Pri meni je bila kriva prevelika zategnjenost vastus lateralisa in prešibek VMO. To potem povzroča, da pogačica ne drsi pravilno in prihaja do napetosti v kolenu. Seveda lahko da je pri tebi kaj čisto drugega - morda celo resnejšega, a tako je bilo v mojem primeru, ko me je bolelo na istem mestu. Ko se je bolečina krepila, sem bil 100%, da je poškodovan kolateralni ligament, v resnici pa se je tkivo okoli pogačice že tako vnelo, da se je ta začela obrabljati.
Treba bo še okrepiti VMO - kar nikoli ne škodi (počepi, enonožni počepi) in predvsem sprostiti lateralis - kar tudi redko škodi.

Fizioterapevt ali pa zelo groba samomasaža, PVC rolanje na tem delu ipd. in upam, da pomaga. Če je zategnjenost tako huda, da se to redno dogaja, potem bi najprej obiskal dobrega fizioterapevta, ker je tako mišico zelo težko sprostiti. Preveri tudi izvedbo počepa - sicer to verjetno ni glavni razlog bolečin, ampak če ti kolena uhajajo proti notranjosti, razteguj/sproščaj še adduktorje+gluteuse in poskrbi, da so kolena ves čas počepa maksimalno potisnjena navzven.
Nisem zdravnik, tako da je to zgolj moje mnenje. Svetovanje pri zdravstvenih težavah je lahko dvorezen meč.