Danes je 25 Apr 2026, 04:47

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo

Hardstylegod

Re: David Brunšek

Odgovor19 Avg 2012, 08:38

Zadnje dva treninga se mi je zgodilo nekaj čudnega.
Namreč, ko sem delal vaji ( prvič pri dipsih, naslednji dan pri počepu), me je proti koncu serije ( 4-6 ponovitev ) močno zabolelo v zadnjem delu glave in ta močna bolečina je trajala cca. 5min, nato je malo popustila. Nato tudi treninga do konca nisem mogel speljati 100%. Bi morda vedel v čem leži problem oz vzrok za tako bolečino ?
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor19 Avg 2012, 11:38

Za to sem že večkrat slišal na forumih. :) Lahko, da si se preveč napenjal in zadrževal pritisk v glavi in/ali silil glavo v kak čuden položaj (nazaj/naprej). Naslednjič preveri, da zrak zadržuješ v trebuhu, ne v glavi (lahko narediš kako serijo tudi z odprtimi usti, da vidiš če je kaka razlika v občutku). ;)

Hardstylegod

Odgovor19 Avg 2012, 12:45

Aha hvala ti za razlago. Saj sem imel v mislih,da je kaj v zvezi z dihanjem :) . Bom naslednjič bolj pozoren na dihanje in da vidim, če bo kakšna razlika.. ;)
Uporabniški avatar

dh1

Odgovor19 Avg 2012, 17:38

meni se je isto zgodilo z 20rep DL (touch&go).
"Don't do your best, Do whatever It takes!"

floyd7

Odgovor21 Avg 2012, 15:39

sedaj drugi teden me čaka maturanski izlet pri katerem bo tudi kar nekaj alkohola, pa me zanima pod katere makrote naj štejem alkohol?(jedel bom vse kaj pride, vendar bom vseeno vsaj malo na oko gledal da nebom pretiraval z kcal, ker nebi rad uničil vso trenutno formo za katero sem kar nekaj časa garal)..pa misliš da bi imelo kak smisel it z nekoliko praznim glikogenom?(se glikogen slučajno tudi polni z alkoholom? )
vem da si ti področje o alkoholu včasih zelo raziskoval, zato bo vsak nasvet dobrodošel :)
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor21 Avg 2012, 16:10

Alkohol štej posebej - (beljakovine, oh, maščobe, alkohol). ;)
1 g alkohola ima 7 kcal. Ena merica alkoholne pijače ima okrog 14 g alkohola. Merica = 0,33dl žganja, 0,33L piva, 1,5dl vina. To pomeni, da ima 1 alkoholna pijača 100 kcal, poleg tega pa, razen žganja, še nekaj OH. Koktejlov ne moreš ocenit, imajo pa večinoma kar nekaj OH več od ostalih pijač, glede na to, da se mešajo s sokovi.

Najboljše, da si narediš nekaj prostora pri kalorijah iz OH in M, če nameravaš piti več alkoholnih pijač. Recimo, če imaš v planu 5 malih piv, to pomeni, da si boš moral narediti kakšnih 600 kcal prostora. Vzameš stran 10 g maščob in 130 g OH in je. ;) Seveda če boš kot večina, ne boš mogel ves čas računati vrednosti (sploh če ješ v hotelu), lahko pa malo oceniš in raje ješ manj kot preveč.

Alkohol ima v telesu funkcijo strupa, zato ne opravlja nobenih bistvenih funkcij. Seveda tudi glikogena ne polni. ;) Mislim, da je načrtno prazniti mišični glikogen pred odhodom nepotrebno in ne bo ničesar spremenilo. Najbolj pri držanju forme bosta pomagala pamet in zmernost. ;)

Če piješ zaradi sebe, in sicer nimaš težav z alkoholom (bingie pitje, odvisnost), ti lahko zaželim samo zmernost, ne pozabiti na vodo (alkohol+vročina+plesanje=dehidracija!) ter da se imaš kar se da lepo lepo in brezskrbno na maturancu! Je neponovljiva izkušnja! ;)

floyd7

Odgovor21 Avg 2012, 17:57

res hvala za vse nasvete :) jih bom upošteval in probal karseda uživat! :D
Uporabniški avatar

makary

Odgovor22 Avg 2012, 09:18

Prednosti in slabosti, če na podlagi izkušenj primerjaš WSB vs. 5/3/1?
"If you're going through hell, keep going."
Uporabniški avatar

michelangelo

Odgovor22 Avg 2012, 09:33

Refeed pri tebi traja 3 dni? Gotovo si to že kje napisu, sam se mi res neda iskt ;)
hvala
»ma jeva k kralja.....brt dela ful rižote, različne rižote...«
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor22 Avg 2012, 17:47

makary napisal/-a:Prednosti in slabosti, če na podlagi izkušenj primerjaš WSB vs. 5/3/1?

To je zelo odvisno od tega, kako si nastaviš vse skupaj. Oba programa sta zelo prilagodljiva, tako da bom napisal samo za tak način kot sem delal jaz in kot sem opazil jaz. :)

WSB:
- boljši za trening max dvigov
- večj serij glavnih vaj z večjo težo (>60% 1RM) >> boljše obvladovanje večjih tež
- bench press se da zelo "pametno" izboljšati, ker pri vsakem failanem dvigu vidiš, kje je "kritična točka" in lahko dodaš več dela za šibko mišico
- DL v program ne paše najbolje, bolj je vaja ki jo lahko vključiš "vsake toliko časa"
- dynamic effort treninge je pametno menjavati z bolj volumenskimi - mislim, da od njih raw ne odneseš maksimuma, sploh če počepaš oly stil
- bolj prilagodljiv (če nisi razpoložen za 1RM, pač narediš 3RM in če je bench zaseden pač delaš floor press)
- večja možnost "igranja": bandsi, boxi, boardi, verige ...
- težje za sledit napredek, razen če delaš glavni vaji ves čas enaki, vendar potem odpadeta zgornji dve plus točki
- težji za regeneracijo
- ni strukturiran (nobenih procentov, vnaprej določenih ciljev itd.) - to nekaterim paše, drugim ne

5/3/1:
- vse temelji bolj na ponovitvah, postavljajo se ponovitveni rekordi, ne max. dvigi
- nikoli se ne gre preko 85% 1RM (in še to samo v 1 seriji 1× na mesec)
- imaš eno serijo na trening kjer greš na vse ali nič, ostalo je bolj "easy"
- manj je serij glavnih vaj; če pa jih delaš kot asistenco, so teže majhne <60% 1RM (moč pri max. dvigih ne raste tako kot pri več pon., ker nisi "navajen" večjih tež) >> manj kontrole velikih tež, slabši core
- zaradi manjših tež, je možnost poškodbe manjša - to se mi zdi bolj pomembno pri kakih športnikih ali neizkušenih fitneserjih; drugi z več PL izkušnjami bodo znali biti 100% sfokusirani tudi pri max. težah
- Vsak dvig se dela samo 1× tedensko, razen če ga opraviš kot asistenco tudi pri drugem treningu. Vendar so potem teže majhne in volumen te vaje na oba dni majhen (npr. 3+5 serij). Zato najbrž nisi najbolj učinkovit/tehnično dovršen pri teh dvigih.
- napredek je lažje sledljiv; ne v max. dvigu, ampak v št. ponovitev, ki jih narediš v 1+ tednu
- lažji za regeneracijo
- je strukturiran - nastavljeni so približni procenti, tako da si predvidene teže lahko zračunaš za cel mesec vnaprej

Oba sta odlična in oba si mora vsak narediti taka, da mu ustrezata. WSB bo bolj všeč tistim, ki radi preiskušajo svoje meje, imajo radi velike teže ali jih zanima maksimalna moč, klasičen 5/3/1 pa bo bolj všeč tistim, ki sicer težko napredujejo ker jih zanesejo čustva in rabijo zato neke procente (prehitro povečevanje teže, forsiranje, do zdaj niso dobro napredovali z drugimi pristopi) ali pa jim je pomembno to, da imajo za vsak trening že daleč vnaprej določen cilj in vaje. ;) Iz BB vidika nisem opazil kakih razlik.

WSB je mogoče tudi malenkost boljši za tiste, ki počepajo v PL stilu, ker je tam prenos na DL (ki ga v programu drugače sploh ni redno) boljši, prav tako je boljši prenos iz pl stil počepa na box - ki ga WSB-jevci ogromno vključujejo, na počep/dl. Tisti, ki počepa oly stil mu dynamic effort iz boxa ne bo toliko koristil. Odboj je drugačen.

Bom pozimi stestirali še kakšen ruski, kitajski ali bulgarski sistem. :)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov