Danes je 25 Apr 2026, 04:48

prehrana

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

David Brunšek

Re: prehrana

Odgovor28 Sep 2012, 19:32

Vsekakor je smiselno, da se prahranjuješ tako, da se počutiš dobro. ;) Pametno je samo vedeti, da je tvoj pH krvi v vseh primerih enak in da je razlog kje drugje. :)
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor28 Sep 2012, 19:36

Tako kot je David napisal, pH krvi je strogo reguliran, tudi če pH test pokaže kisel urin, to nima nobene veze z zakisanostjo krvi ampak zgolj urina, ki je mimogrede odpadni produkt telesa. Na Quackwatch je doskrat kakšen mit lepo predstavljen:
http://www.quackwatch.org/01QuackeryRel ... oral2.html
Če si se počutil bolje po spremembi prehrane, to nima popolnoma nobene veze s pH ki bi ga živilo ustvarilo, ampak zgolj zaradi pametnejše izbire živil, ki tebi očitno precej bolj ustreza.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog

alpha

Odgovor28 Sep 2012, 21:03

V knjigi od Sanje Lončar - Resnice in zmote o osteoporozi in knjigi od taiste avtorice Resnice in zmote o kandidi piše, da je glavni problem pri vnašanju pretežno kislih živil v tem, da telo za razkisovanje uporablja kalcij iz zobovja in kosti, saj ima le-ta pH 14. To v zrelih leti povzroči osteoporozo iz razne probleme z zobovjem. Z "kislim" telesom bi naj bile povezane tudi skoraj vse bolezni sodobnega časa, vključno z rakom, tumorji, itd.
Tako na kratko povedano. Koliko od tega dejansko drži, je pa težko reči. Zaenkrat še nikjer nisem zasledil dobre polemike med strokovnjaki obeh polov.¸
Nekaj o tem je tudi napisano na http://www.zazdravje.net/
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor28 Sep 2012, 21:58

alpha napisal/-a:V knjigi od Sanje Lončar - Resnice in zmote o osteoporozi in knjigi od taiste avtorice Resnice in zmote o kandidi piše, da je glavni problem pri vnašanju pretežno kislih živil v tem, da telo za razkisovanje uporablja kalcij iz zobovja in kosti, saj ima le-ta pH 14. To v zrelih leti povzroči osteoporozo iz razne probleme z zobovjem. Z "kislim" telesom bi naj bile povezane tudi skoraj vse bolezni sodobnega časa, vključno z rakom, tumorji, itd.
Tako na kratko povedano. Koliko od tega dejansko drži, je pa težko reči. Zaenkrat še nikjer nisem zasledil dobre polemike med strokovnjaki obeh polov.¸
Nekaj o tem je tudi napisano na http://www.zazdravje.net/

Za vsako preprečevanje kislosti krvi, telo uporablja pufre ki jih pridobiva iz kosti (eden od razlogov zakaj se je včasih mislilo da visok vnos B povzroči osteoporozo). Seveda morajo holisti poudarit kako telo izgublja ta kalcij in se zraven še zmislijo da to povzroči vse poznane bolezni. Pozabijo pa povedat da telo izgubo kalcija nadomesti s povečano absorbcijo s prebavil, pa tudi ni dokazov da povečana prisotnost kalcija v urinu dejansko pomeni izgubo kostne mase.In če še malo dodam:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21529374
CONCLUSIONS:
A causal association between dietary acid load and osteoporotic bone disease is not supported by evidence and there is no evidence that an alkaline diet is protective of bone health.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18842807
CONCLUSION:
Evidence suggests a linear association between changes in calcium excretion in response to experimental changes in net acid excretion. However, this finding is not evidence that the source of the excreted calcium is bone or that this calciuria contributes to the development of osteoporosis.

To so meta-analize, kar pomeni da je zaključek na podlagi 55 (1.članek) in 25 (2.članek) različnih raziskav.
Pa še na temo beljakovin:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22139564
There is no evidence that high protein intake per se would be detrimental for bone mass and strength.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog

alpha

Odgovor28 Sep 2012, 22:05

Zdaj smo pa res zaključili :D
Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor28 Sep 2012, 22:37

Nimam kaj dodat. Ne na zelenjavo, ne na pH. :D

Mogoče samo tole; izključno kot zanimivost. Imamo več pufrskih sistemov v telesu. Ledvica so najučinkovitejši puferski sistem, a rabijo nekaj dni, da uspešno izravnajo pH. Na srečo poznamo tudi hitrejše pufrske sisteme med katerimi je zelo zanimiv in pomemben dihalni pufrski sistem. Če je telo preveč zakisano, centralni in periferni kemoreceptorji preprosto spodbudijo telo k dihanju. S tem izdihamo več CO2, količina v telesu se zmanjša in pH se zviša. V nasprotnem primeru, če je telo v preveč bazičnem okolju (da, tudi to je možno), se dihanje zavre, izdihamo manj CO2, pH se niža.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor28 Sep 2012, 23:00

Da pristavim še svoj majhen lonček h Gujdekovi odlični razlagi: povečan vnos beljakovin dejansko celo izboljša kostno maso. ;)

- Dawson-Hughes B, Harris SS, Rasmussen H et al. Effect of dietary protein supplements on calcium excretion in healthy older men and women. J Clin Endocrinol Metab 2004;89:1169-73.
- Geinoz G, Rapin CH, Rizzoli R et al. Relationship between bone mineral density and dietary intakes in the elderly. Osteoporos Int 1993;3:242-8.
- Cooper C, Atkinson EJ, Hensrud DD et al. Dietary protein intake and bone mass in women. Calcif Tissue Int 1996;58:320-325.
Uporabniški avatar

inal3igh

Odgovor30 Sep 2012, 11:45

če se da morda kateremu malo podebatirat o IIFYM..

osebno sem zelo ne-pristaš kakšne ketoze in zelenjavnih overdose-ov (pri sebi opažam, da mi sicer - predvsem doma za vikend - paše pojesti zelo veliko zelenjave, ampak posledično sem potem še 2 dni konkretno napihnjena in se nasploh ne počutim najboljše), tudi trenutno zelo "fashionable" paleo mi ne diši (sploh ob kakšnem surovem mesu, jajcih..takoj pomislim na wc :lol: )...pač mislim, da mora vsak najti neko ravnovesje oziroma prehrano, ki mu ustreza in hkrati omogoča doseganje ciljev (tako da na nek način je to IIFYM)

kjer pa opažam probleme (enako težavo sem zasledila tudi v enem izmed dnevnikov na tem forumu): če si recimo pripravljam obroke doma, so večinoma taki, da si lahko na easy zračunam sestavo (rečimo temu da so "clean" - npr. ovseni, skuta, otrobi, svašta B mešanic..skratka stvari, kjer vse piše na škatli :D ), če pa začnem jesti npr. čokolado (dobro to je ekstremen primer) mi odlomi in pojem veliko preveč, hkrati pa opažam, da sem takoj spet lačna..enako v primeru kakšne druge hrane, ki ni tako natančno odmerjena - glede tega mi je jasno, da je vse v buči, ampak me zanima, kako ste se navadili na uživanje hrane, ki je ni mogoče čisto natančno secirati na makrote? (p.s. obstaja kak app s katerim se da enostavno voditi evidenco, ali sem preveč apple freak :oops: )

prav tako opažam, da predvsem guruja bolj malo pišeta o uporabi B pripravkov (whey, casein..), ali večino hranil vnašata s trdo hrano? kaj pa kakšne beljakovinske ploščice (glede na to da sem sama v USA praktično živela od tega - pač princip "hudoooo-to-je-treba-probat" :shock: )? nič?

in pa še morda najbolj butasto vprašanje..najbrž princip o koncentraciji OH okoli treninga velja tudi za IIFYM, ali ne :?:
Cowards never start. The weak never finish. Winners never quit.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor30 Sep 2012, 12:32

Oprosti za tale roman, inal3igh. Sama si kriva, kaj si mi pa vrgla kost! :D

inal3igh napisal/-a:kjer pa opažam probleme (enako težavo sem zasledila tudi v enem izmed dnevnikov na tem forumu): če si recimo pripravljam obroke doma, so večinoma taki, da si lahko na easy zračunam sestavo (rečimo temu da so "clean" - npr. ovseni, skuta, otrobi, svašta B mešanic..skratka stvari, kjer vse piše na škatli :D ), če pa začnem jesti npr. čokolado (dobro to je ekstremen primer) mi odlomi in pojem veliko preveč, hkrati pa opažam, da sem takoj spet lačna..enako v primeru kakšne druge hrane, ki ni tako natančno odmerjena - glede tega mi je jasno, da je vse v buči, ampak me zanima, kako ste se navadili na uživanje hrane, ki je ni mogoče čisto natančno secirati na makrote? (p.s. obstaja kak app s katerim se da enostavno voditi evidenco, ali sem preveč apple freak :oops: )

Pri hrani, ki jo kupiš je ugotoviti macrote zelo enostavno. Tudi čokolade imajo večinoma te podatke napisane na zadnji strani. Edina težava so obroki v restavracijah, kjer lahko vrednosti le ugibaš. A s časom postaneš tudi pri tem kar točna in če nisi zelo omejena z vnosom, se da tudi z rednimi obroki zunaj lepo shajati. ;)

Problem, ki ga omenjaš je predvsem v tem, da se je nekaterim (vključno z mano do pred nekaj meseci/leti) težko odvaditi povezovati hrano, ki je bila dolgo časa "prepovedana" s prenajedanjem. Vsi smo imeli vprogramirano, da čokolada ni ok in se je je treba izogibati. Vendar je jasno, da do smrti ne moreš kar izklopiti čokolade iz svojega vsakdana. Zato smo se slepili s t.i. off obroki, ko smo pojedli 1 kg čokolade - za en mesec naprej in nazaj. Čez čas vedno ko pomisliš na čokolado, pomisliš tudi na prenajedanje z njo, saj drugačnega načina uživanja te ne poznaš več.

Bistvo je v tem, da se s hrano ne obremenjuješ na način ali je prepovedana ali ne. Na koncu koncev je vsa hrana iz vidika obnašanja v telesu enaka, če so skupno vnešeni macroti enaki. Ravno zato košček čokolade in zapisane vrednosti za le-tega, niso nobena težava, ko se navadiš na nedeljenje hrane na "junk" in "clean". Hkrati pa moraš priti do spoznanja, da se da pojesti tudi samo 2 keksa namesto cele vrečke, 10 g nutelle namesto celega lončka in 1 tablico čokolade namesto celega zavitka. ;)

IIFYM način prehranjevanja pomeni v osnovi to, da ješ kar želiš, če to ustreza tvojemu vnosu posameznih hranil. Torej ješ hrano, ki ti ustreza. Če ti iz takih ali drugačnih razlogov vsa hrana ne paše, ni s tem nič narobe. - Ješ, kar želiš! :)

inal3igh napisal/-a:prav tako opažam, da predvsem guruja bolj malo pišeta o uporabi B pripravkov (whey, casein..), ali večino hranil vnašata s trdo hrano? kaj pa kakšne beljakovinske ploščice (glede na to da sem sama v USA praktično živela od tega - pač princip "hudoooo-to-je-treba-probat" :shock: )? nič?

Whey in ostali beljakovinski praški so enakovreden vir beljakovin vsem ostalim. Predvsem so zelo priročen način za vnos manjka beljakovin, to je pa tudi vse. Jaz jim zaradi tega pretirane pozornosti ne posvečam, čeprav whey redno uporabljam. Je pač poceni in enostaven. :)

Tudi beljakovinske čokoladice niso nič drugega kot twix ali mars z malo več beljakovinami. Nobena čuidežna nad-hrana niso. Ker ta ne obstaja. Običajno prideš ceneje, nič manj praktično in z enakimi macroti skozi, če kupiš kako izmed običajnih čokoladic in zraven spiješ whey.

inal3igh napisal/-a:in pa še morda najbolj butasto vprašanje..najbrž princip o koncentraciji OH okoli treninga velja tudi za IIFYM, ali ne :?:

Prav nič butasto - zelo na mestu. ;)

OH okoli treninga so smiselni. Na koncu dneva resda ne bo razlike v napredku, če boš vse OH pojedla za večerjo ali pa razporejeno okoli treninga in če bo trening enak. Vendar pa je trening brez OH v času pred njim pri večini slabši kot z. Zaradi tega pa je dolgoročno že lahko kakšna majhna razlika v napredku. OH takoj po treningu z utežmi pa ne naredijo nobene razlike. ;)
Uporabniški avatar

inal3igh

Odgovor30 Sep 2012, 13:56

ful hvala za obširno razlago ;) z veseljem prebrala! zdaj se bom pa spravila na Lyla McDonalda ;)

vbistvu se popolnoma strinjam, predvsem v delu da ne moreš kar za cel lajf odrezati neke določene hrane, ker o njej velja splošno mnenje da ni "clean"..za neko kratkoročno izgubo maščobe (ne vem sicer zakaj bi kdo potreboval crash dieto, ampak ok) še gre skozi, da se je treba nekim stvarem pač (začasno) odpovedati, ampak si pa težko predstavljam, da bi do konca življenja z namenom vzdrževanja forme žvečila brokoli in odštevala dneve do palačink (potem na njih vrgla pol kozarca nutelle in čakala do naslednjega tedna :roll: ) ;)
Cowards never start. The weak never finish. Winners never quit.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov