Danes je 26 Apr 2026, 16:09

prehrana

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

gujdek

Re: prehrana

Odgovor08 Mar 2014, 11:20

kefets napisal/-a:Se opravičujem. Včasih me zanese, ampak ravno zaradi slabih izkušenj. Ni pa moj namen vse metati v isti koš. Moj namen je predvsem, da ljudje najprej poskusijo s čim drugim, recimo kot pravi Zeratrem, spreminjanjem nečesa pri prehrani, torej stilu prehranjevanja, ne pa takoj zavit k zdravniku in začet jest tablete

Razumem in s tem se tudi strinjam. Ampak sedaj govoriva o vedenju bolnikov in ne zdravnikov. Normalen zdravnik predpostavi, da že mora biti hudo, da je nekdo zaradi prebavnih težav prišel do njega. Še vedno se v štartu opravi anamneza a kaj to pomaga, če je reakcija ljudi ponavadi "sem poskusil že vse, pa še vedno boli". Predpis zdravila je tu potem logična posledica in tudi zahtevan s strani ljudi, ki zdravnika obiščejo.
kefets napisal/-a:Osebno me najbolj moti, da stroka vedno govori kak je črno belo in da je belo črno -> recimo če vzamem žled, ki nas je prizadel letos. Vse te teorije zarote so zelo napihnjene, je pa tudi res, da stroka sama sebe zavaja. Govorijo ravno o črnem in belem, torej v tem primeru, kako je to normalno in na veliko razlagajo pojave. Za mene na žalost to ni niti malo normalno. Če spremljaš malo boljše okolico, vidiš, da ni vse tako naravno kot govorijo.. Pred parimi leti sem videl od doma celotno pohorje. Danes, tudi ko je sončno, vidim le meglo.

Stroka pri informiranju splošne javnosti uporablja čim bolj laično razlago in s tem namenom tudi izdana v medije. Na primeru žleda, se javnosti na kratko pojasni, zakaj pride do pojava. Razlage so v popularnih medijih vedno črno na belem, ker je to tudi zahteva medijev in ljudi, ki to berejo.

Pomisleki, omejitve in alternative teh črno-belih teorij žleda ali kakšnega drugega pojava, sodijo v bolj strokovno literaturo in se v medijih iz katerih ti dobivaš informacije ne razpravlja on njih. Se mi zdi malo ironično, da v zgornjem primeru bolnika predlagaš, da bi moral sam raziskati vzroke svojih težav preden gre po zdravila, v tem primeru pa pričakuješ, da bodo podrobne razlage atmosferske fizike servirane na pladnju v nekem poljudnem mediju.

Napiši mail na ARSO in jih prosi za razlago tvojega opažanja megle nad pohorjem, navsezadnje so javno financirana agencija in lahko pričakuješ odgovor.

Če jim ne zaupaš več in meniš, da so površni in nekaj skrivajo, potem priporočam, da se bolje zaščitiš. So namreč odgovorni za spremljanje in obveščanje o večini potencialnih okoljskih nevarnostih iz tvojega širšega okolja.

kefets napisal/-a:Večina znanstvenikov zagovarja svojo tezo in ne sprejema drugih mnenj. Zopet, ne mečem vseh v isti koš.

Še enkrat te citiram:
kefets napisal/-a:Jaz delam tako, da pač prebiram razne članke in oz. izkušnje drugih (vedno googlam..) in potem probam na sebi. Na študije se ne zanašam nikoli.

Kako lahko torej sodiš, da večina znanstvenikov zgolj zagovarja svojo tezo in ne sprejema drugih mnenj? Predvidevam, da se ne srečuješ pogosto s stokovnimi članki, ki so pred objavo v reviji recenzirani s strani uredniškega odbora (znanstvenikov), članki pa citirajo na desetine mnenj drugih znanstvenikov.
Postavitev hipoteze je res način kako se raziskovanje začne, glavni del pa predstavlja test te hipoteze, kjer so upoštevana mnenja tako lastnih izsledkov kot rezultatov in mnenj ostale stroke. Med njimi so tudi mnenja tistih, ki z ljudmi delajo dnevno v praksi.

Ne vem sicer če ima smisel, da to razlagam, ker je tvoje mnenje ustvarjeno na prebranih povzetkih raziskav s strani medijev in ostalih posameznikov in ne iz originalnih virov.

kefets napisal/-a:Ni povezana z Nato. Je pa moje mišljenje tako, da raka povzroča stres na naše telo, pa naj so to strupi iz prehrane, zraka,.. je pa dejstvo, da se forsira ''zdravila'', samo da se služi, medtem ko so naravna zdravila kot so recimo konoplja in ne tako naravni intravenozni pripravki brez stranskih učinkov in ravno tako učinkoviti.

S teorijo stresa bi se strinjal. Z opombo, da je ta mehanizem "stresa" oz. poškodbe DNK s pomočjo številnih vej znanosti in raziskav danes poznan na nivoju od DNK do celotnega organizma. Tebi se zdijo vse te podrobnosti in kompleksni mehanizmi nepomembni, predstavljajo pa osnovo za razvoj metod zdravljenja, vključujoč kanabinoide in ostale "pripravke".
Tvoje izjave, da obstajajo ENAKO učinovita zdravila BREZ stranskih učinkov in se zaradi blokade farmacevtske stroke ne uporabljajo, pa je dovolj zgovorna sama po sebi in je ne bom komentiral.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog

kefets

Odgovor08 Mar 2014, 11:56

Moja mnenja še imajo veliko lukenj, a jih vsaki dan spreminjam vsaj za malo. Zelo mi je všeč, ko mi kdo nasprotuje in nima enakega mnenja. Iz tega se največ naučim. Nikakor nisem taka oseba, ki bi samo svoje ''terala''. Zelo rad berem tudi tvoja razmišljanja, zato me zanima še tvoje mnenje glede tega, kar si rekel da ne boš komentiral.

gujdek napisal/-a: Tvoje izjave, da obstajajo ENAKO učinovita zdravila BREZ stranskih učinkov in se zaradi blokade farmacevtske stroke ne uporabljajo, pa je dovolj zgovorna sama po sebi in je ne bom komentiral.
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor08 Mar 2014, 19:00

kefets napisal/-a:Moja mnenja še imajo veliko lukenj, a jih vsaki dan spreminjam vsaj za malo. Zelo mi je všeč, ko mi kdo nasprotuje in nima enakega mnenja. Iz tega se največ naučim. Nikakor nisem taka oseba, ki bi samo svoje ''terala''. Zelo rad berem tudi tvoja razmišljanja, zato me zanima še tvoje mnenje glede tega, kar si rekel da ne boš komentiral.

Tisto zgoraj ni bilo nič osebnega, zdelo pa se mi je smiselno povedat, da se mi tvoj pristop pri razumevanju preveč posplošen glede na kompleksnost tematike o kateri govoriva in preveč podoben tej poplavi pisanja brez dokazov, ki jo danes prevečkrat videvamo po socialnih omrežjih in medijih.

Kar se tiče mojega mnenja glede alternativnih zdravil. Nekaj je zmanjšanje in dodatek k zdravljenju raka s pomočjo kanabinoidov in podobnih sestavin, temu nikakor ne nasprotujem. Drugo pa je prodajanje izvlečkov in olj, ter prepričevanje s čustveno nabitimi zgodbami čudežno ozdravljenih primerov, ki se predstavljajo kot norma, v resnici pa so izjema. To je mazaštvo.
Ubijanje rakavih celic s pomočjo raznih sestavin na primerih posameznih celic ali modelnih organizmov ni ravno enako prenosljivo na zapleten človeški organizem.

V medijih slišiš samo zgodbe posameznikov in aktivistov, ki so čudežno ozdraveli z stradanjem ali kakšno podobno alternativno terapije. Samo v Sloveniji je na tisoče tistih, ki so preživeli raka s pomočjo modernih medicinskih metod, taka ozdravitev pa je danes za medije in žal tudi za splošno javnost nezanimiva. Po drugi strani pa vsak alternativno ozdravljen posameznik postane aktivist in promotor neke terapije za katero lahko trdi le, da je delovala pri njemu in tudi mediji z veseljem širijo njegovo zgodbo.
Če je neka terapija medijsko izpostavljena, še ne pomeni, da je to najboljša možnost za zdravljenje ali preživetje. Vrstni red prikazov na googlu, pa tudi bazira na klikih in ne razumnosti.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

uVex

Odgovor08 Mar 2014, 20:34

gujdek te lahko vprašam kaj si po izobrazbi, ker vidim, da veliko veš in se zanimaš za veliko različnih stvari. Upam, da seveda vprašanje ni preveč osebno :)
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor09 Mar 2014, 09:40

uVex napisal/-a:gujdek te lahko vprašam kaj si po izobrazbi, ker vidim, da veliko veš in se zanimaš za veliko različnih stvari. Upam, da seveda vprašanje ni preveč osebno :)

Dipl. dietetik in poooočasi proti koncu magisterija.

Preveč je tematik, ki me zanimajo, še vedno pa je večina komentiranih z moje strani (upam da) vsaj okvirno povezana s prehrano. :)

Blog

blossom

Odgovor09 Mar 2014, 12:43

gujdek napisal/-a:
uVex napisal/-a:gujdek te lahko vprašam kaj si po izobrazbi, ker vidim, da veliko veš in se zanimaš za veliko različnih stvari. Upam, da seveda vprašanje ni preveč osebno :)

Dipl. dietetik in poooočasi proti koncu magisterija.

Preveč je tematik, ki me zanimajo, še vedno pa je večina komentiranih z moje strani (upam da) vsaj okvirno povezana s prehrano. :)

Se še jaz priključim z vprašanjem :) Kje pa si študiral dietetiko?
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor09 Mar 2014, 22:19

V Izoli. Še vedno jo. ;)

Zdaj pa nehajte smetit z off-topicom, za ta namen obstaja michelangelov dnevnik.

:D

Blog
Uporabniški avatar

uVex

Odgovor10 Mar 2014, 14:33

Haha zanimivo tudi sam se se odlocal za dietetiko pa nevem se ti zdi faks zelo tezek? Ker se zanimam za ta studij in imam letos priloznost za vpis. Kolikor vem so problemi potem pri zaposlitvi..? Se opravicujem za smetenje haha

Johnny

Odgovor10 Mar 2014, 20:18

gujdek napisal/-a:Obstaja dolgoročno tveganje PPI-jev (osteoporoza ipd.) ampak za eradikacijo H.pylori krajša kura PPI-jev ne predstavlja hudega tveganja. Tako da se s kefetsom glede tega ne bi strinjal, če pomaga enemu ni nujno, da je to rešitev tudi za drugega. Tudi jaz poznam osebno ljudi, ki so poskusili z xy dieto, encimi, Betainom, antacidi po obroku ipd. in zaradi neuspešnosti psihično konkretno trpeli, na koncu pa so v nekaj tednih problem popolnoma odstranili s kuro PPI-jev.

Je možno da PPI-ji tudi kratkoročno povročijo krhke kosti ? Sprašujem namreč, ker je dotična oseba imela v 3 mesecih 2 zloma. Enkrat gleženj, drugič zapestje, obakrat pri rahlem padcu pri katerem dvomim, da bi osebi z normalnimi kostmi povzročila poškodbo. PPI-je jemlje že kar dolgo časa, približno eno leto. Baje nima okužbe z H.plyori. Je bolj logična razlaga slaba absorbcija hranil ali pomankanje zaradi izločanja živil? Drugače je bo sedaj poizkusila z prebavnimi encimi pred vsakem obroku.
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor11 Mar 2014, 11:06

uVex napisal/-a:Haha zanimivo tudi sam se se odlocal za dietetiko pa nevem se ti zdi faks zelo tezek? Ker se zanimam za ta studij in imam letos priloznost za vpis. Kolikor vem so problemi potem pri zaposlitvi..? Se opravicujem za smetenje haha

ZS.
Johnny napisal/-a:Je možno da PPI-ji tudi kratkoročno povročijo krhke kosti ? Sprašujem namreč, ker je dotična oseba imela v 3 mesecih 2 zloma. Enkrat gleženj, drugič zapestje, obakrat pri rahlem padcu pri katerem dvomim, da bi osebi z normalnimi kostmi povzročila poškodbo. PPI-je jemlje že kar dolgo časa, približno eno leto. Baje nima okužbe z H.plyori. Je bolj logična razlaga slaba absorbcija hranil ali pomankanje zaradi izločanja živil? Drugače je bo sedaj poizkusila z prebavnimi encimi pred vsakem obroku.

O vplivu na prebavo beljakovin, smo v preteklosti že debatirali. Vpliv na metabolizem kosti naj bi imel nekaj skupnega z kalcijem, a ne s tistim v prehrani ampak bolj z lokalnim metabolizmom kostnega tkiva. Bolj verjeten je vpliv PPI in ostalih zdravil na receptorje prek katerih delujejo v želodcu, saj naj bi hkrati delovali tudi na podobne receptorje na celicah kostnega tkiva.
Bi ti predlagal, da kontaktiraš kakšnega gastroenteorologa, ker bi morali biti na tekočem glede tega.
Povezava med PPI in vplivom na zdravje kosti je kompleksna, sploh pri dolgoročnem jemanju in kakor sem seznanjen, ne gre nujno za vzročno povezavo ampak bolj za sočasne faktorje prisotne pri bolnikih, ki se jim predpisuje dolgoročno terapijo s PPI in ostalimi zaviralci kisline.

Tukaj je IMO ključna stvar, ki sta jo omenila Kefets in Zeratrem - zdravila uporabljamo takrat, ko jih res potrebujemo.

Blog
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov