Nino napisal/-a:da ne smetim v Q&A z tehniko ščetkanja...
Zvečer OBVEZNO - kaj pa zjutraj ni tako OBVEZNO? Glede nitke, sam si "ponitkaš" vse zobe ali samo bolj tiste v ospredju - dokler pač sežeš?
Je res tako zelo pomembna pravilna tehnika ščetkanja? Nekaj časa nazaj (mogoče še zdaj) so nas učili da je treba ščetkat od začetka dlesni torej zgornje zobe od zgoraj dol in spodnje od spodaj gor itn..

jaz sem vedno samo voščit sem ter tja

Malo za hec, malo za res, je tu zelo na mestu rek, ki ga moja zobozdravnica rada ponavlja: ''Zvečer si zobe umivamo zase, zjutraj pa za druge.''
Zvečer je OBVEZNO, ker se ponoči ustvarijo bistveno boljše razmere za razmnoževanje/pritrjevanje/povezovanje bakterij (manjše izločanje sline, ni splakovanja ust z vodo, čiščenja s hrano, ...). Zjutraj je obvezno predvsem zaradi drugih, seveda pa so tudi druge prednosti. Se je pa pametno umivati po zajtrku in ne pred kot nekateri počnejo.
Nitka se vse zobe, še posebej zadnje! S ščetkanjem ne moreš očistit prostorov med zobmi in ravno to je najpogostejše mesto kariesa pri odraslih.
Tehnika ščetkanja je zelo pomembna, na žalost pa si večina ljudi ne zna/noče pravilno čistit zobe. Če bi to popravili, bi se prevalenca ustnih bolezni močno zmanjšala.
Kje začneš ščetkat je vseeno. Pomembno je, da kvalitetno očistiš
vse zobe in ne da samo malo na hitro podrgneš - to večina naredi predvsem v vidnem sektorju (sekalci + podočniki) in prav neverjetno je, kako lepo očiščene sprednje zobe imajo nekateri, zadaj pa je stanje katastrofalno.
Najboljša tehnika ščetkanja je s krožnimi gibi. Tehnika ''sem ter tja'' ni tako v redu, ker na ta način hrano porivaš v medzobne prostore in v dlesen, poleg tega pa na tak način lažje poškoduješ dlesen/zobe. Pomemben je tudi zmeren pritisk. Večina pritiska premočno (!) in si s tem načinom sčasoma precej poškoduje zobe (naredijo se žlebiči) ter dlesen (se začne umikati, ...). Ščetka mora biti tudi po nekaj mesecih kot nova. Ko kvalitetno podrgneš zobe, se jih loti še z nitko in očisti medzobne prostore.