Danes je 25 Apr 2026, 01:42

David Brunšek

Na vaša vprašanja odgovarjata Natural INBA Pro Jure Rus in David Brunšek.
  • Avtor
  • Sporočilo

Nino

Re: David Brunšek

Odgovor09 Sep 2012, 13:56

Jutri grem k zdravniku zaradi udarnine, pa me zanima kaj je najboljše da mu rečem, h komu me naj pošlje? Magari samoplačniško...hočem samo da se čimprej vse zaključi, da se mi postavi terapija pa amen. Glede na to da po enem tednu ne opazim skoraj nobenega izboljšanja v smislu bolečine, je težko ostati optimist. :cry: Zanimivo pa da ni nobene otekline (vsaj jaz je ne opazim) več, tudi nobene modrice ni več (je pa bila ogromna)...niti več ne vem ali naj še hladim/grejem, RICE metoda levo ali desno eh....fakin BS :|
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor09 Sep 2012, 17:11

To bo moral zdravnik sam najbolje vedeti. Verjetno bo to kak ortoped in pred tem še slikanje. RICE metoda je za prve ure/dni po poškodbi ok. Če ni več otekline, pa je po moje bolje, če samo počivaš, ker ne bo kake bistvene razlike. ;)

Nino

Odgovor09 Sep 2012, 17:48

Aha. No se mi je zdelo za RICE metodo ja, kaj ko za njo še takrat nisem vedel. Potem tudi hlajenje misliš da je nepotrebno? Tudi sam tako mislim, zato tudi danes nisem več hladil, ravno zato ker nisem opazil razlike (razen kakšne pol ure, ko je noga še čisto mrzla). Ravno to me najblolj ubija - počitek, ker sem prišel že spočit z dopusta, pa sem nameraval jutri začeti trenirat, zdaj pa kot kaže lahko samo na veliko upam da bom 100% pripravljen drugi teden v ponedeljek.

Kako pa naj glede prehrane? Probam čimbolj na vzdrževanju, ali rahel presežek? Mogoče je še boljše rahel presežek, predvsem zaradi metabolizma, hormonov, počutja itn.
Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor09 Sep 2012, 17:58

Po moje v nedogled hladiti nima posebnega pomena, čeprav bo to najbolje vedel zdravnik. Sam sem hladil koleno še pol leta po poškodbi, pa ni bilo nobene razlike potem, ko sem ga nehal.

Je povsem dovolj, če je na vzdrževanju - še posebej če imaš ta vnos naštiman na obdobje, ko sicer treniraš. ;)

Če te ne boli in ne obremenjuješ tega dela pri treningu zgornjega dela, lahko vsaj to normalno treniraš. Držim pesti, da se hitro porihta! Pa predlagam, da pri zdravniku malo pretiravaš - rečeš, da komaj hodiš itd. :), ker športniki dostikrat premalo tarnamo v primerjavi z neaktivnim prebivalstvom in te potem ne obravnavajo dovolj resno. Vsaj take so moje izkušnje. ;)

wade

Odgovor09 Sep 2012, 19:17

David Brunšek napisal/-a:Po moje v nedogled hladiti nima posebnega pomena, čeprav bo to najbolje vedel zdravnik. Sam sem hladil koleno še pol leta po poškodbi, pa ni bilo nobene razlike potem, ko sem ga nehal.

Je povsem dovolj, če je na vzdrževanju - še posebej če imaš ta vnos naštiman na obdobje, ko sicer treniraš. ;)

Če te ne boli in ne obremenjuješ tega dela pri treningu zgornjega dela, lahko vsaj to normalno treniraš. Držim pesti, da se hitro porihta! Pa predlagam, da pri zdravniku malo pretiravaš - rečeš, da komaj hodiš itd. :), ker športniki dostikrat premalo tarnamo v primerjavi z neaktivnim prebivalstvom in te potem ne obravnavajo dovolj resno. Vsaj take so moje izkušnje. ;)

To je nažalost res zelo pomembno

Jaymz

Odgovor12 Sep 2012, 08:41

Na treningu sem se pogovarjal z nekaterimi kolegi, ki zelo upoštevajo podatke o GI v prehrani. Pravijo tudi, da je potrebno takoj po treningu v telo vnesti hrano z visokim GI, da čimprej pride sladkor v kri in se s tem čimprej prične regeneracija mišic. Poleg tega naj bi bilo po njihovo bolje, da človek izbira hrano glede na krvno skupino, kar naj bi bilo znanstveno dokazano, da je najboljše. Sam sem do tega skeptičen, pa me zanima še tvoje mnenje, glede na to, da si napisal super članek o GI. Že v naprej hvala za odgovor.

jelo

Odgovor12 Sep 2012, 14:46

Broscience, reci jim naj si malo preberejo studije od Nortona, o Leucine-u!

alpha

Odgovor12 Sep 2012, 15:15

jelo napisal/-a:Broscience, reci jim naj si malo preberejo studije od Nortona, o Leucine-u!

Jih lahko prosim povzameš?

jelo

Uporabniški avatar

David Brunšek

Odgovor12 Sep 2012, 21:02

Jaymz napisal/-a:Na treningu sem se pogovarjal z nekaterimi kolegi, ki zelo upoštevajo podatke o GI v prehrani. Pravijo tudi, da je potrebno takoj po treningu v telo vnesti hrano z visokim GI, da čimprej pride sladkor v kri in se s tem čimprej prične regeneracija mišic. Poleg tega naj bi bilo po njihovo bolje, da človek izbira hrano glede na krvno skupino, kar naj bi bilo znanstveno dokazano, da je najboljše. Sam sem do tega skeptičen, pa me zanima še tvoje mnenje, glede na to, da si napisal super članek o GI. Že v naprej hvala za odgovor.

Kot lahko prebereš že v obeh člankih o GI-ju, je vsa teorija okrog dviganja krvnega sladkorja in vpliva različnih vrst OH na to, nesmiselna za zdravega človeka.

Kar se tiče čim hitrejšega vnosa OH po treningu, telo ne funkcionira na minute, ampak je precej bolj počasen in kompliciran "stroj". Videl sem že, da je kdo začel piti šejk takoj po zadnji odtrenirani seriji. To je povsem nepotrebno kompliciranje in rezultat ne bo zaradi tega nič boljši, kot če se v odpraviš domov in v miru poješ dober obrok ali pa si šejk privoščiš po tuširanju. ;)

Teorija o prehrani po krvnih skupinah je prav tako "iz trte zvita". :) Krvne skupine so samo poimenovanje za različne antigene, ki so vezani na eritrocite v krvi. To nikakor ne vpliva na presnovo, zato tudi razlike v prehrani niso smiselne.

Ljudje radi kompliciramo, ker težko verjamemo, da je lahko kakšna stvar v življenju enostavna. To zgoraj sta dva taka primera. V resnici je vse tako enostavno! :)
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašajte Davida in Jureta

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov