Danes je 19 Apr 2026, 21:23

Vitamini, minerali, antioksidanti

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo

alpha

Vitamini, minerali, antioksidanti

Odgovor22 Avg 2012, 20:17

Katerih izdelkov se poslužujete? Opazite razliko pri jemanju?

Še posebej me zanima za magnezij in cink. Predvsem slednjega naj bi imela večina ljudi premalo, zato me zanima, kje se ga najbolj splača kupit? In ko smo že ravno pri tem, ju je boljše jemati skupaj v obliki ZMA ali ločeno?

alpha

Re: Vitamini, minerali, antioksidanti

Odgovor24 Avg 2012, 12:25

Praznih tem pa res nisem navajen na tem forumu :)

Bodie

Odgovor24 Avg 2012, 13:11

Tudi mene zanima. Sam jemljem trenutno po 1 tableto ONE a day na dan, pa še vitamin C v prahu. Torej kaj bi še priporočali? Ali bi bilo dobro dodati še kakšen magnezij+kalcij in pa še cink?

Tiramisu

Odgovor24 Avg 2012, 13:13

Več let sem redno jemal one-a-day, kalcij-magnezij, b complex, zma. Pred pol leta sem vse to praktično črtal, oz. vzamem vsake toliko, če se spomnim. Redno jemljem le veliko C Vitamina.
Zdi se mi, da ni nobene razlike.
Uporabniški avatar

Prevtzer

Odgovor24 Avg 2012, 13:58

David Brunšek napisal/-a:Meni ni nobena multi vitaminska formula všeč, ker je navadno notri vsega po malo, rabiš pa le redke stvari dodatno dodajati.

Večinoma je notri cela lopata B-vitaminov, ki jih itak dobiš dovolj iz hrane, te oblike ki so notri pa so ponavadi še slabo absorbilne in se drugače metabolizirajo kot "pravi" vitamini.
Konkretno pri B-kompleksu je ponavadi B12 v obliki cyanocobolamina, namesto veliko boljšega methylcobalamina (1000× boljša absorbcija in sposobnost doniranja metila). B6 pa v obliki pyridoxina, namesto boljšega P-5-P. Logično sta te dve obliki veliko dražji in zato se ju sploh ne splača dodajat (če nisi bolan, imaš tega dovolj v hrani).

Tudi drugih vitaminov in mineralov na splošno v prehrani ni premalo, ČE ješ raznoliko. Na veliko se celo dodajajo živilom med proizvodnjo. Edino, od česar bi lahko imel korist, je dodaten C-vitamin, malo cinka in pozimi D-vitamin. To pa kupiš posebej in pride zelo poceni. ;)
Uporabniški avatar

michelangelo

Odgovor24 Avg 2012, 14:32

Dolgo časa sem jemal One a day ali Ultra AZ in omega3. Zdaj sem že 1 leto brez in nisem opazu razlike v kakršnem koli smislu.
Jamlem samo C-vit iz DM vsak dan.
»ma jeva k kralja.....brt dela ful rižote, različne rižote...«
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor24 Avg 2012, 16:39

Razlike ni, ker je pomankanje vitaminov v razvitem svetu zelo redko in če ti vitaminov ne primankuje boš redko opazil razliko. :)

To ne pomeni, da imajo vsi optimalne količine vsega, ampak tisto, kar se splača dodajat in je dokazano da lahko koristi v malo večjih količinah od običajnih, sem pa vse omenil v citatu, ki ga je prilepil Prevtzer (hvala!).
Hkrati je bolje ostani zmeren, kot pa iti v katerikoli ekstrem, vsaj dokler niso zadeve zelo obširno raziskane. Pred leti so vsi dodajali veliko E-vitamina kot super antioksidant (tudi mega doze), ki se je kasneje izkazal v takih količinah kot potencialno kancerogen na prostati. ;)

Moj nasvet je torej: malo c-vitamina, malo cinka in po potrebi d-vitamin (tega poleti po moje rabijo le redki, predvsem temnejše polti). V to kategorijo mogoče pade še ribje olje oz. dha.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor24 Avg 2012, 16:44

Kar se tiče prvotnega vprašanja:
ZMA je samo način kako dražje prodati mešanico magnezija, cinka in b-vitamina. Dostikrat si ZMA kdo predstavlja kot neko kemijsko čudno, kjer so v eno molekulo povezani vsi trije elementi. So pa preprosto tri ločene stvari v eni dozi. Če to zaužiješ ločeno iz različnih kapsul, je povsem enako. ;)

Če boš jemal Mg in Zn ali pa ZMA, je tvoja odločitev. Res je, da so nekatere študije pokazale tudi pomankanja magnezija pri nekaterih skupinah ljudi in da bi v tem primeru koristil, ampak na splošno sam tega nisem opazil, tako da mora vsak zase ugotoviti, ali rabi, ali ne. Magnezij pri zdravih, aktivnih in tistih, ki jedo raznoliko ni ravno stvar, ki bi jo "serijsko" priporočal kot potreben dodatek. :)

Nino

Odgovor24 Avg 2012, 17:32

Kaj si mislil s tistim glede ribjega olja? Se ga splača dodajat ali ne? 10 g dnevno oz. 3g EPA in DHA skupno?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor24 Avg 2012, 19:27

Zaenkrat kaže, da bolj ja kot ne. :) 10 g je kar visoka doza. No, če imaš denar ok; če si študent ali "študent", pa je polovica tega tudi ok ... :)
Naslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov