Danes je 23 Apr 2026, 22:50

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

David Brunšek

Re: David Brunšek

Odgovor26 Avg 2013, 19:56

michelangelo napisal/-a:DL do kolen je mišlen cel dvig z pavzo pri kolenih ali samo do kolen in dol (partialni gib)?
S katero vajo lahko nadomestim stoječi good morning?

Hvala za odgovore mladi mož ;)

Če sprašuješ za vajo, ki je vključena v nekatere Sheiko plane, so interpretacije različne. Jaz mislim, da gre za cel dvig s pavzo v težki poziciji z razlogom, da se le-ta ojača, a vseeno vadi celoten gib. Je pa res, da veliko ljudi zagovarja parcialno izvedbo, kar pa ima tudi svoj smisel (potrebno je manj regeneracije). Kako je dejansko mislil Boris Sheiko še nisem zasledil. :)

Stoječi good morning lahko zamenjaš za kako drugo vajo, kjer je fokus na zadnji verigi, GHR ali izteg trupa npr.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor26 Avg 2013, 20:00

uVex napisal/-a:se res opravičujem mi je že kar narodno postavljati vprašanja :) Res se zanimam, veliko tudi pregledam foruma itd. :))
Katere čevlje priporočata z juretam za fitnes in pa pas. Vem da za začetnika ni dober pas ampak zdaj že kar nekaj časa treniram in si nameravam kupit ene čevlje in pas. Do zdaj sem počepe delal bos ali v nogavicah nisem nosil čevljev. Prosim te če mi lahko poveš katere čevlje in pas ( če lahko poveš tudi kje jih kupiti in pa cena, številko imam 42-43). Najlepša hvala ;) 8-)

Kateri koli čevlji, ki imajo ravn in trd podplat so v redu. Mislim, da si tudi na forumu dobil nekaj konkretnejših predlogov, tako da ne bo problem izbrat takih, ki ti bodo udobni in všeč. ;) Lahko se uporabljajo tudi namenski weightlifting čevlji z dvignjeno peto, a niso poceni in ne koristijo vsem.

Pasu ne potrebuješ. ;)
Uporabniški avatar

uVex

Odgovor26 Avg 2013, 20:43

a pol je vseen če makse delam brez pasu? Nevem no men ga vsi priporočajo pri maxih. Kaj misliš?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor26 Avg 2013, 20:50

Če imaš mišice trupa dovolj močne, pasu ne rabiš. Eden izmed načinov, da imaš te mišice dovolj močne je tudi, da treniraš brez njega. :) Res pa ti zaradi dodatne opore lahko pomaga da dvigneš kak kg več - kar pa na vsakem treningu itak ni smiselno.

Če se dvigujejo res velike teže (npr. 200+ kg) ali zelo velik volumen bi lahko bili zaključki drugačni, a to zdaj še ni aktualno zate.

Kristijan

Odgovor03 Sep 2013, 18:24

Zdravo! Po pavzi bi pričel ponovno v fitnesu. Nisem začetnik, bi pa vseeno spet štartal z Mark Rippetoe-im programom, ker nimam ravno veliko časa in bi treniral 3× na teden z samo kompleksnimi vajami - trening 1: 3x5 počep, 3x5 bench press, 1x5 deadlift, ter trening 2: 3x5 počep, 3x5 ohp, 3x5 pendlay row. Kaj praviš? Treninge bi izmenjeval: 1, 2, 1 potem 2, 1, 2 in tako naprej.
Svetuješ drug program (upper/lower, kaj drugega) ali naj se držim tega? Kot skoraj vsak(?) želim lepo simetrično telo, napredek v moči, maso, izgubiti nekaj maščobe. Hrana bo kot sedaj raznovrstna/fleksibilna :mrgreen: Ne bom gledal tehtnico, ampak izgled v ogledalu :)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor03 Sep 2013, 20:28

Pozdravljen! :)

Starting strength je zelo dober program za točno tako situacijo kot je tvoja. Na dneve, ko imaš več časa, dodaš še kakšno asistenčno vajo (seveda tudi bolj kompleksno) in si zmagal.
Čez čas boš verjetno moral malenkost povečati volumen in/ali kak dan v tednu nameniti višji intenzivnosti (kaka RM serija) in program ti lahko dobro služi zelo dolgo. ;)
Uporabniški avatar

uVex

Odgovor03 Sep 2013, 21:25

David te lahko vprašam s čim trekaš kar poješ(makrote). Do sedaj sem sam uporablajal fitday, ampak mi gre na živce ker šteka in porabim 20 min da vse dam notri. Premišlujem o fitdayu, pri njem pa me moti, da ne nastavi decimalk ko računa hranila, kar pa ni praktično ( tu je fitday natančen na decimalko). Ker jem zelo veliko raznovrstne hrane 5-6 obrokov in če bi pri vsaki hrani tiste decimalke odstopale konec dneva nanese kara veliko odstopanje. Kaj mi svetuješ ( lahko to popravim na myfitnesspall ali mi svetuješ kaj drugega? ) Hvala za tvoj odgovor. :) ;)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor03 Sep 2013, 21:49

Jaz uporabljam MyFitnessPal. Mi pa velikokrat makrote uspe zelo priližati ciljnim že na pamet, tako da vnesem zvečer na hitro za cel dan nazaj. Nato pa pri večerji dopolnim, če kaj manjka.

Kar se tiče decimalk: če nimaš zelo nizkega vnosa, se s tem ni treba obremenjevati. Ker se vrednosti zaokrožujejo na cele številke, se napake pojavljajo tako navzgor, kot navzdol. Na dolgi rok se torej precej poglihajo. Odstopanja od realnega vnosa so vedno prisotna - tudi v živilu se redko nahaja točno toliko kot piše na ovitku (niti na celo cifro natančno ne). Kar šteje je konsistentnost čez daljše obdobje in - res - večja natančnost, ko je vnos nizek in so te napake lahko relativno gledano večje. ;)

Kristijan

Odgovor04 Sep 2013, 18:09

David Brunšek napisal/-a:Pozdravljen! :)

Starting strength je zelo dober program za točno tako situacijo kot je tvoja. Na dneve, ko imaš več časa, dodaš še kakšno asistenčno vajo (seveda tudi bolj kompleksno) in si zmagal.
Čez čas boš verjetno moral malenkost povečati volumen in/ali kak dan v tednu nameniti višji intenzivnosti (kaka RM serija) in program ti lahko dobro služi zelo dolgo. ;)

Hvala! Razumem kaj hočeš povedat. Kako je pa z deload-om v mojem primeru?

hex

Odgovor05 Sep 2013, 17:51

kaj je narobe ce pri počepu ostaja en kolk višje od drugega? Kot da je cela medenica rotirana. Enako se opazi tudi med sedenjem in ob forsiranju v simetrično lego zelo močno boli. Kako to popravit
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov