Danes je 25 Apr 2026, 23:57

prehrana

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo

mulc

Re: prehrana

Don

Odgovor03 Feb 2013, 20:15

zanima me nekaj glede off obrokov...
recimo včeraj sem imel off obrok...imam namen imet nekaj dni nižji vnos, da stvar izenačim...a takšno početje škoduje hitrosti metabolizma? ga upočasni?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor03 Feb 2013, 21:35

Šel boš v začaran krog: na off boš pojedel preveč, nato boš imel slabo vest in boš "za kazen" cel teden jedel manj, kar pomeni prenizek vnos, ki bo povzročil nove "cravinge"/željo po prenajedanju in tako se zgodba ponovi.

Če si na dieti in imaš upočasnjen metabolizem, lahko tega v kratkem času pospešiš le malo - do ene meje. Kar pomeni, da bo na koncu metabolizem zagotovo počasnejši, kot če bi imel enak kcal vnos razporejen čez cel teden (ali več dni malenkost višjega). Za kako velike razlike gre, je pa težko govoriti. ;)
Uporabniški avatar

inal3igh

Odgovor04 Feb 2013, 09:18

glede tega sem že razmišljala..recimo večkrat se je svetovalo v dneh po nekem presežku znižati vnos in se ne delati, kot da se ni nič zgodilo..meni se zdi da, zgolj iz psihološkega vidika, se je mogoče boljše "delati, kot da se ni nič zgodilo" - če namreč znižaš vnos za cel teden, obstaja večja verjetnost, da ti ga bo po takem deficitarnem tednu spet lomilo :?

mi je pa všeč, ko Layne v zadnjem v-logu (http://www.youtube.com/watch?v=G6H2edyPLU8) govori o tem, da tudi ljudje, ki furajo IIFYM pridejo v "problemske situacije", ampak manj pogosto, s čimer se popolnoma strinjam..pri ljudeh, ki na dieti nikoli nimajo niti malo problemov, me včasih zaskrbi, da so v resnici T-1000 :shock:
Cowards never start. The weak never finish. Winners never quit.
Uporabniški avatar

Zeratrem

Odgovor04 Feb 2013, 09:49

inal3igh napisal/-a:mi je pa všeč, ko Layne v zadnjem v-logu (http://www.youtube.com/watch?v=G6H2edyPLU8) govori o tem, da tudi ljudje, ki furajo IIFYM pridejo v "problemske situacije", ampak manj pogosto, s čimer se popolnoma strinjam..pri ljudeh, ki na dieti nikoli nimajo niti malo problemov, me včasih zaskrbi, da so v resnici T-1000

Moja izkušnja iz zadnjih tednov hujšanja, ko so bili kcal res že zelo nizki (okrog 1800): spominjam se enega dne, ko sem imel refeed, kako sem se boril s seboj, da nisem poprašičil. Pred tistim dnem ni bilo nobenega problema, ne na low kcal dneve, ne na refeed dan. Potem sem pomislil, da fleksibilno hranjenje upošteva pač povprečja in sem refeede potegnil na 2 dni, namesto na en dan (seveda s porazdeljenimi kcal). S tem se psihološki aparat (ki ni nič drugega kot stroj za kalkuliranje koristi), ni pohujševal ob misli: "Zdaj imaš en refeed dan, izkoristi priliko in se nažri." Ko pa potegneš refeed na 2 dni, te potrebe ni več. Zakaj bi bila? Saj je jutri še en dan... in se je psihološko stvar uredila/resetirala.

Problem je v tem, da lahko po dolgem obdobju hujšanja tudi zdrav pristop do refeedov pripelje do tega, da prične psiha podzavestno kalkulirati in dojema zdrav refeed dan kot bolan off/cheat dan. Če pa refeed potegneš na 2 ali celo 3 dni, potem resetiraš tudi psiho in tega ne more več dojemat kot enkraten off/cheat, ampak spet postane strukturiran pristop.

(Upam, da nisem preveč zakompliciral, s tem kar sem hotel povedati. :) )

EDIT: citiral sem ino, forum pa je zpisal, da sem citiral Davida. Čudna reč... sedaj je popravljeno.
Zadnjič spremenil Zeratrem, dne 04 Feb 2013, 11:32, skupaj popravljeno 2 krat.
Mati, masla bi!

Don

Odgovor04 Feb 2013, 11:23

super odgovori, hvala..
kaj pa to o čemer govori layne...pospešitvi metabolizma tako, da na teden recimo vnos povečamo za 5gOH in 1gM..
je res, da se bo na ta način metabolizem samo pospešil, nekega bistvenega pridobivanja teže in suficita pa ne bo?
Uporabniški avatar

Zeratrem

Odgovor04 Feb 2013, 12:56

Don napisal/-a:super odgovori, hvala..
kaj pa to o čemer govori layne...pospešitvi metabolizma tako, da na teden recimo vnos povečamo za 5gOH in 1gM..
je res, da se bo na ta način metabolizem samo pospešil, nekega bistvenega pridobivanja teže in suficita pa ne bo?

Ne vem, ampak jaz imam pri sebi 5g OH in 1g M za zanemarljivo napako, ki jo naredim vsak dan. :) To je 29kcal. Če se poljubiš s punco, si jih izmenjaš več. :) Upam, da takih kalkulacij sicer ne delaš, lol. Ampak so tudi ljudje, ki računajo ...
Mati, masla bi!
Uporabniški avatar

alexjug

• Kraj: Ljubljana, Slovenia

Odgovor05 Feb 2013, 08:43

Don napisal/-a:kaj pa to o čemer govori layne...pospešitvi metabolizma tako, da na teden recimo vnos povečamo za 5gOH in 1gM..

Kje si to zasledil? Sem veliko njegovih vlogov pogledal, pa še nisem zasledil, da bi omenjal 5g OH in 1g M.
http://missionsuperbody-sl.blogspot.com/ | A GOAL without a PLAN is only a WISH | MFP -> http://goo.gl/KUO0QW | Never look down on anybody unless your helping them up, as there may be a day when you are the one looking UP!
Uporabniški avatar

alexjug

• Kraj: Ljubljana, Slovenia

Odgovor05 Feb 2013, 10:16

OK.. tole si imel v mislih verjetno: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Gk#t=1017s
tu ni govora o zgolj dvigu metabolizma, ampak o "ozdravitvi" le-tega in se nanaša na tekmovalce s slabim metab., ki tekmujejo na spomladnih in jesenskih tekmah in seveda pravi, da morajo nehati tekmovati.
"Namenoma višajte kalorije. Vsak teden. In to je lahko tako malo kot 5g OH/teden." Tu je treba vzeti v poštev še njegovo mimiko obraza, ker se vidi, da je "karnekaj" zinil ;). Sicer pa mislim, da ima prav. Počasno dvigovanje je kul. 5g? Malo premalo IMO.

IMO, če nimaš metabolizma čisto na nuli, kar dvomim, da ga imaš, potem lahko komot povečuješ za več kot 5g/teden. Kot so ti že prehodniki povedali je 5g lahko dnevna toleranca. Jaz imam tolerance +-15g pri OH/B in +-5g M. Rad sem še malo bolj fleksibilen ;).
http://missionsuperbody-sl.blogspot.com/ | A GOAL without a PLAN is only a WISH | MFP -> http://goo.gl/KUO0QW | Never look down on anybody unless your helping them up, as there may be a day when you are the one looking UP!
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor05 Feb 2013, 15:31

inal3igh napisal/-a:glede tega sem že razmišljala..recimo večkrat se je svetovalo v dneh po nekem presežku znižati vnos in se ne delati, kot da se ni nič zgodilo..meni se zdi da, zgolj iz psihološkega vidika, se je mogoče boljše "delati, kot da se ni nič zgodilo" - če namreč znižaš vnos za cel teden, obstaja večja verjetnost, da ti ga bo po takem deficitarnem tednu spet lomilo :? :

Take napake se da super popravljati, če vnos še ni na minimumu ali pa če poješ majčkeno preveč. Če imaš 1400 kcal in na "off dan" poješ 7000 kcal, lahko cel teden stradaš, da popraviš škodo. :D To pa ne bo dobro za naprej.
Treba je samo vedeti, da karkoli narediš, nisi več optimalen, kar je povsem običajno, če se ne pripravljaš na tekmo. No, tudi ko se, narediš kdaj kakšno stvar, ki ni najboljša in se iz tega kaj naučiš.

Glede 5 g OH in 1 g M: to se tudi meni zdi smešno malo. Že nihanja v dejanskih vs. napisanih vrednostih na živilih so večja, res pa je da če 3 tedne vnos na papirju povečuješ po toliko, boš na koncu prišel na cifro ki bo tudi v realnosti večja od trenutne.
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov