Danes je 23 Apr 2026, 14:38

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

Anel

Re: David Brunšek

Odgovor23 Maj 2014, 14:03

Lahko deliš katere vaje delaš?
Uporabniški avatar

uVex

Odgovor23 Maj 2014, 16:06

Več ali manj počeši, bench, deadlift, pullupe, pa kakšna izolacija pač osnovne. Point je, da sem pri obtežitvi visel z droga in preveč spostil mišice in ko sem se potegnil gor se "sunil" na hitro in ker mišice niso opravile svojega dela je prišlo do premika ploščic. Bomo videli kako bo do srede
Uporabniški avatar

Anel

Odgovor23 Maj 2014, 19:19

Mislil sem vaje ki si jih dobil za zjutraj in zvečer od fizioterapevta
Uporabniški avatar

Zeratrem

Odgovor24 Maj 2014, 10:28

Punca je imela operacijo popkovne kile pred mesecem dni. Neprijetnih občutkov v trebušni mišici ne zaznava. Ta teden, 4 tedne po operaciji, sva začela s treningi (osnovne vaje kot vedno). Kila ima genetski izvor (veliko njenih sorodnikov je bilo operiranih za isti tip kile), ki jo je liftanje najbrž nekoliko dodatno izzvalo.

Za vodilo imava: "delaj vse, kar si prej, dokler se ne pojavi bolečina/neprijeten občutek". Se ti zdi pristop in to, da sva ignorirala generični nasvet osebnega zdravnika (3 mesece mirovanja), smiselna odločitev?

Hvala za info.
Mati, masla bi!
Uporabniški avatar

BostjanBavcon

Odgovor24 Maj 2014, 19:39

Zloraba GH ... pol pa operacija.

Djmisq

Odgovor28 Maj 2014, 21:42

@David: Nisem nič z žogico po kakih kosteh pritiskal.

Danes sem bil pri Čeboklju. Imam vnetje dolge glave bicepsa ki se drži ramena (če sem prav razumel). Zaradi tega je občutek v rami, kot da niso sklepi "naoljeni" in se ribajo, kadar jih rotiram v tej poziciji:

http://lakesidefitness.net/wp-content/u ... ationB.jpg

Svetoval mi je, naj ramo vsak dan raztezam in naj dodam vaje za rotatorno manšeto z bandsi. In da naj delam od začetka ko bo bolje delam z lastno težo, in naj okrepim sklepe oziroma vezi - KAKŠNE VAJE PREDLAGAŠ?

Kar se tiče križa, pa mi je svetoval naj se še naprej sproščam z žogico in še dve vaji mi je pokazal. Včeraj sem si z žogico še močneje sprostil glute in mi je blo bolje, danes ko sem se zbudil pa me je precej bolel križ ceu dan. Naj jih par dni pustim na miru ali naj z žogico sproščam vsak dan? Zdaj pa res upam, da bo kmalu bolje, čeprav zaenkrat pri križu nekaže tako, so pa gluti že precej manj občutlivi po par kratnem sproščanju z žogico :)
Uporabniški avatar

uVex

Odgovor28 Maj 2014, 22:12

dober si da toliko časa lahko brez treninga zdržiš, sam sem moral biti 5 dni brez aktivnosti in se mi je skoraj odtrgalo.. :D

Djmisq

Odgovor29 Maj 2014, 12:52

uVex napisal/-a:dober si da toliko časa lahko brez treninga zdržiš, sam sem moral biti 5 dni brez aktivnosti in se mi je skoraj odtrgalo.. :D

Sem se psihično prepričal, da je treba potrpet in mi je trenutno cilj zgolj okrevati, potem pa počasiiii začet z trengi in popravit tehniko. Sem se pa marsičesa naučil iz tega in bolje da me je zdaj izučilo, kot čez 2-3leta ko bi bila poškodba bistveno večja ob večjih bremenih :D :)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor31 Maj 2014, 18:46

Zeratrem napisal/-a:Punca je imela operacijo popkovne kile pred mesecem dni. Neprijetnih občutkov v trebušni mišici ne zaznava. Ta teden, 4 tedne po operaciji, sva začela s treningi (osnovne vaje kot vedno). Kila ima genetski izvor (veliko njenih sorodnikov je bilo operiranih za isti tip kile), ki jo je liftanje najbrž nekoliko dodatno izzvalo.

Za vodilo imava: "delaj vse, kar si prej, dokler se ne pojavi bolečina/neprijeten občutek". Se ti zdi pristop in to, da sva ignorirala generični nasvet osebnega zdravnika (3 mesece mirovanja), smiselna odločitev?

Hvala za info.

Načeloma je po taki operaciji treba paziti na to, da se mesto, kjer so šivi (in morebitna mrežica) med celjenjem ne poškoduje zaradi naprezanja. Torej gre se bolj zato, da se ne bi zadeva nenadoma ponovila.

3 mesece izogibanja vsem aktivnostim je za športnika pri taki zadevi najbrž res pretiran nasvet, vseeno pa bi predlagal, da še nekaj časa pazi na to, da ne pretirava pri obremenitvah, kjer je treba za pravilno izvedbo imeti velik pritisk v trebušni votlini (max. effort počepi, deadlifti in podobno). Upoštevanje tega in izogibanje vajam, ki niso prijetne - kot si omenil, pa se mi zdi čisto ok! ;)

Pa hitro okrevanje in vračanje k starim težam!
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor31 Maj 2014, 19:00

Djmisq napisal/-a:@David: Nisem nič z žogico po kakih kosteh pritiskal.

Danes sem bil pri Čeboklju. Imam vnetje dolge glave bicepsa ki se drži ramena (če sem prav razumel). Zaradi tega je občutek v rami, kot da niso sklepi "naoljeni" in se ribajo, kadar jih rotiram v tej poziciji:

http://lakesidefitness.net/wp-content/u ... ationB.jpg

Svetoval mi je, naj ramo vsak dan raztezam in naj dodam vaje za rotatorno manšeto z bandsi. In da naj delam od začetka ko bo bolje delam z lastno težo, in naj okrepim sklepe oziroma vezi - KAKŠNE VAJE PREDLAGAŠ?

Kar se tiče križa, pa mi je svetoval naj se še naprej sproščam z žogico in še dve vaji mi je pokazal. Včeraj sem si z žogico še močneje sprostil glute in mi je blo bolje, danes ko sem se zbudil pa me je precej bolel križ ceu dan. Naj jih par dni pustim na miru ali naj z žogico sproščam vsak dan? Zdaj pa res upam, da bo kmalu bolje, čeprav zaenkrat pri križu nekaže tako, so pa gluti že precej manj občutlivi po par kratnem sproščanju z žogico :)

Ta težava z bicepsom je neverjetno pogosta v zadnjem času. Običajno je vzrok slaba gibljivost ramen in napačna izvedba potiskov (nepopolna iztegnitev rok, slaba izvedba zaradi slabe mobilnosti ipd.).

Bistvo je da izboljšaš gibljivost ramen. Zato ti je tudi fizioterapevt svetoval raztezanje. Tukaj res ni neke umetosti - statično raztezaj ramena v vse strani, še posebej pa v izteg za glavo. Tukaj je nekaj uporabnih povezav: viewtopic.php?f=12&t=261
viewtopic.php?f=14&t=23&p=15503#p15503

Del težav je lahko tudi v slabi mobilnosti prsnega dela hrbtenice (thoraic spine mobility).

Vaje za krepitev rotatorne manšete ti je predlagal najbrž zato, ker je slaba aktivnost teh mišic povezana s slabo pozicijo sklepa (nadlahtnica ni v najlepšem položaju) in to onemogoča pravilno sledenje. Kar prispeva k draženju bicepsa. Oboje - slaba mobilnost in to - je povezano in odvisno eno od drugega.

Glede gluteusov, lahko kak dan počakaš, če se ti zelo razboli od masaže, sicer pa bi moral to rešiti v maksimalno parih zaporednih dneh. Zakaj te še naprej boli križ, res ne vem. Lahko da imaš zakrčen še quadratus lumborum in/ali iliposoas. Kdaj pa so se težave pojavile? Ali si slučajno menjal jogi v zadnjem času? Pri športnikih je lahko tudi pretrda vzmetnica vzrok takih bolečin.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov