Danes je 19 Apr 2026, 19:48

Vitamini, minerali, antioksidanti

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo

Nino

Re: Vitamini, minerali, antioksidanti

Odgovor25 Avg 2012, 06:54

imam od myprotein ribje olje tako da sploh ne pride drago, tudi če jemljem 10g :)

alpha

Odgovor25 Avg 2012, 11:16

No, pa se je tema lepo razvila :)

Tudi jaz vitaminov in mineralov ne čutim, vprašanje pa je, kakšen je efekt na dolgi rok. Vem da obstaja študija, ki je dokazala, da ženske, ki jemljejo multivit tabletke živijo za 5 % dlje.

Za magnezij je tudi ogromno študij, jih Grom pridno lepi na forum. :?
Uporabniški avatar

Jure Rus

Odgovor25 Avg 2012, 11:54

Z nekaj izjemami se pomanjkanje vit&min ne pokaže takoj in lahko traja mesece ali leta preden izbruhnejo znaki pomanjkanja. Ampak: če ješ normalno raznovrstno prehrano, nimaš kaj skrbet. Dodatno se mi zdi smiselno dodajati (kot smo že ugotovili):
-vit C
-vit D (pozimi)
-kakšen cink in Mg

Tistih študij (ki so velikokrat samo povzetki bolj poljudnoznanstvenih člankov) sicer ne berem, je pa verjetno še vedno tako, kot je bilo včasih: večinoma so izvzete izven konteksa in popolnoma neuporabne za normalno, kaj šele aktivno populacijo (vse tisto o ketonski, vplivu GI, ...).
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor25 Avg 2012, 11:56

alpha napisal/-a:Za magnezij je tudi ogromno študij, jih Grom pridno lepi na forum. :?

Še enkrat, niso študije ampak novica in kratek komentar študije, ki jo napiše novinar v reviji.

Se pa strinjam s tem kar je napisal David.
Za zaključke in splošna priporočila glede vitaminov in mineralov je potrebno delat meta-analize. Redko pa se pojavi čudežen učinek, če res ni fiziološkega pomanjkanja kakšnega elementa.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor25 Avg 2012, 12:54

alpha napisal/-a:Vem da obstaja študija, ki je dokazala, da ženske, ki jemljejo multivit tabletke živijo za 5 % dlje.

Korelacijske študije oz. študije, kjer se ne meri spremenljivk direktno, so zelo nevarne. Še posebej, če bereš povzetke povezetka, ki ga napišejo neki novinarji in ne dejanskih študij.

Ne poznam te raziskave, zato bom dal samo primer, glede na to, kar si napisal, da pokažem, kako se mora kritično razmišljat:
Lahko, da ženske, ki jemljejo multivitamin tudi sicer bolj skrbijo zase (kajenje, alkohol, skrb za aktivnost ...)?
Lahko, da so ženske, ki si lahko privoščijo multivitamin premožnejše - višji sloj in je zato povprečna starost višja?
Če hočeš biti še malo bolj ciničen: Lahko, da bi ženske, ki jemljejo multivitamin dejansko živile še dlje, če ga ne bi, a so negativni učinki manjši od pozitivnih zaradi drugačnega življenjskega sloga (družbeni sloj in drugo, kar sem že omenil)? ;)

Še ena zanimiva "študija":
lemon-chart.gif.png

Več kot se uvozi Mehiških limon v USA, manj je nesreč s smrtnim izzidom na avtocestah!
To je seveda hec - nazoren prikaz, kako se lahko povezovanje različnih vzrokov-posledic hudo ponesreči. :D ;)
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

kefets

Odgovor25 Avg 2012, 13:18

ahahah kolko se spomnim je layne povedal nekaj v tem smislu v zadnjem video logu: poleti se poje največ sladoleda in poleti je tudi največji porast umorov, iz tega lahko povemo da je sladoled kriv za povišano število umorov :D :D

Nino

Odgovor25 Avg 2012, 13:42

:D
Uporabniški avatar

Šuša

Odgovor03 Jan 2013, 20:07

Zadnje čase mi ponoči zaspi roka. Dejansko me zbudi ta filing omrtvičenosti :shock:
in potem moram čakat da pride kri do prstov... Grozno!
Ima kaj veze to, da sem opustila jemanje magnezija?
We're born and then we die. What will you do in the meantime?
Uporabniški avatar

Mr. Eos

Odgovor03 Jan 2013, 20:11

Meni se podobno dogaja, s tem da mi zaspi samo dlan in jo moram najprej prekrvaviti če sploh hočem uporabljati prste. :D Trenutno sem na 250 mg Mg dnevno.
Uporabniški avatar

Šuša

Odgovor03 Jan 2013, 20:18

Ja, tudi meni samo dlan :D Jaz lahko samo čakam da se prekrvavi. Pa paniko vmes zganjam, kaj če je ne bom nikdar več čutila. :lol:
Kako dolgo jemlješ? Misliš da ti pomga?
We're born and then we die. What will you do in the meantime?
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov