Danes je 25 Apr 2026, 00:14

Moje priprave na tekme jeseni 2012

Dnevniki članov skupnosti Natural Muscle Zone. Svoje treninge, prehrano, fotografije in zanimivosti iz svojega življenja lahko delite z drugimi ali pa jih zapišete za lastno evidenco.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

Mauro

Re: Moje priprave na tekme jeseni 2012

Odgovor29 Okt 2012, 22:18

Srečno s cilji!

Zanima pa me kako si do zdej kej noge treniru, ker maš dobr razvite, sm pa dobu občutek da vseen ni greš full heavy pr počepih (mogoče zarad kakšne poškodbe?)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor29 Okt 2012, 22:30

Hvala. :)

Počep je bil zadnje leto vedno osnova (pa tudi prej skoraj vedno), dodam pa še kakšno asistenčno vajo s prostimi utežmi, saj na napravah skorajda ne delam. Predvsem sprednji počep in kake enonožne varjante (bulgarian split squat, izpadni v hoji ...) so odlične.

Pred dvema letoma sem imel poškodbo kolena, lani pa poškodbo hrbtenice in rehabilitacija je bila zelo dolgotrajna, tako da teže še niso take kot bi si želel. Lani sem štartal praktično iz nule. :) Na zadnjem NMZ treningu sem recimo delal volumen na počepu, kar pomeni, da je v planu več serij z submaksimalno težo in tako sem tudi večinoma treniral zadnjih nekaj mesecev. Zdaj pa bom vse malo obrnil - kot sem napisal v prejšnjem postu. :)

Jaymz

Odgovor30 Okt 2012, 08:22

Super bo za spremljati tvoj dnevnik z novim načinom treninga :) tudi do sedaj sem se sam veliko naučil iz tvojih zapisov, seveda se vse pozna tudi pri napredku :)
Zanima me, kako boš sedaj prilagodil tudi prehrano? Tudi to bi bilo zanimivo prebrati :)
Uporabniški avatar

Polona

Odgovor30 Okt 2012, 09:11

David Brunšek napisal/-a:
Hkrati se moram otresti psihične blokade, ki jo imam pri večjih težah in zaradi česar sem zadnje čase delal manj treningov z max. težami: vedno sem živčen!

Ko bo teža na palici blizu tiste, ki vem, da je zame hud izziv, bom postal pred serijo precej nervozen in dostikrat se bom za dvig "psihiral" oz. posebej motiviral.

A maš kakšen poseben plan za tole? :) Me tut zanima.
Meni je mal pomagala knjiga Psyching for Sport, avtor Terry Orlick. Načeloma je napisana za tekmovanja, kako izboljšat psihično pripravo, ampak lahko velik stvari uporabiš tut za trening. Na splošno me pa športna psihologija ful zanima in skoz brskam po novih info, tako da, če maš kej, se priporočam. :)

Kami

Odgovor30 Okt 2012, 14:14

David Brunšek napisal/-a:Ina,
Večinoma gre oboje z roko v roki. Med vsako tekmovalno bodybuilding sezono je dovolj časa za preizkušanje na PL področju in top naturalci so po navadi tudi zelo dobri powerlifterji. Običajno se tudi ne tekmuje čisto vsako leto v bb, ker bližje kot si meji, več časa je potrebnega za opaznejši napredek, tako da eno drugega ne moti dosti.
Odločiti za eno ali drugo se ne bi mogel, se pa držim načela: "Go with the flow!" :D

Alex,
Točno to želim tudi sam doseči s tem pristopom! Upam, da mi uspe tako kot tebi. :)
Jaz imam (ne)srečo, da sem po naravi človek, ki vse 100-krat premisli in enako je pri treningu. To ima dobre in slabe lastnosti, rad pa bi se čim bolj znebil slabih in s tem anksioznosti pred dvigom. Do nedavnega se tega sploh nisem zavedal. Moj cilj ni samo napredek v fizičnem smislu, ampak vem, da mi bo koristilo tudi na drugih področjih v življenju. Če bo plan deloval tako kot sem si ga zamislil, sploh ni dvoma, da bo rezultat na obeh področjih! :)

Šuša, Michelangelo, Rbizjak,
Hvala! Res bo zabavno. :)

Jaz sem do nedavno bil zelo podobno na vseh podrocjih. Z vsem sem se obremenjeval in preden sem kaj sel delat sem zadevo v 200% nastudiral v naprej in 100x premislil. To ima kot si ze rekel dobre in slabe lasnosti. Vsaj pri fitnessu je pri meni imelo vec slabih. Na koncu ce nisi res niti top tekmovalec je vse kaj mores pri fitnessu naredit je poznati nekaj osnov, uzivati, biti sproscen in pri nekaterih dvigih dati vse od sebe.

V zadnjem letu sem se precej spremenil in veckrat k stvari pristopim kot "kaj bo pac bo". Se vedno zadevo malo analiziram naprej in dam vse od sebe ampak se vec ne sekiram tako. Pac na nekatere faktorje ne mores vplivati zato gres in das vse od sebe to pa je to. Ce ni slo danes bo pac naslednjic.

Ce si taki tip bi ti jaz tudi svetoval, da ne prebiras prevec knjig o psihi, ker bos vse prevec analiziral, itd. ampak pac gres "go with the flow". Edina knjiga, ki sem jaz prebral na to temo je "Why Zebras Don't Get Ulcers: An Updated Guide to Stress, Stress Related Diseases, and Coping" pa se to, ker me je bolj zanimal science za tem.

Arnold je tudi dobro napisal njegovi knjigi napisal - vcasih je boljse, da ves manj, ker upas vec tvegati in se tudi na koncu manj sekiras in obremenjujes.

Drugace pa srecno s treningi in cilji :)
michelangelo napisal/-a:preveč je lih prou :D
Uporabniški avatar

Končina

• Kraj: Dobrova

Odgovor30 Okt 2012, 14:23

alexjug napisal/-a:
Šuša napisal/-a:Kul :)
Sem 100%, da ti bo ratal ;)

Se podpišem!

Sicer pa glede nervoze pred max dvigi ipd.. jaz je nimam nikoli, ker se ne obremenjujem s tem, če mi bo uspelo ali ne. Če bo bo, če ne pa drugič. Očitno še ni čas, da pade rekord. Jemljem to kot eno igro. Imam nekako podoben občutek, kot, ko sem bil še mali froc in sem na gugalnici preizkušal kako visoko se lahko poženem oz. kako daleč lahko skočim z nje ;) (ah kje so te časi ;)). Adrenalin se dvigne, mravljinci grejo po hrbtenici in opa.. dam vse od sebe in ta občutek mi največ pomeni. Da sem dal vse od sebe v danem trenutku.. Pa smo spet pri avtoregulaciji in dnevnih maxih ;). Zanimivo kako se vse vrti okoli tega kajne.

ko greš v dvig imaš v glavi,da si ga že naredu
Pripujsal, zmagal, odpujsal.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor30 Okt 2012, 16:47

Jaymz napisal/-a:Super bo za spremljati tvoj dnevnik z novim načinom treninga :) tudi do sedaj sem se sam veliko naučil iz tvojih zapisov, seveda se vse pozna tudi pri napredku :)
Zanima me, kako boš sedaj prilagodil tudi prehrano? Tudi to bi bilo zanimivo prebrati :)

Hvala! Me veseli, da še kdo drug kaj odnese od mojega besedičenja, saj je to tudi eden izmed namenov! :)
Prehrana bo ostala enaka, bom pa seveda sproti prilagajal, če bom zaradi pogostejših treningov potreboval kaj več energije.

Polona napisal/-a:A maš kakšen poseben plan za tole? :) Me tut zanima.
Meni je mal pomagala knjiga Psyching for Sport, avtor Terry Orlick. Načeloma je napisana za tekmovanja, kako izboljšat psihično pripravo, ampak lahko velik stvari uporabiš tut za trening. Na splošno me pa športna psihologija ful zanima in skoz brskam po novih info, tako da, če maš kej, se priporočam. :)

Polona, zaenkrat poskušam z "lastnimi metodami". Večkrat kot se bom lotil problematičnih tež in večkrat kot mi bo to uspelo brez živčnosti, lažje bo.
Zaenkrat mi gre dobro, saj pri takem načinu treniranja (dnevnem maksu) vem, da mi ni treba podreti PR-ja in da ni nič narobe tudi če failam. Procenti in tekmovalni max. effort pristopi so očitno tisti, ki se jih najbolj bojim in mislim, da ko se navadim sproščeno pristopati k treningu, bo živčnost postopoma zbledela tudi tam. :)
Hvala za namig - bom vrgel uč tudi na to knjigo! Če zvem še kaj več, pa ti seveda sporočim. :)

Kami napisal/-a:Jaz sem do nedavno bil zelo podobno na vseh podrocjih. Z vsem sem se obremenjeval in preden sem kaj sel delat sem zadevo v 200% nastudiral v naprej in 100x premislil. To ima kot si ze rekel dobre in slabe lasnosti. Vsaj pri fitnessu je pri meni imelo vec slabih. Na koncu ce nisi res niti top tekmovalec je vse kaj mores pri fitnessu naredit je poznati nekaj osnov, uzivati, biti sproscen in pri nekaterih dvigih dati vse od sebe.

V zadnjem letu sem se precej spremenil in veckrat k stvari pristopim kot "kaj bo pac bo". Se vedno zadevo malo analiziram naprej in dam vse od sebe ampak se vec ne sekiram tako. Pac na nekatere faktorje ne mores vplivati zato gres in das vse od sebe to pa je to. Ce ni slo danes bo pac naslednjic.

Ce si taki tip bi ti jaz tudi svetoval, da ne prebiras prevec knjig o psihi, ker bos vse prevec analiziral, itd. ampak pac gres "go with the flow". Edina knjiga, ki sem jaz prebral na to temo je "Why Zebras Don't Get Ulcers: An Updated Guide to Stress, Stress Related Diseases, and Coping" pa se to, ker me je bolj zanimal science za tem.

Arnold je tudi dobro napisal njegovi knjigi napisal - vcasih je boljse, da ves manj, ker upas vec tvegati in se tudi na koncu manj sekiras in obremenjujes.

Drugace pa srecno s treningi in cilji :)

Hvala, Kami! Kot da bi opisoval mene! :)
Bom vsekakor preveril tole knjigo (sem že tudi nekje drugje slišal zanjo). Enako kot si ti v zadnjem letu naredil, počnem tudi jaz. Zdi se mi zelo pomembno napredovati na vseh področjih, ne samo fizično na treningih, ampak tudi psihično/duhovno. Psiha in telo sta povezana in mislim, da lahko občasen pogled vase zelo koristi. Je pa spreminjanje miselnih vzorcev dolg proces, tako kot vse ostalo. :)

wade

Odgovor30 Okt 2012, 17:31

Zanimivo tole razmišljanje. Sem nekaj podobnega probal pri današnjem počepanju. Za začetek nisem vzel supermočne kave pred treningom ( 200mg kofeina) ker me le ta naredi nekoliko nervoznega in potem je tudi trening bolj v tem stilu. Oddelal sem super trening volumen najvišji v zadnjih 3 tednih in tudi nekaj trojkic s presenetljivo kilažo. Predvsem pa se mi je zdelo da sem glede na oddelano bolj svež kot ponavadi
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor30 Okt 2012, 17:43

Poleg Sapolskyeve knjige ki je res top, priporočam še ogled tele serije njegovih predavanj z Stanfordske univerze:
http://www.youtube.com/watch?v=NNnIGh9g ... 1F777B2B6A
Cela serija je dolga 20 ur, ampak definitvno vredno ogleda.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor30 Okt 2012, 18:27

Wade, točno - tudi veliko kofeina povzroči, da si v "beast mode" čeprav nočeš biti. Reden trening v takem stanju je lahko po moje pri občutljivih neoptimalen. In moj cilj je biti izven tega čim dlje že zaradi tega, ker ne maram živčnosti, ki pride poleg "beast moda".

Wau, gujdek, fenomenalen kanal!
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Dnevniki članov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov