Danes je 25 Apr 2026, 03:16

prehrana

Pogovori in vprašanja o prehrani in vsem ostalem, kar vnesemo v telo.
  • Avtor
  • Sporočilo
Uporabniški avatar

spartan

Re: prehrana

Odgovor27 Sep 2012, 17:14

Osebno bi vztrajal in gledal na napredek na daljše obdobje. glej da boš tedensko s kalorijami v nekem solidnem deficitu(občasno tudi kakšni cikli refeedov). ter dodaj še kak HIIT ;)
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor27 Sep 2012, 17:40

strojnik napisal/-a:Treniram nekaj mesecev, sem začetnik in zadnje čase delam po programu 5×5 katerega so/ste mi svetovali tukaj. Nekaj sem napredoval v tt, v moči kot ter izgedu (večje roke,...), prehrana Iifym ampak imam problem oz. nekaj mi gre zelo na živce... in sicer imam trebušček. Vem da tukaj niste pristaši kakšnih ketonskih diet, ipd. ampak me vseeno zanima, kaj mi svetujete... kakšno drugo dieto ali? Sem razmišljal, da bi šel na ketonsko? Hmmm, kaj naj naredim? ...saj se nikako ne morem rešit odvečne maščobe v tem predelu?

Slikaj celo telo, pa bomo lažje svetovali. Tudi kakšen podatek o teži in višini ne škodi.
Za izgubo telesne teže ne rabiš nujno ketonske diete, potreben je le dovolj velik energijski deficit. Če ti IIFYM način ustreza, potem nima smisla delat neke radikalne redukcije OH.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog

Peraz

Odgovor27 Sep 2012, 18:13

Gujdek, dnevna količina vlaknin se nekako svetuje po količini zauzitih kalorij.
Trenutno sem na cca 2000 kcal in dnevno zauzijem ~50g vlaknin. Odkar sem vlaknine povečal iz 20 na 50 je počutje veliko boljse in tudi prebava se je 100% uredila. Mislis da bi lahko taka kolicina vlaknin glede na tako nizek kaloricni vnos predstavljala kak problem? Pridejo pa vse vlaknine iz zelenjave (1000-1500g - fizol,grah,korenje,paradiznik,koruza,cvetača), ostale vire OH mam take, ki ne vsebujejo vlaknin. Do koliko vlaknin dnevno je po tvoje se smiselno iti?
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor27 Sep 2012, 19:10

Peraz napisal/-a:Gujdek, dnevna količina vlaknin se nekako svetuje po količini zauzitih kalorij.
Trenutno sem na cca 2000 kcal in dnevno zauzijem ~50g vlaknin. Odkar sem vlaknine povečal iz 20 na 50 je počutje veliko boljse in tudi prebava se je 100% uredila. Mislis da bi lahko taka kolicina vlaknin glede na tako nizek kaloricni vnos predstavljala kak problem? Pridejo pa vse vlaknine iz zelenjave (1000-1500g - fizol,grah,korenje,paradiznik,koruza,cvetača), ostale vire OH mam take, ki ne vsebujejo vlaknin. Do koliko vlaknin dnevno je po tvoje se smiselno iti?

Priporočilo po tam nekje 10g na 1000 kcal izhaja iz korelacijskih študij. Glede na to da imaš ogromno zelenjave in kot vidim iz veliko virov, se nimaš kaj bat da bi prišlo do kakšne večje malabsorbcije ali kaj podobnega. Večje količine vlaknin namreč onemogočijo prebavo nekaj % zaužith hranil, kar pa je zate lahko zanemarljivo.
Bolj je količina vlaknin na udaru pri otrocih, mlajši otroci bi ob taki količini vlaknin težko zaužili njihov razmeroma visok energijski vnos + dejstvo da bi kakršnokoli pomanjkanje mikrohranila zaradi malabsorbcije veliko hitreje prizadelo hitro razvijajoč organizem.
Po mojem mnenju je smiselno vlaknine kot je priporočeno, če se gre nad priporočili tako kot si storil ti, naj se gre na podlagi počutja z malo eksperimentiranja katere vlaknine (npr. topne, netopne) in koliko le teh ti najbolj ustreza.
You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for.

Blog

Peraz

Odgovor27 Sep 2012, 19:13

Super, hvala za razlago/mnenje.

strojnik

Odgovor27 Sep 2012, 20:22

@gujdek in @spartan

Visok sem nekje 165 in imam 62-63 kg. Kile gredo gor ampak trebušček ostaja. In jaz ne želim hujšati saj delam na mišični masi. Začel sem z 58 kg.
Zanima me edino če bi s posebno dieto zgubil maščobo okoli trebuha?
Kaj pa je to hitt, miss... ker veliko pišete o tem? Vem da je nekaj s šprinti ampak mi lahko nekdo podrobno razloži?

@gujdek Iifym mi ustreza.

Johnny

Odgovor27 Sep 2012, 20:30

Brez kaloričniga deficita( porabiš več kalorij kot jih zaužiješ) ne bo nič z izgubo maščobe okoli trebuha:)
Uporabniški avatar

spartan

Odgovor28 Sep 2012, 08:42

moral boš dati nečemu prioriteto. al se najprej spucat, pa potem s pametnim planom nadaljevati z maso, al pa kontra. kot je bilo rečeno, za izgubo maščob, je potreben nek ustrezen kalorični deficit.

HIIT je visoko intenzivna intervalna vadba. npr. šprinti v hrib, prowler, ipd. tudi kakšne tabate npr. so precej dobre.

Bodie

Odgovor28 Sep 2012, 11:51

gujdek napisal/-a:Telo ne loči med "zdravo" in IIFYM prehrano (ki ni nujno da je nezdrava) in če gre za vsaj do neke mere raznoliko IIFYM prehrano, ne bo nobenih razlik.
Obstajajo pa ljudje, ki morajo popolnoma spremeniti način prehranjevanja, da se dejansko lotijo diete ali kaj podobnega. Taki pogosto razvijejo ortoreksijo in pripisujejo izboljšanje videza telesa in počutja svojem življenskem stilu in izbiro pravilnih živil, kljub temu da bi z enakim energijskim vnosom z IIFYM načinom dosegli enak rezultat.
Eni pač radi nosijo s seboj tupperware posode in izločajo "škodljiva" živila, če jih to ne omejuje v družbenem življenju in jim tak stil življenja ustreza, je to popolnoma sprejemljivo.

Kaj pa meniš o pojmu in pomembnosti zakisanosti organizma nasploh oz. o izbiri živil, ki reagirajo čimbolj bazično v našem telesu, kot recimo večina zelenjave, sadja, zdrave maščobe(olivno olje, mandlji, avokado), zeleni čaj, vit C, kalcij,....

IIFYM način prehranjevanja mi je zelo zanimiv vendar, ko berem večino jednilnikov(poudarjam, to ne pomeni vsi) tule gor se mi zdijo kar precej skopi glede izbire bazičnih živil in pa nasploh je zelo malo zelenjave vključene. Imam občutek, da se včasih zaradi tehtanja vsakega g živila in predpostavke OH je OH, kar malo zanemarja zelenjavo oz. se OH iz zelenjave raje zamenja za kake okusnejše OH. Pa nisem nek zagovornik klasične BB prehrane, trenutno sem nekje vmes oz. se bolj nagibam k IIFYM vendar vseeno sem v dvomih ali je res zadeva tako enostavna, gram OH nekega živila je enak gramu OH drugega živila kjer v veliki meri zanemarimo kaj še doprinesemo v telo s temi živili(za moje vprašanje bi to bila živila, ki reagirajo bazično, drugače pa še vitamini, minerali,..)
Uporabniški avatar

gujdek

Odgovor28 Sep 2012, 13:49

Bodie napisal/-a:
gujdek napisal/-a:Telo ne loči med "zdravo" in IIFYM prehrano (ki ni nujno da je nezdrava) in če gre za vsaj do neke mere raznoliko IIFYM prehrano, ne bo nobenih razlik.
Obstajajo pa ljudje, ki morajo popolnoma spremeniti način prehranjevanja, da se dejansko lotijo diete ali kaj podobnega. Taki pogosto razvijejo ortoreksijo in pripisujejo izboljšanje videza telesa in počutja svojem življenskem stilu in izbiro pravilnih živil, kljub temu da bi z enakim energijskim vnosom z IIFYM načinom dosegli enak rezultat.
Eni pač radi nosijo s seboj tupperware posode in izločajo "škodljiva" živila, če jih to ne omejuje v družbenem življenju in jim tak stil življenja ustreza, je to popolnoma sprejemljivo.

Kaj pa meniš o pojmu in pomembnosti zakisanosti organizma nasploh oz. o izbiri živil, ki reagirajo čimbolj bazično v našem telesu, kot recimo večina zelenjave, sadja, zdrave maščobe(olivno olje, mandlji, avokado), zeleni čaj, vit C, kalcij,....

IIFYM način prehranjevanja mi je zelo zanimiv vendar, ko berem večino jednilnikov(poudarjam, to ne pomeni vsi) tule gor se mi zdijo kar precej skopi glede izbire bazičnih živil in pa nasploh je zelo malo zelenjave vključene. Imam občutek, da se včasih zaradi tehtanja vsakega g živila in predpostavke OH je OH, kar malo zanemarja zelenjavo oz. se OH iz zelenjave raje zamenja za kake okusnejše OH. Pa nisem nek zagovornik klasične BB prehrane, trenutno sem nekje vmes oz. se bolj nagibam k IIFYM vendar vseeno sem v dvomih ali je res zadeva tako enostavna, gram OH nekega živila je enak gramu OH drugega živila kjer v veliki meri zanemarimo kaj še doprinesemo v telo s temi živili(za moje vprašanje bi to bila živila, ki reagirajo bazično, drugače pa še vitamini, minerali,..)

Ne vem kakšni so jedilniki vseh tu, ampak sam poudarjam da mora bit prehrana raznovrstna z veliko sadja in zelenjave. Mislim da večina tu ne piše solate ipd. v jedilnike, ker količine le-te prispevajo minimalno k skupnim makrotom.
Kaj sploh pomeni da živilo reagira bazično in zakaj je to pomembno za tvoje zdravje?

Blog
PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Prehrana

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov