26 Okt 2012, 22:19
Počep - nalaganje do dnevnega maxa
Push Press - nalaganje do dnevnega maxa
Power Snatch - 6×2 - prvič sploh delal (tehnika)
Pri prvih dveh vajah sem enostavno nalagal tako dolgo, da sem prvič failal.
Sprememba, ki jo počasi uvajam:
Trening ni samo fizičen, ampak predvsem mentalen. Zato so najboljši weightlifterji in powerlifterji tisti, ki so mentalno prav tako močni kot fizično. Samozavest, dojemanje izziva in koncentracija pomenijo v teh športih veliko.
Jaz sem po navadi tik pred max. dvigi precej živčen. Sem pač tak tip človeka, da vse 100-krat na sekundo pre-analiziram. Ta živčnost mi žal prej škodi, kot koristi.
Dojemanje zunanjega stresa je namreč tisto, ki povzroči, da je CNS (pre)obremenjen, ne stres sam. Redno "psihiranje" pred trening dvigi bi naj bilo po enih teorijah tudi razlog za pretreniranje živčnega sistema.
Živciranja in psihiranja se zdaj odvajam in se poskušam naučiti stres (1RM dvig) bolje prenašati. To pomeni, da k uteži pristopim hladen kot špricer, brez psihiranja in dvignem težo, ki je moj dnevni maks dvig.
Dejansko je to verjetno okrog 90% max. dviga, ki bi ga imel na PL tekmi zaradi psihiranja, adrenalina itd., ki spremljajo tak dogodek. A bo sčasoma ta procent narastel in bom lahko vedno in v vseh pogojih dvignil svoje maksimalne teže, stres ki ga bo to povzročalo, pa bo zame dosti manjši.
Dober primer so bulgarski olimpijski dvigovalci uteži, ki pristopijo k uteži in opravijo 1RM dvig enako kot 8RM.