dva dni zapored (npr. sobota, nedelja) in vzamejo povprečje.

Glede na to, da vnos beležiš že nekaj časa, najbrž ne gre za ponovno odstopanje. 2400 kcal je zate očitno premalo za vzdrževanje teže. Takšen vnos za aktivnega moškega tvoje starosti sicer sploh ni velik! ;)
"Zalivati" te zagotovo ne more, če izgubljaš težo, lahko pa imaš občutek, da ravno zaradi tega zgledaš malo drugače.
Predlagam, da še malo dvigneš vnos - na kakšnih 2600-2800 kcal in vidiš, kaj se zgodi. Lahko večinoma na račun maščob. Če težko poješ toliko hrane pa spij kakšen sok, mleko ali kakšno sladico več. Seveda dokler vse ostane znotraj predvidenih makrotov. ;)

Mimogrede, koliko kg pa imaš?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor21 Avg 2013, 02:52

Johnny napisal/-a:
David Brunšek napisal/-a:Na pamet govoriti je težko, ker je možnih vzrokov lahko veliko. Imaš kakšno sliko/video med izvedbo? Eden izmed (pogostih) možnih vzrokov je, da se vsedaš preveč nazaj. Pri high bar ali sprednjem počepu mora iti medenica čim bolj naprej proti gležnjem.

Potem je verjetno to to. Trenutno nimam nobenega posnetka ampak sem se enkrat posnel in sem opazil ravno to da se vsedam preveč nazaj.Maš slučajno kak nasvet kako to odpravit?

Vsi počepi, razen powerlifterskega low bar, morajo biti izvedeni tako, da gležnje, kolke in palico čim bolj približaš navidezni navpični črti. Idealno se oba sklepa pokrijeta z navpičnico, ki jo riše palica. To je zaradi anatomskih značilnosti nemogoče pri večini, se moraš pa čim bolj truditi temu približati.

V praksi to pomeni, da počneš skoraj vse ravno obratno kot pri low bar počepu:
- Gibanje začneš v kolenih in ne v kolkih.
- Namesto, da gibanje začneš nazaj, ga začneš dol (z boki malo nazaj v začetku spuščanja je normalno).
- V spodnji točki počepa siliš z boki naprej. Tukaj se trudiš približati tisti črti, o kateri sem govoril prej.
- To je težko, če si navajen počepati LB, a moraš pustiti, da gredo kolena naprej, boki pa čim bolj nad gležnje (ne nazaj).
- Ko vstajaš, mora biti potek ravno obraten. Torej brez "izstrelitve" bokov nazaj in nato delnega good-morninga, ampak enakomerno gor, brez velikih sprememb v naklonu hrbta.

Večinoma je problem v tem, da se gib enostavo dela napačno in se da hitro popraviti, če imaš nekoga, da ti pokaže. Ali pa da malo dlje časa sam eksperimentiraš z majhno težo in snemanjem (ter dobro predstavo, kako mora izgledati). Slaba mobilnost gležnjev in kolkov je tudi mogoča.

Johnny napisal/-a:
David Brunšek napisal/-a:Moral bi ugotoviti vzrok težav. Če odstraniš sprožilec težav, bodo le-te po navadi izginile, žal pa še vedno ne boš vedel, zakaj točno so nastale in se bodo naslednjič ponovno pojavile.

Bolečine v kolenu so pri LB počepu izginile, ampak nek nelagoden občutek v desnem kolenu je še zmeraj prisoten. Tudi udobno pozicijo desne noge težko dosežem, zdi se mi da jo moram imeti malo naprej od desne. Lahko pride do kakih poškodb?

To je zelo težko govoriti na pamet. Res bi potrebovali kak posnetek. Možnosti za to je nešteto in težava najverjetneje sploh ni v kolenu samem, ampak kje drugje (mišice okrog kolkov, hrbet ...). Zelo verjetno te med počepanjem rotira v eno stran, zato tak občutek v nogi.
Delaš kaj foam rollinga in drugega dela na tkivu? Kak je občutek, če porolaš gluteuse, tensor fascia latae in ostale mišice okrog kolkov? Te na kateri strani boli bolj kot drugje?
Imaš nogi enako gibljivi, če poskusiš sedeti tako in koleno pritisniti proti tlom:
Slika

Johnny napisal/-a:
David Brunšek napisal/-a:Pri low ali high bar počepu? Hig bar ATG počep je povsem druga vaja, zato jo je smiselno tako tudi obravnavati. Gib je drugačen in dvigi so po navadi res bolj "so ali niso", zelo dolgo grindanje pa ravno zaradi drugačnega giba ni mogoče (kot pri LB, kjer so koti in vzvodi drugačni).

Moč mi je padla pri LB počepu ki sem ga delal vedno razen prejšni makrocikel. Pri ostalih vajah je pa šla kar konkretno gor.
Še enkrat najlepša hvala za pomoč! :)
Lp

Odkrito povedano, ne vem zagotovo, kaj bi lahko bil vzrok. Verjetno si se začel učiti drugačen gib, ki je za high bar počep učinkovitejši in ga zdaj prenašaš na LB. Če si ta makrocikel delal počepe (zaradi učenja) z nižjimi težami kot bi lahko in enako frekvenco kot prej, lahko da si se tudi malo podtreniral in odvadil velikih tež. Lepa stran HB počepa je namreč tudi to, da ni tako naporen za CNS in se ga da trenirati še pogosteje. ;)
Uporabniški avatar

uVex

Odgovor22 Avg 2013, 16:59

Okej david pride višanje kalorij na račun OH in trenutno zastavljene kalorije 2600kcal. Ker bom ta teden med vikendam pri punci in bom tudi malo bolj delal po občutku ti ne bom poročal bom spremljal ampak poročam ti k bom res ponovno en teden striktno imel preverjen vnos 2600kcal kako je s težo.
Sedaj pa se boš pomojem samo vprašal kako je to možno. :)) Naj ti odgovorim na tvoje vprašanje. Moja kilaža je bila pri zadnjem tehtanju 58 KG zjutraj na tešče. Prej sem imel 58.5 po tem tehtanju (v tednu s 2400kcal) pa sem padel na 58kg. Tako da sedaj 2600 vnos in poročam v roku dveh tednov (zaradi prej omenjenih razlogov) ;) Aja višina pa okoli 173 cm..

urban

Odgovor22 Avg 2013, 17:37

Teža se spreminja iz dneva v dan tudi če se vedno tehtaš pri istih "pogojih". Tvoja teža očitno ostaja bolj ali manj enaka. Kot primer nihanje moje teže zadnje dni:
72,5kg -dan prej 2000kcal
72,0kg -dan prej 2000kcal
71,7kg -dan prej 2000kcal
72,2kg -dan prej 2500kcal
71,8kg -dan prej 2500kcal
71,9kg -dan prej 3000kcal
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor22 Avg 2013, 17:49

Zato je tehtanje vsak dan za večino neuporabno. Prezgodnji zaključki, pripisovanje dviganja/padanja teže napačnim dejavnikom ... Z izkušnjami sicer pridobiš občutek za to, a kakšne posebne koristi itak ni. Jaz sem se med pripravami na tekmo tehtal 1-2-krat tedensko, med potovanjem po US pa še manj (manj kot 1-krat tedensko).

Mimogrede, tudi poraba se spreminja iz dneva v dan in to redko kdo lahko učinkovito beleži. ;)

uVex, povečaj vnos in poročaj, kako gre! Vsekakor je zaenkrat hrane premalo. Če težko poješ toliko OH pa daj en del kcal med M. Lahko tudi vse. :)
Uporabniški avatar

uVex

Odgovor24 Avg 2013, 07:58

ok hvala:)

Johnny

Odgovor24 Avg 2013, 11:39

David Brunšek napisal/-a:To je zelo težko govoriti na pamet. Res bi potrebovali kak posnetek. Možnosti za to je nešteto in težava najverjetneje sploh ni v kolenu samem, ampak kje drugje (mišice okrog kolkov, hrbet ...). Zelo verjetno te med počepanjem rotira v eno stran, zato tak občutek v nogi.
Delaš kaj foam rollinga in drugega dela na tkivu? Kak je občutek, če porolaš gluteuse, tensor fascia latae in ostale mišice okrog kolkov? Te na kateri strani boli bolj kot drugje?
Imaš nogi enako gibljivi, če poskusiš sedeti tako in koleno pritisniti proti tlom:
Slika

Desno nogo imam malo slabše mobilno kot levo. Zadnje čase sem res malo skrajšal dinamično ogrevanje in se foam rolllam le pred treningu nog, tudi statičnega raztezanja ne delam več. Torej več vaj za mobilnost in foam rollinga :)
Okrog kolkov me ne boli, rahlo bolečino čutim le pri rollanju IT bandov in meč. Bom pa naslednič posnel počep :)
Lp
Uporabniški avatar

michelangelo

Odgovor24 Avg 2013, 13:00

DL do kolen je mišlen cel dvig z pavzo pri kolenih ali samo do kolen in dol (partialni gib)?
S katero vajo lahko nadomestim stoječi good morning?

Hvala za odgovore mladi mož ;)
»ma jeva k kralja.....brt dela ful rižote, različne rižote...«
Uporabniški avatar

uVex

Odgovor25 Avg 2013, 11:57

se res opravičujem mi je že kar narodno postavljati vprašanja :) Res se zanimam, veliko tudi pregledam foruma itd. :))
Katere čevlje priporočata z juretam za fitnes in pa pas. Vem da za začetnika ni dober pas ampak zdaj že kar nekaj časa treniram in si nameravam kupit ene čevlje in pas. Do zdaj sem počepe delal bos ali v nogavicah nisem nosil čevljev. Prosim te če mi lahko poveš katere čevlje in pas ( če lahko poveš tudi kje jih kupiti in pa cena, številko imam 42-43). Najlepša hvala ;) 8-)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor26 Avg 2013, 19:51

Johnny napisal/-a:
David Brunšek napisal/-a:To je zelo težko govoriti na pamet. Res bi potrebovali kak posnetek. Možnosti za to je nešteto in težava najverjetneje sploh ni v kolenu samem, ampak kje drugje (mišice okrog kolkov, hrbet ...). Zelo verjetno te med počepanjem rotira v eno stran, zato tak občutek v nogi.
Slika

Desno nogo imam malo slabše mobilno kot levo. Zadnje čase sem res malo skrajšal dinamično ogrevanje in se foam rolllam le pred treningu nog, tudi statičnega raztezanja ne delam več. Torej več vaj za mobilnost in foam rollinga :)
Okrog kolkov me ne boli, rahlo bolečino čutim le pri rollanju IT bandov in meč. Bom pa naslednič posnel počep :)
Lp

Poskušaj najprej izboljšati kvaliteto tkiva na tem (slabše gibljivem) kolku. To lahko z bolečo masažo gluteusov s trdo žogico. Žal pa mislim da to ne bo dovolj, da bi se izvedba popravila sama od sebe (če te poleg občutka tudi dejansko rotira). To boš nato lahko reševal s snemanjem med izvedbo in non stop popravljanjem, da bo vse simetrično. Če imaš kak posnetek, prilepi. ;)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov